Η Δανία στέλνει αμερικανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου Harpoon στην Ουκρανία. Είναι βλήματα μεγάλου βεληνεκούς, ικανά να πλήξουν ρωσικά σκάφη στη βόρεια περιοχή του Ευξείνου Πόντου, άρα ικανά να σπάσουν τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Οδησσού.
Ως γνωστόν, το θέμα του ναυτικού κλοιού στον μεγαλύτερο λιμένα της Ουκρανίας σχετίζεται τόσο με τις πολεμικές επιχειρήσεις αυτές καθαυτές όσο και με το μπλοκάρισμα της διακίνησης των ουκρανικών σιτηρών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ικανοποιείται ένα από τα αιτήματα του Ζελένσκι και συγχρόνως ανοίγει ο δρόμος ώστε «να αποτραπεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση» όπως έγραψε η Corriere della Sera.
Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι είναι κατασκευασμένοι στις ΗΠΑ, από την εταιρεία Boeing Defense, Space & Security που εδρεύει στο Μιζούρι. Εχουν εκρηκτική κεφαλή 221 κιλών, βεληνεκές μεταξύ 120 και 300 χιλιομέτρων και μέγιστη ταχύτητα 864 χιλιόμετρα την ώρα. Εκτοξεύονται από το έδαφος και πλήττουν στόχους τόσο εναλίους όσο και χερσαίους.
Συνεπώς η παράκτια άμυνα της Οδησσού ενισχύεται σοβαρά, αφού οι δανέζικοι Harpoon δύνανται να πλήξουν ακόμη και τους κόμβους logistics που υπάρχουν στον λιμένα της Σεβαστούπολης, στην (ρωσική) Κριμαία. Ο αμερικανικός παράγων πανηγύρισε αμέσως τη χειρονομία των Δανών.
«Είμαστε ευγνώμονες στη Δανία, η οποία ανακοίνωσε την αποστολή εκτοξευτών και πυραύλων Harpoon ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τις ακτές της» δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν. «Είναι πολύ σημαντικά όπλα και για την οικονομία του Κιέβου, επειδή πολλές χώρες εξαρτώνται από το μπλοκαρισμένα εδώ και 90 ημέρες ουκρανικό σιτάρι» συμπλήρωσε τον Οστιν ο Μαρκ Μίλεϊ, αρχηγός του αμερικανικού Επιτελείου.
Το πόσο ευπαθή είναι τα ρωσικά καράβια στις επιθέσεις με αντιπλοϊκούς πυραύλους απέδειξε η προ καιρού βύθιση του καταδρομικού «Μοσκβά», ναυαρχίδας του Ρωσικού Στόλου του Ευξείνου Πόντου. Το πλοίο χτυπήθηκε στα μέσα Απριλίου από δύο πυραύλους Neptune. Εκείνη η βύθιση ήταν σημαντικό πλήγμα στο γόητρο της Ρωσίας, αλλά «και στο ηθικό των στρατιωτών της». Υστερα από εκείνο το επεισόδιο «οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να μείνουν μακριά από τις ουκρανικές ακτές».
Η Corriere σχολίασε ότι η εφαρμογή της Συνθήκης του Μοντρέ από πλευράς Τουρκίας δεν επιτρέπει την ανανέωση του Ρωσικού Στόλου, ενώ, αντιθέτως, δεν επηρεάζει τους εμπορικούς πλόες. Σχετικά με αυτούς, οι πληροφορίες από το Λονδίνο επιμένουν ότι οι βρετανική κυβέρνηση δρομολογεί τη δημιουργία «συνασπισμού προθύμων» ώστε να προστατευθούν τα εμπορικά πλοία που θα φορτώσουν ουκρανικό σιτάρι. Είναι επικίνδυνη μεθόδευση: «Εγκυμονεί τον κίνδυνο της άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία».