Χαντίτ και Γκαντότ: όπως συμβαίνει συχνά όταν πρόκειται για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, μέρος της τραγωδίας είναι και το πόσα κοινά έχουν οι δυο γυναίκες | Shutterstock / CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η Μπέλα Χαντίντ, η Γκαλ Γκαντότ και ο πόλεμος τους για τη Γάζα

Οι δύο καλλονές, η μία ισραηλινής καταγωγής και η άλλη παλαιστινιακής, έχουν μετατραπεί σε αλεξικέραυνα στις πικρές συγκρούσεις για τη Γάζα και το Ισραήλ που γίνονται στα social media. Και προς το παρόν καμμιά από τις δύο δεν κάνει πίσω
Protagon Team

Δύο από τις πιο διάσημες και όμορφες γυναίκες στον πλανήτη, η Γκαλ Γκαντότ, η «Wonder Woman» στο κινηματογραφικό σύμπαν της DC Comics, και η Μπέλα Χαντίντ το πρόσωπο της πολυτελούς μόδας, που εμφανίζεται σε πασαρέλες και εξώφυλλα της Vogue, μαζί με την εξίσου διάσημη αδερφή της, Τζίτζι Χαντίντ, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αντίπαλα στρατόπεδα με τις οικογένειές να τις παρασύρουν σε άγριες και τοξικές μάχες που δίνονται στο διαδίκτυο για το Ισραήλ και τη Γάζα, αντίστοιχα.

Οπως γράφει στους Times του Λονδίνου η Σάρλοτ Αϊβερς, αντί να πρωτοστατούν σε πρεμιέρες ταινιών και διαφημιστικές καμπάνιες, η Γκαντότ και η Χαντίντ έχουν γίνει τα πρόσωπα σε αφίσες  του πολέμου των πληροφοριών σε όλο τον κόσμο, μαγνήτες για μοχθηρό τρολάρισμα και μίσος, δεχόμενες επιθέσεις από την αντίπαλη πλευρά αλλά ακόμη και από τη δική τους. Ωστόσο, σε αυτό τον πικρό πόλεμο των λέξεων, δεν υπάρχουν πραγματικοί νικητές.

Ανάρτηση της Γκαλ Γκαντότ για ένα παιδάκι – όμηρο στη Γάζα

Καμία από τις δύο καλλονές δεν πτοείται. Η 38χρονη Γκαλ Γκαντότ, έχει συνηθίσει να προσελκύει ενθουσιώδη πλήθη έξω από τα σινεμά του Χόλιγουντ. Αλλά το βράδυ της Πέμπτης στο Λος Αντζελες, η προβολή που διοργάνωσε η Γκαντότ —στο ειρωνικά ονομαζόμενο «Μουσείο Ανοχής»— ενός 47λεπτου βίντεο, που παρείχαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) με τις φρικαλεότητες τις οποίες διέπραξε η Χαμάς κατά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, οδήγησε σε συγκρούσεις στον δρόμο. Πλάνα έξω από το σινεμά, έδειξαν διαδηλωτές με παλαιστινιακές σημαίες να χτυπιούνται με άλλους  που κρατούσαν ισραηλινές σημαίες. Και έπεσαν μπουνιές.

Η Γκαλ Γκαντότ, πρώην Μις Ισραήλ και εθνικό σύμβολο, το 2017 ψηφίστηκε από το περιοδικό FHM ως η πιο σέξι γυναίκα στον κόσμο. Γεννημένη λίγο έξω από το Τελ Αβίβ, εγγονή ενός επιζώντος του Ολοκαυτώματος, υπηρέτησε -όπως όλοι σχεδόν οι νεαροί Ισραηλινοί, στο IDF- ως εκπαιδεύτρια μάχιμης φυσικής κατάστασης πριν την οδηγήσει στο Χόλιγουντ η καριέρα της στο μόντελινγκ. Και η πρώτη ταινία με την οποία έγινε γνωστή ήταν το τέταρτο σίκουελ της υπερπαραγωγής «Οι Μαχητές των Δρόμων» («Fast & Furious», 2009»).

