Η Κατερίνα έγραψε ένα άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, με το οποίο καταδικάζει «την αποτρόπαιη πολιτική εκμετάλλευση του συνθέτη, η οποία ξεκίνησε από τη ναζιστική Γερμανία και συνεχίζεται από τη Ρωσία».
«Η Τέχνη αποτελεί συχνά αντικείμενο προς εκμετάλλευση, οπότε δεν λέω κάτι νέο», έγραψε. «Στην ταινία “Αποκάλυψη Τώρα” η επίθεση ελικοπτέρων στους Βιετκόνγκ συνοδεύεται από μουσική του Βάγκνερ. Κι αυτό είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα».
Και πρόσθεσε: «Οταν, όμως, μια ομάδα ρώσων μισθοφόρων, των οποίων η αγριότητα είναι αξεπέραστη, χρησιμοποιεί το όνομα του Βάγκνερ στα σύμβολά της, δεν ταράζομαι μόνο εγώ».
Ο Ντμίτρι Ούτκιν, ένας πρώην αξιωματικός του ρωσικού στρατού που πιστεύεται ότι ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Βάγκνερ, λέγεται ότι ονόμασε έτσι την ομάδα προς τιμήν του αγαπημένου συνθέτη του Χίτλερ. Οι μαχητές της Βάγκνερ έχουν το παρατσούκλι «μουσικοί», σύμφωνα με τους Times.
Η Κατερίνα Βάγκνερ είναι διευθύντρια του ετήσιου Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ, το οποίο είναι αφιερωμένο στα έργα του προπάππου της. Είπε επίσης ότι ο ναζιστικός στρατός είχε βασίσει το εμβατήριό του «Russia Fanfare» σε μουσικά μοτίβα του Φραντς Λιστ, ο οποίος επίσης ήταν πρόγονός της.