Η κόμισσα του Καστιλιόνε | leparisien.fr
Επικαιρότητα

Η διπλωματία στο μπουντουάρ

Τι μπορεί να κάνει μια χώρα για να ενισχύσει τη θέση της απέναντι σε άλλες; Αν δεν τα βγάλει πέρα κάνοντας πόλεμο, ίσως έχει μια καλύτερη τύχη κάνοντας έρωτα, υποστηρίζει γάλλος ιστορικός
Protagon Team

Ο Τζιάκομο Καζανόβα δεν χρειάζεται περισσότερες συστάσεις. Το όνομά του παραμένει και σήμερα θρύλος και συνώνυμο του εραστή που δεν αφήνει ασυγκίνητη καμιά γυναίκα.

Λιγότερο γνωστή είναι η, ας την πούμε, κανονική του δουλειά, η εργασία της ημέρας. Ηταν κατάσκοπος αλλά και προαγωγός που προμήθευε με μοναχές τον πρεσβευτή της χώρας του στη Γαλλία. Η διπλωματία, το είχαν κατανοήσει από τότε και πολύ παλιότερα και στην Ιταλία και στη Γαλλία, περνά λοιπόν και από το κρεβάτι.

Ενα βιβλίο για την «ερωτική ιστορία της διπλωματίας» από τον Νικολά Μιετόν, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Γαλλία, καταγράφει τις όπως φαίνεται αξιοζήλευτες επιτυχίες της χώρας στον κρίσιμο… ερωτικοδιπλωματικό τομέα.

Αντικείμενο της διερεύνησης, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, οι ιστορίες κατασκόπων και ερωμένων αλλά και διπλωματών με τους τελευταίους να έχουν ζωηρή δράση, όχι μόνο την ημέρα σε συνέδρια και διαβουλεύσεις, αλλά και τη νύχτα σε κρυφά ραντεβού.

Η ιστορία αρχίζει τη χρυσή εποχή της γαλλικής μοναρχίας, επί του Λουδοβίκου ΙΔ΄. Ο απεσταλμένος του στο Σιάμ (τη σημερινή Ταϊλάνδη), ο αβάς του Σουαζί, λέγεται ότι ντυνόταν με γυναικεία ρούχα. Αλλος ένας διπλωμάτης, ο μαρκήσιος ντε λα Σεταρντί που είχε αποσταλεί στη Ρωσία, παράλληλα με τα καθήκοντά του διατηρούσε σχέση με την πριγκίπισσα και μετέπειτα τσαρίνα Ελισάβετ Πέτροβνα.

Η γαλλική γοητεία είχε αποτελέσματα και τους επόμενους αιώνες. Ο αυτοκράτορας Ναπολέων Γ’ σαγήνευσε την κόμισσα του Καστιλιόνε, η οποία ήταν εξαδέλφη του κόμη Καβούρ, του ανθρώπου που ενοποίησε την Ιταλία στα μέσα του 19ου αιώνα. Ή, μάλλον, δεν τη σαγήνευσε, αλλά σύμφωνα με όσα γράφει ο Μιετόν, ο Καβούρ ζήτησε από την εξαδέλφη του, μία από τις πιο ωραίες γυναίκες της εποχής της, να κοιμηθεί με το Ναπολέοντα για καλό, πατριωτικό σκοπό.

Αλλη μια χρυσή εποχή ερωτικοδιπλωματικών και ερωτικοκατασκοπευτικών περιπετειών ήλθε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μαντάμ Κλοντ, η οποία εξέδιδε δεκάδες νέες γυναίκες σε πολιτικούς, επιχειρηματίες ακόμα και ξένους ηγέτες ήταν «ένα πολύτιμο βαθύ λαρύγγι για τη γαλλική κυβέρνηση». Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες έστηναν αφτί σε όσα έλεγαν οι πελάτες της μαντάμ με τα κορίτσια.

Την ίδια ώρα πολλές μικρότερες και μεγαλύτερες περιπέτειας αποκαλύπτονταν και συγκαλύπτονταν μέσα στη γαλλική κυβέρνηση, για υπουργούς και άλλους παράγοντες και το πώς τα έξοδα για τα ξεπορτίσματα καμία φορά περνούσαν και στον προϋπολογισμό. Ούτε η προεδρία του αυστηρού και προσεγμένου Σαρλ ντε Γκολ δεν κατάφερε να αποτρέψει τα φαινόμενα, που βέβαια δεν ήταν μόνο γαλλικό. Περίπου την ίδια εποχή το σκάνδαλο Προφιούμο με τις σχέσεις ενός υπουργού Αμυνας και μίας κολ γκερλ συγκλόνιζε τη βρετανική πολιτική σκηνή ενώ πολλές φήμες για τις εξωσυζυγικές περιπέτειες του κυκλοφορούσαν και για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι.

Εκεί τελειώνει η εξιστόρηση του βιβλίου, αλλά όχι και η κρυφή ιστορία των περιπετειών κάτω από τα σεντόνια. Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές των νεότερων ιστοριών, όπως ο Ντομινίκ Στρος-Καν, είναι εν ζωή και θα ήταν δύσκολο να προχωρήσει κανένας σε λεπτομέρειες. Οι Γάλλοι, πέρα από καλοί εραστές, είναι και αρκετά διακριτικοί σε κάποια πράγματα…