Η Μπέλα Χαντίντ, από την άλλη πλευρά, είναι μια από τους πιο διάσημους Παλαιστίνιους εν ζωή και, εδώ και καιρό, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Ο πατέρας της, εργολάβος Μοχάμεντ Ανουάρ Χαντίντ, όταν ήταν μωρό έφυγε με την οικογένειά του από την Παλαιστίνη, και πέρασαν στον Λίβανο για να γλιτώσουν από τον πόλεμο του 1947-49. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Συρία πριν μετακομίσει, τελικά, στις ΗΠΑ. Η κόρη του, που μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον και στο Μπέβερλι Χιλς, ήταν πολλά υποσχόμενη ιππέας, πριν γίνει μοντέλο σε ηλικία 16 ετών.

Και οι δύο γυναίκες έχουν τεράστιο αριθμό ακολούθων στα social media. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γκαντότ δημοσίευσε φωτογραφίες στους 109 εκατ. ακολούθους της στο Instagram απαιτώντας την επιστροφή των 240 Ισραηλινών ομήρων, που κρατούνται από τη Χαμάς. Οσο για την  Χαντίντ, μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, το Instagram της, έμοιαζε ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς από τον λογαριασμό του αναμφισβήτητα πιο διάσημου supermodel στον κόσμο: με εντυπωσιακές φωτογραφίες στο κόκκινο χαλί ή να απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα μαυρισμένη φορώντας ένα μικροσκοπικό φόρεμα,

Τον τελευταίο μήνα, ωστόσο, επισημαίνει στους Times η Σάρλοτ Αϊβερς, η Χαντίντ αφιέρωσε τον λογαριασμό της για να τονίσει στους 61 εκατ. ακολούθους της την καταστροφή στη Γάζα. Στις 26 Οκτωβρίου, το 27χρονο super model δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται η ίδια με καφίγια (παλαιστινιακή μαντίλα) με ένα κείμενο που ξεκινά ως εξής: «Συγχωρήστε με για τη σιωπή μου. Η καρδιά μου αιμορραγεί επώδυνα από το τραύμα, που βλέπω να ξετυλίγεται∙ και από το τραύμα των γενεών του παλαιστινιακού μου αίματος… θρηνώ για τις ισραηλινές οικογένειες, που αντιμετώπισαν τον πόνο και τα επακόλουθα της 7ης Οκτωβρίου».

Στις αναρτήσεις της έχει δοθεί μεγαλύτερη σημασία από αυτές του πατέρα της. Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο εκατομμυριούχος του real estate Μοχάμεντ Ανουάρ Χαντίντ έκανε μια ανάρτηση στο Instagram στην οποία συνέκρινε το Ισραήλ με τους Ναζί. Αργότερα, ωστόσο, την διέγραψε.

Οι αδελφές Τζίτζι και Μπέλα Χαντίντ με μοντέλα του οίκου Versace (Facebook/Versace)

Γιατί να ενδιαφέρει, όμως, τι λένε στα social media ένα supermodel και μια σταρ του κινηματογράφου; Η Αϊβερς απαντά στους Times, ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν είναι απλώς μια μάχη με ρουκέτες και τανκς∙ είναι επιπλέον μια μάχη πληροφόρησης για καρδιές και μυαλά, που καταναλώνει και διαβρώνει όλους όσους συμμετέχουν σε αυτήν.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ιδιαίτερα για εκείνους κάτω των 40, αυτές οι δύο γυναίκες -και άλλες διασημότητες όπως αυτές- είναι κύριες πηγές πληροφοριών τους σχετικά με τη σύγκρουση. Η τεράστια δύναμή τους δεν πέρασε απαρατήρητη από εκείνους που βρίσκονται και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης, που –αμφότερες- διαθέτουν προηγμένες επιχειρήσεις ψηφιακής προπαγάνδας.

