Εφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος μοιάζουν έτοιμοι να βρεθούν αντιμέτωποι για την αρχηγία | SOOC
Επικαιρότητα

Η Αχτσιόγλου που το αποφάσισε, ο Τσακαλώτος που το συζητάει και ο κίνδυνος διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ

Εν μέσω σκηνικών γενικευμένης παραίτησης και εικόνων διάλυσης, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να τοποθετούνται υπέρ των πιθανών υποψηφίων διαδόχων του Τσίπρα. Με κάποιους όμως να λένε ότι η ενότητα δεν είναι θέσφατο και ότι δεν έχει νόημα να είμαστε ενωμένοι και να πέσουμε στο 12%
Protagon Team

Από τη μία ο Πάνος Καμμένος –με όση αξιοπιστία μπορεί να έχει βέβαια ένας πολιτικός με το παρελθόν του– έρχεται να αποδομήσει ακόμα περισσότερο το βιαστικά φιλοτεχνημένο «ηγετικό προφίλ» του Αλέξη Τσίπρα, περιγράφοντάς τον ως έναν ευκολόπιστο, αν όχι αφελή, Πρωθυπουργό που έφερε τη Συμφωνία των Πρεσπών επειδή πίστευε ότι θα του απονείμουν το Νομπέλ Ειρήνης. Και από την άλλη ένα άλλοτε κόμμα εξουσίας που έχει χάσει τη μισή του εκλογική δύναμη, έχει μείνει με 47 βουλευτές (και ο ένας από αυτούς είναι ο κ. Τσίπρας που έχει αποσυρθεί στο Σούνιο) και προσπαθεί να βρει τον διάδοχο αυτού του πολιτικά «ξεδοντιασμένου» αρχηγού.

Κάποιοι ήδη βλέπουν εικόνες γενικευμένης εγκατάλειψης καθώς αναπτύσσονται ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις –και δεν είναι μόνο η Πόπη Τσαπανίδου που παραιτήθηκε από εκπρόσωπος Τύπου–, άλλοι μιλούν δημοσίως για επικείμενη διάσπαση, όλοι περιγράφουν μια ατμόσφαιρα διαλυτική, σε βαθμό που η εκλογική επίδοση της 25ης Ιουνίου, αυτό το αναιμικό 17,83%, να φαντάζει ήδη μεγάλη.

Για να δούμε ποιος ή ποια θα είναι υποψήφιοι για την αρχηγία, θα πρέπει να περιμένουμε ως το Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουλίου, οπότε θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτοπή. Ωστόσο ορισμένα ονόματα είναι ήδη παρόντα.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» και το ρεπορτάζ του Δημήτρη Ν. Μανιάτη, η Εφη Αχτσιόγλου έχει ήδη αποφασίσει να είναι υποψήφια, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «το σκέφτεται». Στην τριήμερη πανελλαδική σύσκεψη της «Ομπρέλας», της εσωκομματικής κίνησης που ήταν σταθερά επικριτική στις κινήσεις του κ. Τσίπρα την τελευταία τετραετία, επιβεβαιώθηκε η επί της αρχής στήριξη σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του βουλευτή Βορείου Τομέα Αθήνας και πρώην υπουργού Οικονομικών, αλλά μια μερίδα της βάσης του διατασικού αυτού ρεύματος εκφράστηκε θετικά και προς την περίπτωση της βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθήνας και πρώην υπουργού Εργασίας.

