H «Δικαστής Τζούντι» και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ: τον θέλει Πρόεδρο και ο μέσος Αμερικανός μπορεί να την ακούσει | CreativeProtagon/REUTERS
Επικαιρότητα

Η Δικαστής Τζούντι ψηφίζει Μπλούμπεργκ για Πρόεδρο

Η Τζούντι Σέιντλιν έχει ένα τηλεοπτικό κοινό που ελάχιστοι παρουσιαστές μπορούν να συναγωνιστούν και πρόσφατα εξέφρασε την στήριξη της για τον δισεκατομμυριούχο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, δίνοντας μία ώθηση στην προεκλογική του καμπάνια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών
Protagon Team

Σε λίγους μήνες οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Θεωρητικά βέβαια ο Τραμπ μπορεί να μην είναι πρόεδρος ως τις εκλογές, αλλά αυτό το σενάριο ανήκει περισσότερο στη φαντασία.  Η εκλογική βάση είναι αναποφάσιστη, όχι όμως η πιο διάσημη «δικαστής» στις ΗΠΑ, που δηλώνει ότι θέλει να δει τον Μάικλ Μπλούμπεργκ στο Οβάλ Γραφείο.

Μπορεί να μην έχετε καν ακουστά την Τζούντι Σέιντλιν, αλλά να είστε σίγουροι πως ο μέσος Αμερικανός σίγουρα έχει «πετύχει» την εκπομπή της στην τηλεόραση, που «τρέχει» από το 1996 και κάθε επεισόδιο της μαζεύει 10 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Η «βοήθεια» της Τζούντι έχει παρομοιαστεί με την επίσημη υποστήριξη της Οπρα Γουίνφρεϊ στον Μπαράκ Ομπάμα. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η βασίλισσα της μεσημεριανής τηλεόρασης έδωσε 1 εκατομμύριο ψήφους στον 44ο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η Σέιντλιν και ο Μπλούμπεργκ είναι αμφότεροι από την Νέα Υόρκη και είναι, επίσης, ζάπλουτοι. Ο πρώην δήμαρχος της πόλης έχει προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 50 δισ. δολάρια, ενώ η Σέιντλιν έβγαλε 132 εκατ. δολάρια  μόνο από την τελευταία σεζόν της εκπομπής της.

Η ειδοποιός διαφορά τους είναι ότι το show της Δικαστή Τζούντι το βλέπουν οι απλοί Αμερικανοί από κάθε μεριά της χώρας. Ο Μπλούμπεργκ, από την άλλη, φαντάζει σε κάποιους ψηφοφόρους σαν ένας ακόμη υπερβολικά εύπορος, λευκός, άνδρας από το «μεγάλο μήλο». Ετσι η στήριξη της Σέιντλιν αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Ο Μπλούμπεργκ το σκεπτόταν όχι απλά για μήνες, αλλά για χρόνια και τον Οκτώβρη επιτέλους έβαλε υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Σε σύγκριση με τους αντιπάλους του, είχε αργήσει πολύ, αλλά φυσικά δεν έχει να ανησυχεί για τη χρηματοδότηση της καμπάνιας του από χορηγούς.

Οι πρώτες προκριματικές εκλογές πλησιάζουν, αλλά ο Μπλούμπεργκ εστιάζει στους επόμενους γύρους, που είναι και οι πιο σημαντικοί. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 5%, με μια άλλη έρευνα να του δίνει 11% και την τρίτη θέση, σε ισοπαλία με την Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Εκείνη η δημοσκόπηση είναι μια από τις λίγες που ο Μπλούμπεργκ και η Γουόρεν έχουν ακριβώς την ίδια θέση, καθώς οι πολιτικές τους διαφέρουν αρκετά.

Η γερουσιαστής από την Μασαχουσέτη συμμερίζεται αριστερές, για τα δεδομένα των ΗΠΑ, απόψεις, παρόμοιες με αυτές του Μπέρνι Σάντερς, που ζητούν, μεταξύ άλλων, την αυξημένη φορολογία σε δισεκατομμυριούχους σαν τον Μπλούμπεργκ. Από τη μεριά του, ο Μπλούμπεργκ θεωρεί πως αυτές ακριβώς οι πολιτικές θα οδηγήσουν στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Πώς, λοιπόν, σκοπεύει ο ένατος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο να «ανέβει» στις προτιμήσεις των Δημοκρατικών; Αν ζούσατε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού τότε θα ξέρατε πως η απάντηση είναι τα διαφημιστικά του σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Η διαφημιστική του καμπάνια άρχισε τον Νοέμβριο και το κόστος της έχει, ήδη, ξεπεράσει τα 107 εκατ. δολάρια. Ο Ντόλαντ Τραμπ έκλεισε μία διαφήμιση 30 δευτερολέπτων στο ημίχρονο του Super Bowl, που είναι παγκοσμίως γνωστό (και) για τις εξωπραγματικές τιμές των διαφημιστικών θέσεων του. Η αντίστοιχη διαφήμιση του Μπλούμπεργκ θα έχει την διπλάσια διάρκεια από αυτή του προέδρου και θα κοστίσει 10 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τους Times, την κούρσα για το χρίσμα συνεχίζει να οδηγεί ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με τον Σάντερς να τον ακολουθεί. Στην τρίτη θέση παραμένει η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που πρόσφατα πήρε την επίσημη υποστήριξη του Χούλιαν Κάστρο, ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητα του. Ο Κάστρο ήταν ο μόνος υποψήφιος με ισπανική καταγωγή και η στήριξη του στην Γουόρεν μπορεί να της αποδώσει καρπούς στις κάλπες.

Οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να πάρουν με το μέρος τους τούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους σε ένα ακόμη τηλεοπτικό debate, πριν τις πρώτες προκριματικές εκλογές του κόμματος, που θα γίνουν στην Αϊόβα στις 3 Φεβρουαρίου.