Η Τζίτζι Χαντίντ, αδελφή της Μπέλα, έγραψε πρόσφατα στο Instagram ότι «δεν υπάρχει τίποτα εβραϊκό στη συμπεριφορά της ισραηλινής κυβέρνησης προς τους Παλαιστινίους. Η καταδίκη της ισραηλινής κυβέρνησης δεν είναι αντισημιτική και η υποστήριξη των Παλαιστινίων δεν είναι υποστήριξη της Χαμάς».

Ο επίσημος λογαριασμός του Ισραήλ στο Instagram απάντησε σύντομα: «Κοιμηθήκατε την περασμένη εβδομάδα; Ή μήπως κάνατε τα στραβά μάτια στα εβραϊκά μωρά που σφαγιάστηκαν στα σπίτια τους; Η σιωπή σας ήταν πολύ ξεκάθαρη για το πού βρίσκεστε. Σας βλέπουμε».

Ο Μοχάμεντ Ανουάρ Χαντίντ ποζάρει με την κόρη του Μπέλα (Facebook/Mohamed Anwar Hadid)

Για τη Χαντίντ και την Γκαντότ, όλο αυτό δεν είναι ένας αφηρημένος πολιτισμικός πόλεμος. Και οι δύο έχουν οικογένεια και φίλους, που έχουν επηρεαστεί βαθιά από τα πρόσφατα γεγονότα. Και οι δύο, εξάλλου, υπέστησαν ένα σημαντικό προσωπικό κόστος όταν μίλησαν, δεχόμενες έναν χείμαρρο κακοποιητικών σχολίων.

«Μου έστελναν καθημερινά εκατοντάδες μηνύματα με απειλές θανάτου», έγραψε η Χαντίντ στο Instagram, «Ο αριθμός τηλεφώνου μου διέρρευσε και η οικογένειά μου αισθάνθηκε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο».

Κάτι παρόμοιο έχει βιώσει και η Γκαντότ: «Είμαι 100% πεπεισμένος ότι όλοι οι Ισραηλινοί είναι ψυχικά άρρωστοι. Και η γ***νη Γκαλ Γκαντότ είναι μια άψυχη σκύλα» αναφέρει ένα tweet. Και ένα άλλο λέει: «Ελπίζω η Γκαλ Γκαντότ να εξαφανιστεί από το πρόσωπο της Γης και να σαπίσει στην κόλαση, η κακιά σκύλα».

Είναι τέτοιος ο διχαστικός χαρακτήρας αυτής της σύγκρουσης, που μερικά από τα βιτριολικά σχόλια έχουν προέλθει από τη δική τους πλευρά. Μετά την 7 Οκτωβρίου, η Γκαντότ ανέβασε στο Instagram: «Το να σκοτώνεις αθώους Παλαιστινίους είναι φρικτό. Η δολοφονία αθώων Ισραηλινών είναι φρικτή. Αν δεν νιώθετε το ίδιο, νομίζω ότι θα πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνει αυτό».

Η ισραηλινή ηθοποιός Γκαλ Γκαντότ θεωρείται μια από τις πιο ωραίες γυναίκες του κόσμου (Facebook/ Gal Gadot)

Η Οφιρά Ασαγιάγκ, ισραηλινή τηλεοπτική παρουσιάστρια, της απάντησε: «Μη μιλάς, είναι καλύτερα για όλους μας. Ζεις σε κάποια ταινία του Χόλιγουντ και όποτε σου αρέσει, γίνεσαι και πάλι Ισραηλινή». Η ηθοποιός αναγκάστηκε, τότε, να διευκρινίσει ότι υποστηρίζει το Ισραήλ.

Φυσικά, και οι δύο γυναίκες έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί στον χείμαρρο των ψεύτικων ειδήσεων που έχει δημιουργηθεί από τη σύγκρουση. Πριν από λίγες εβδομάδες μια φωτογραφία της Γκαντότ με στολή, που τραβήχτηκε πριν από περίπου 18 χρόνια κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής της θητείας, έγινε viral στο Twitter/X, μαζί με ψεύτικους ισχυρισμούς ότι είχε ενταχθεί στο IDF για να πολεμήσει στην τρέχουσα σύγκρουση.