«Με τον Ευκλείδη»

Ηδη εξάλλου κάποια στελέχη τοποθετούνται δημοσίως. Μιλώντας στο Open, ο Δημήτρης Βίτσας, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Τσακαλώτου: «Εμένα θα με ενδιέφερε να κατέβει και μάλιστα θα είναι η πρώτη προτίμησή μου ο Ευκλείδης», είπε για να συμπληρώσει ότι ο κ. Τσακαλώτος και η κυρία Αχτσιόγλου έχουν ιδεολογικοπολιτικές διαφορές.  «Τεράστιες δεν έχουν, αλλά έχουν διαφορές. Εγώ για παράδειγμα είμαι πιο κοντά στις αντιλήψεις του Ευκλείδη», είπε για να συμπληρώσει πως ο κ. Τσίπρας οφείλει να πει ποιον θέλει για διάδοχό του: «Ευθαρσώς νομίζω ο Αλέξης μπορεί να σηκωθεί και να πει τη γνώμη του για τον ποιον ή ποια θέλει».

«Με την Εφη»

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υποψήφιος βουλευτής Κεφαλονιάς, Νίκος Φαραντούρης, ο οποίος τελευταία αναδεικνύεται ως «παίκτης» στο εσωκομματικό σκηνικό, έσπευσε να πει ότι η κυρία Αχτσιόγλου απευθύνεται στο… Κέντρο, περιγράφοντάς το ως θετικό για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ –και σε αντιδιαστολή με τον πιο μαρξιστή κ. Τσακαλώτο. Εξάλλου, στο επιτελείο της κυρίας Αχτσιόγλου έχει ενταχθεί, κατά πληροφορίες της «Καθημερινής», ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, ο οποίος είχε αναλάβει την επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου –μετά δηλαδή το ναυάγιο της 21ης Μαΐου–, χωρίς όμως και ιδιαίτερη επιτυχία.

Οι «προεδρικοί»

Από την ομάδα των λεγόμενων «προεδρικών», υπάρχουν αρκετοί που επιχειρούν τροχιοδεικτικές βολές: πχ. ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθήνας, Νίκος Παππάς, ο οποίος καίτοι καταδικασμένος σε φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο, έσπευσε την Πέμπτη να καθίσει στα μπροστινά έδρανα στη Βουλή, στην πρώτη ημέρα της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, και να πάρει μάλιστα τον λόγο, για διαδικαστικό θέμα, πριν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αλλά και πριν από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο. Από αυτό το γκρουπ στελεχών ξεχωρίζουν επίσης η φιλόδοξη βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ρένα Δούρου, αλλά και ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης. Κάποιοι καλοβλέπουν και τον κ. Φάμελλο.

Η διάσπαση

Οπως είναι εμφανές, ζητούμενο για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενότητα, κάτι καθόλου αυτονόητο ή εξασφαλισμένο. Χαρακτηριστικά τα όσα είπε τα τελευταία 24ωρα ο Γιώργος Τσίπρας, πρώην βουλευτής Δυτικής Αττικής και εξάδελφος του απερχόμενου προέδρου: μίλησε για τον κίνδυνο διάσπασης και δήλωσε εμφατικά ότι ενότητα δεν σημαίνει απλώς συνύπαρξη. Μιλώντας κατόπιν στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», σχολίασε: «Για το θέμα της διάσπασης δόθηκε μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι έπρεπε. Ενότητα δεν σημαίνει συνύπαρξη… Ενότητα σημαίνει ενότητα πάνω σε μία συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση και αυτό είναι που έχει σημασία. Το να είμαστε ενωμένοι και να πάμε στο 12% δεν έχει και μεγάλη σημασία»…

Σε κάθε περίπτωση, στην επικύρωση του οδικού χάρτη με διαδικασία εκλογής προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως εισηγήθηκε η Πολιτική Γραμματεία, αναμένεται να προχωρήσει η Κεντρική Επιτροπή στη συνεδρίαση στις 15 και 16 Ιουλίου, παρά την πρόταση που διατυπώθηκε για εκλογή νέου προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βασιλειάδης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, επεσήμανε επ’ αυτού: «Αυτή τη στιγμή μπροστά μας έχουμε έναν οδικό χάρτη. Το ότι θα υπάρχουν φάλτσα και ενδεχόμενα και απόψεις και θέσεις είναι λογικό»…