Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους κατασκόπους της στη Ρωσία | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η CIA ανησυχεί: Χάσαμε τους κατασκόπους μας στη Μόσχα!

Η ανεξήγητη «σιωπή» των πληροφοριοδοτών της Ουάσινγκτον στη ρωσική πρωτεύουσα έχει προκαλέσει πρόβλημα στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες αδυνατούν να προβλέψουν τυχόν κινήσεις του Πούτιν ενόψει των αμερικανικών μεσοπρόθεσμων εκλογών του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο
Protagon Team

Σιγή ασυρμάτου τηρούν εδώ και μερικούς μήνες οι εκ Ρωσίας ορμώμενοι πληροφοριοδότες της Ουάσινγκτον, βάζοντας σε… δεύτερες σκέψεις τη CIA η οποία ξαφνικά έχει βρεθεί με τα χέρια σταυρωμένα, με τις πληροφορίες για τις επικείμενες κινήσεις του Βλαντίμιρ Πουτιν να φτάνουν στις ΗΠΑ με το σταγονόμετρο.

Αυτό ισχυρίζεται εκτενές ρεπορτάζ των New York Times, που σημειώνουν πως, ενώ το 2016, οι αμερικανοί πράκτορες έδωσαν επείγουσες και σαφείς προειδοποιήσεις σχετικά με τις προθέσεις των Ρώσων να προσπαθήσουν να εμπλακούν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, σήμερα οι «πηγές» εντός του Κρεμλίνου έχουν σιωπήσει, αφήνοντας στο σκοτάδι τη CIA σχετικά με τις προθέσεις του Πούτιν για τις εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.

Η εφημερίδα επικαλείται ανώτερους αξιωματούχους οι οποίοι, όπως λένε, είναι πεπεισμένοι πως οι πληροφοριοδότες αυτοί δεν έχουν πιαστεί ή αποκαλυφθεί, αλλά αντιθέτως δυσκολεύονται να βρουν «άκρες» ειδικά καθώς το Κρεμλίνο έχει εντατικοποιήσει την αντικατασκοπεία του, όπως φαίνεται και από την απόπειρα δολοφονίας, τον Μάρτιο στη Βρετανία, του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια.

«Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν μπορούν να πουν με ακρίβεια ποιες είναι οι προθέσεις του Πούτιν: θα μπορούσε να προσπαθήσει να εμπλακεί στις ενδιάμεσες εκλογές, να σπείρει το χάος ή γενικά να υπονομεύσει την δημοκρατική διαδικασία», σημειώνει το άρθρο.

Ωστόσο, όπως προσθέτει, παραδέχονται την πενιχρή συλλογή πληροφοριών. Κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, ειδικά όταν απέναντί σου έχεις έναν τόσο απρόβλεπτο παράγοντα όσο ο ρώσος πρόεδρος.

Πριν λίγο καιρό, o διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) Νταν Κόουτς προειδοποίησε πως «η ρωσική κυβέρνηση σκοπεύει να υπονομεύσει το δημοκρατικό μας σύστημα».

Αλλά κάποιοι άλλοι αξιωματούχοι αντέτειναν, σύμφωνα με τους New York Times, ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες που να αποδεικνύουν ότι ο Πούτιν έχει ήδη διατάξει τις δικές του μυστικές υπηρεσίες να κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις προκειμένου να προκύψει ένα βολικό για τη Ρωσία αποτέλεσμα στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Μια προσπάθεια να πληγεί η δημοκρατική διαδικασία, ίσως, αλλά όχι κάτι περισσότερο.

«Η συλλογή πληροφοριών φαίνεται να έχει πληγεί, ειδικά μετά την απέλαση 60 αμερικανών διπλωματών από τη Ρωσία μέσα στο 2018», λέει ο Τζον Σάιφερ, ένας βετεράνος της C.I.A. ο οποίος υπηρέτησε στη Μόσχα τη δεκαετία του 1990.

«Οι Ρώσοι έδιωξαν πάρα πολλούς από τους ανθρώπους μας εκεί», δήλωσε ο Σάιφερ. «Πλέον, ο σταθμός της CIΑ στη Μόσχα είναι πραγματικά μικρός τώρα και όλοι οι υπάλληλοι μας είναι υπό απίστευτη επιτήρηση».

Την ήδη δύσκολη κατάσταση για την CIA επιδείνωσε ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, και η αποκάλυψη της ταυτότητας, πριν λίγο καιρό, ενός πληροφοριοδότη του FBI, του Στέφαν Χάλπερ.

Ο Χάλπερ, ένας Αμερικανός ακαδημαϊκός που εδρεύει στη Βρετανία, είχε σταλεί για να μιλήσει σε συμβούλους της προεκλογικής εκστρατείας του Tραμπ οι οποίοι παρακολουθούνταν από το FBI για πιθανούς δεσμούς τους με τη Ρωσία.

Αυτό το γεγονός ανάγκασε πολλούς από τους συμμάχους των ΗΠΑ να περιορίσουν ορισμένες από τις πληροφορίες που μοιράζονται με την Ουάσινγκτον, με τον φόβο μήπως αποκαλυφθούν και οι δικοί τους μυστικοί πράκτορες.

Και πολλοί πρώην κατάσκοποι πιστεύουν ότι, μακροπρόθεσμα, η αποκάλυψη της ταυτότητας του Χάλπερ θα βλάψει τη συλλογή πληροφοριών στο εξωτερικό.

«Η δημοσιοποίηση των πηγών είναι πραγματικά κακή στη δουλειά αυτή», επισημαίνει ο Σάιφερ. «Το μόνο που μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους αυτούς είναι ότι θα κάνουμε οτιδήποτε περνάει από το χέρι μας προκειμένου να τους προστατεύουμε. Και οτιδήποτε φθείρει αυτή την εμπιστοσύνη, ασφαλώς πονάει κι έχει συνέπειες», καταλήγει με νόημα.