Την περασμένη εβδομάδα, κυκλοφόρησε  άλλη μια ψευδής είδηση, σύμφωνα με την οποία ο Dior αντικατέστησε τη Μπέλα Χαντίντ με ένα ισραηλινό μοντέλο, εξαιτίας του πρόσφατου ακτιβισμού της, πράγμα που οδήγησε σε μια έκρηξη οργής στα social media. Στην πραγματικότητα, όμως, το συμβόλαιο της Μπέλα Χαντίντ με τον γαλλικό οίκο μόδας έληξε τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Φυσικά ο ακτιβισμός των διασημοτήτων δεν είναι κάτι καινούργιο∙ σκεφτείτε το ταξίδι της Τζέιν Φόντα το 1972 στο βόρειο Βιετνάμ και τη φωτογραφία της σε αντιαεροπορικό των Βιετκογκ, όταν αποκάλεσε τους Αμερικανούς εγκληματίες πολέμου. Η σύγκρουση, όμως, στους Αγιους Τόπους έχει την ικανότητα να διχάζει και να εξοργίζει όσο λίγες.  Η Μπέλα Χαντίντ και η Γκαλ Γκαντότ είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα της σύγκρουσης στο διαδίκτυο, αλλά δεν κάνουν μόνες τους τις φωνές τους να ακουστούν. Σε μια κουλτούρα όπου «η σιωπή είναι βία», όλοι νιώθουν πίεση να μιλήσουν.

Κάπως έτσι έχουν χαραχτεί οι γραμμές της μάχης στο Χόλιγουντ και πέρα από αυτό. Από τη μια πλευρά, ηθοποιοί όπως η Τίλντα Σουίντον και ο Στιβ Κούγκαν ήταν μεταξύ των 2.000 οι οποίοι υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή των Artists for Palestine ζητώντας κατάπαυση του πυρός. Από την άλλη, διάσημοι Εβραίοι όπως ο τραγουδοποιός και παραγωγός δίσκων Μαρκ Ρόνσον και η κωμική ηθοποιός Εϊμι Σούμερ χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμμετέχοντας στην εκστρατεία για την επιστροφή των ισραηλινών ομήρων.

Ο Γιον Βόιτ και η κόρη του Αντζελίνα Τζολί έχουν διαφορετική μεταξύ τους στάση στο ζήτημα της Γάζας (Facebook/Jon Voight)

Οικογένειες έχουν επίσης διχαστεί. Σε πρόσφατη ανάρτησή της στα social media, η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί έγραψε ότι το Ισραήλ «βομβαρδίζει σκόπιμα παιδιά, γυναίκες και οικογένειες, που στερούνται τροφής, φαρμάκων και ανθρωπιστικής βοήθειας» κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Και ο πατέρας της, ο 84χρονος ηθοποιός Τζον Βόιτ δήλωσε «απογοητευμένος που η κόρη μου… δεν καταλαβαίνει την τιμή του Θεού, τις αλήθειες του Θεού».

Οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων διασημοτήτων είχαν ανακουφιστεί επειδή οι απεργίες συγγραφέων και ηθοποιών απέκοψαν τους πελάτες τους από τις άβολες ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης. Αλλά αυτά έχουν τελειώσει τώρα, οπότε αναμένονται πολύ περισσότερες δηλώσεις.

Ωστόσο, για τις Χαντίντ και Γκαντότ, όλο αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από την εικόνα και την στάση τους, επισημαίνει στους Times η Σάρλοτ Αϊβερς . Πρόκειται για την οικογένεια, τη φυλή, την ταυτότητα και τον λαό τους. Και όπως συμβαίνει συχνά όταν πρόκειται για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, μέρος της τραγωδίας είναι και το πόσα κοινά έχουν.