| ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η δημοσκόπηση του Protagon για το ΠΑΣΟΚ: Ποιοι ψηφίζουν ποιον

Το δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας της Realpolls για τις εκλογές προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: γιατί η Αττική μοιάζει να είναι το δύσκολο πεδίο για τον Δούκα, σε ποιες ηλιακές κατηγορίες πρωτεύει ο Ανδρουλάκης και σε ποιες η Διαμαντοπούλου, πού προηγείται ο Γερουλάνος και τι πραγματικά θέλουν οι ψηφοφόροι να γίνει στην Κεντροαριστερά
Protagon Team

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εκλογικής μάχης των έξι διεκδικητών της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής διερευνά το δεύτερο μέρος της έρευνας της Realpolls για το Protagon —το πρώτο δημοσιεύτηκε εδώ.

H δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη στο διάστημα 4 – 7 Σεπτεμβρίου σε ένα δείγμα 1.108 ατόμων, εντοπίζει τη δύναμη και τις αδυναμίες των υποψηφίων σε διαφορετικές κοινωνικές και ηλικακές κατηγορίες και σε διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, ενώ απαντά και στο κρίσιμο ερώτημα: αν όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (6 και 13 Οκτωβρίου) επιθυμούν ή όχι το κόμμα να επιδιώξει συνεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά των υποψηφιοτήτων δεν δείχνουν μόνο τη δύναμη και τις κατά τόπους αδυναμίες των διεκδικητών, αλλά και το τι μπορεί υπό προϋποθέσεις να συμβεί στον β’ γύρο (Πίνακας Ι).

Για παράδειγμα, ο κ. Ανδρουλάκης, εκτός από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη, όπου απολαμβάνει ένα εντυπωσιακό 56,1%, εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρός στην Στερεά Ελλάδα (41,4%) και στη Θεσσαλία (35,7%), αλλά ιδιαίτερα αδύναμος στη Δυτική Μακεδονία (9,6%), Ανατ. Μακεδονία-Θράκη (10,7%), Ηπειρο (14,8%) και Δυτική Ελλάδα (18,6%).

Στη Δυτική Ελλάδα όμως είναι πρώτος (!) ο κ. Κατρίνης που μετριέται στο 26,2% –πού και σε ποιον θα πάνε οι ψηφοφόροι του βουλευτή Ηλείας στη β’ Κυριακή;

Από την άλλη, ο κ. Δούκας μετριέται στο 42,8% στη Δυτική Μακεδονία, στο 34,7% στην Ανατ. Μακεδονία-Θράκη, στο 34% στα Ιόνια και στο 32,5% στο Νότιο Αιγαίο. Παραδόξως, στην Αττική ολόκληρος δήμαρχος Αθηναίων είναι τέταρτος με 19%, πίσω τόσο από τον κ. Ανδρουλάκη (23,6%), όσο και από τον κ. Γερουλάνο (22,3%) και την κυρία Διαμαντοπούλου (22,2%).

Πίνακας Ι

Η πρώην Επίτροπος μετριέται πολύ καλά στο Βόρειο Αιγαίο και ακολουθούν η Θεσσαλία και η Αττική, ενώ στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Μακεδονία και την Αττική εντοπίζονται οι «καλές» περιφέρειες του κ. Γερουλάνου, βουλευτή Α’ Αθήνας.

Διαφορές εντοπίζονται και μεταξύ των ηλικιακών ομάδων όσων δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (Πίνακας ΙΙ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνω των 65 ετών ψηφοφόροι προτιμούν την κυρία Διαμαντοπούλου (37%), με τον κ. Ανδρουλάκη να ακολουθεί, δεύτερος και με απόσταση στη συγκεκριμένη κατηγορία (21,9%). Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σαρώνει στους νέους: μετριέται στο 48,6% στην ηλιακή κατηγορία 17 – 24 ετών και στο 29,5% στους 25-34. Στην κατηγορία των 17-24 ο κ. Δούκας έχει ένα 18,2% —ποσοστό που φανεί στο 27,9% και στο 27% στις ηλικιακές κατηγορίες 35-44 και 45-54—, ο κ. Γερουλάνος μετριέται στο 17%, ενώ η κυρία Διαμαντοπούλου υποαποδίδει με ένα γλίσχρο 2,45% (που όμως γίνεται 11,3% στους 25-34).

Πίνακας ΙΙ

Οι ηλικιακές διαφοροποιήσεις αντικατοπτρίζονται και στα εργασιακά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων κάθε υποψηφίου (Πίνακας ΙΙΙ).

Ο κ. Ανδρουλάκης μετριέται με 44,7% σε όσους δηλώνουν φοιτητές-σπουδαστές-φαντάροι, η κυρία Διαμαντοπούλου φτάνει στο 36,5% στους συνταξιούχους. Ενδιαφέρον έχει ότι ο κ. Δούκας μετριέται πολύ χαμηλά στους φοιτητές-φαντάρους (μόλις 11,3%) και υψηλά σε όσους δηλώνουν οικιακά (28,3%) και αυτοαπασχολούμενοι (27,3%). Στις κατηγορίες οικιακά και άνεργοι μετριέται υψηλά ο κ. Γερουλάνος.

Στις γυναίκες, η κυρία Διαμαντοπούλου είναι δεύτερη, αλλά στους άνδρες τέταρτη και με διαφορά – μια απώλεια δέκα ποσοστιαίων μονάδων. Οι τρεις άλλοι μεγάλοι διεκδικητές της αρχηγίας βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων, συγκρινόμενα με αυτά που απολαμβάνουν στους άνδρες (Πίνακας IV).

Πίνακας IV

Όσον αφορά στο επίπεδο σπουδών, ο κ. Δούκας πρωτεύει και με άνεση στους αποφοίτους πανεπιστημίου (26%, έναντι 22,9% της κυρίας Διαμαντοπούλου και 22,1% του κ. Ανδρουλάκη), ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ξεπερνά το 30% στην κατηγορία των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Πίνακας V).

Πίνακας V

Tέλος, ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, με αρκετές αναγνώσεις για τα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά που αναζητούν οι ψηφοφόροι στους υποψηφίους, ως προς το επίδικο των συνεργασιών και τις ζυμώσεις στον κεντροαριστερό χώρο, είναι το τι θέλει το δείγμα της έρευνας να γίνει με το κόμμα και την Κεντροαριστερά γενικότερα.

Εδώ, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων προκρίνει τη συνέχεια της αυτόνομης πορείας για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, απορρίπτοντας την όποια συνεργασία με άλλα κόμματα (βλ. ΣΥΡΙΖΑ): σε ποσοστό 64,5% εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνει μεγάλο αν, εκφράζοντας σωστές πολιτικές, θέσεις, απευθυνθεί στην κοινωνία χωρίς συνεργασίες και συμφωνίες με άλλα κόμματα. Ενα 27,7% προτείνει συνεννόηση με άλλα κόμματα της Κεντροαρστεράς, ενώ το 5,5% ζητά διάλυση και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργία ενός ενιαίου φορέα (Πίνακας VI)

Πίνακας VI

Συνοπτική ταυτότητα έρευνας

Εταιρία: R.P. REALPOLLS LTD

Εντολέας: protagon.gr

Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική (μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα με τυχαία δειγματοληψία με «ενίσχυση» σε
ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και χρήση κωδικών μιας χρήσης) με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Γεωγραφική Περιοχή: Πανελλαδική

Διάστημα Συλλογής Στοιχείων: 4/9-7/9 2024

Σύνολο δείγματος: 1.108 άτομα 17 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές που δήλωσαν ότι
θα συμμετέχουν στις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Μέγιστο δειγματοληπτικό σφάλμα (υπολογίστηκε με την τεχνική bootstrap): ±3,7% με διάστημα
εμπιστοσύνης 95%

Μεταβλητές στάθμισης: Ηλικία, Φύλο, περιφέρεια ψήφου, ψήφος στις βουλευτικές εκλογές του 2023

Μέθοδος στάθμισης: Raking πολλαπλών μεταβλητών με βάση τα πρότυπα και τους αλγορίθμους της
American National Elections Studies (ANES, https://electionstudies.org/ )

Μέθοδος εκτίμηση εκλογικής επιρροής Random Forest Classification/ lightgbm Classification, Ακρίβεια άνω
του 90%)

Ιστότοπος εταιρείας: www.realpolls.eu

Αριθμός πρωτοκόλλου κοινοποίησης στο ΕΣΡ: 3428/10-6-2021