Από τη συνέντευξη Τύπου: Βασιλάκης, Μπακογιάννης, Fairhurst, Παράσχης | Βασίλης Λαμπίρης
Επικαιρότητα

Η Αθήνα φιλοξενεί την αγορά του τουρισμού

Περισσότερες από 1.600 συναντήσεις πραγματοποιούνται στο 9ο Travel Trade Athens, στις 24 και 25 Απριλίου, ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους επαγγελματίες
Protagon Team

Η δυναμική τουριστική ανάκαμψη της Αθήνας και το 9ο Travel Trade Athens που πραγματοποιείται 24 και 25 Απριλίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 160 εκπροσώπων των σημαντικότερων εταιρειών της ελληνικής και ξένης τουριστικής βιομηχανίας, ήταν η αφορμή για τη συνέντευξη Tύπου με τη συμμετοχή του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, του Διευθύνοντoς Συμβούλου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ιωάννη Παράσχη, του Προέδρου της AEGEAN Ευτύχιου Βασιλάκη και του Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΤΟΑ) Tim Fairhurst.  

Μέσω του 9ου Travel Trade Athens, που διοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με τον  ΕΤΟΑ, η Αθήνα απευθύνεται σε αγορές – στόχους, κυρίως από χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ. Οι προγραμματισμένες (B2B) συναντήσεις ανάμεσα στους έλληνες και ξένους επαγγελματίες του τουρισμού αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.600 τις δύο αυτές ημέρες, με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 εκπροσώπων ξένων εταιρειών από τον κλάδο του τουρισμού και των εκδηλώσεων. Αντίστοιχα, τον ελληνικό κλάδο θα εκπροσωπήσουν 100 επιχειρήσεις. Τη διοργάνωση θα παρακολουθήσουν παράλληλα δημοσιογράφοι, που εκπροσωπούν σημαντικά διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

«Το 9ο Travel Trade Athens είναι γεγονός. Είναι μία εξαιρετική διοργάνωση, μέσω της οποίας προσπαθούμε να ανοίξουμε περισσότερα «παράθυρα» και περισσότερες «πόρτες», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπακογιάννης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω του This is Athens. «Βεβαίως, έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε χαρούμενοι για την εξέλιξη της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, καθώς τα τελευταία χρόνια «σπάμε» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σε αυτά τα ρεκόρ, προστίθεται κι ένα ακόμη: Η Αθήνα για πρώτη φορά καλωσορίζει τόσες πολλές επενδύσεις στην ιστορία της».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, φαίνεται από τις αρχές του έτους, αλλά και σύμφωνα με τις ενδείξεις για τη θερινή περίοδο, ότι η ελληνική πρωτεύουσα «ανακάμπτει φέτος δυναμικά ύστερα από την περιπέτεια της πανδημίας», σημείωσε ο κ. Παράσχης, με τις προβλέψεις να αναμένουν 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες φέτος στην πόλη.

«Η ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία φαίνεται να σταθεροποιείται και να ωριμάζει ύστερα από ένα ικανοποιητικό περσινό καλοκαίρι και μια φετινή χρονιά που όλα δείχνουν ότι ξεκινάει νωρίτερα και με αυξημένη δυναμική», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Βασιλάκης. «Από την πλευρά μας, επενδύουμε διαρκώς στη διασυνδεσιμότητα της Αθήνας με την AEGEAN να προσφέρει τη φετινή χρονιά το μεγαλύτερο δίκτυο δρομολογίων της, με το μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών της από ποτέ (76 αεροσκάφη). Μόνο από την Αθήνα, η AEGEAN θα προσφέρει 15,2 εκατομμύρια θέσεις, δηλαδή 2,4 εκατ. θέσεις περισσότερες από πέρυσι, από τις 18 εκατ. θέσεις που θα προσφέρει συνολικά, και θα ξεπεράσει τις 122 απευθείας διασυνδέσεις, αυξημένες κατά 16 προορισμούς εξωτερικού.

«Απαραίτητη συνθήκη για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας είναι η αρμονική συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», τόνισε ο κ. Fairhurst. «Στόχος μας είναι να συστήσουμε στις αθηναϊκές επιχειρήσεις, επαγγελματίες του τουρισμού από αγορές του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν νέα προϊόντα κι εμπειρίες».

Από το 2013 το Travel Trade Athens έχει φιλοξενήσει πάνω από 700 buyers από 35 χώρες του κόσμου και έχει αποτελέσει αφορμή για περισσότερες από 19.500 B2B συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και ξένων εκπροσώπων του Τουρισμού. Το 9ο Travel Trade Athens, εκτός από τις προγραμματισμένες συναντήσεις, περιλαμβάνει μια σειρά από περιηγήσεις και εμπειρίες, καθώς και την ειδική ενότητα Τhis is Athens Agora, στην οποία οι Έλληνες επαγγελματίες του τουρισμού θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε σεμινάρια και συζητήσεις, σχετικά με όλες τις νέες εξελίξεις και τάσεις στον αθηναϊκό τουρισμό.

Διακρίσεις

Το 2022 η Αθήνα κέρδισε το πρώτο βραβείο στα World Travel Awards μέσα από την προσπάθεια της ΕΑΤΑ, του Τhis is Athens και του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών (Τhis is Athens-CVB). Η ελληνική πρωτεύουσα βραβεύτηκε επίσης ως κορυφαίος Πολιτιστικός Προορισμός στον κόσμο (World’s Leading Cultural City Destination 2022), ενώ κατέκτησε και δύο ακόμη ευρωπαϊκά βραβεία – Κορυφαίος Πολιτιστικός Προορισμός της Ευρώπης και Καλύτερο Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών της Ευρώπης. Στη διεθνή κατάταξη του ICCA για τον συνεδριακό τουρισμό, επίσης πέρυσι αναδείχθηκε 6η στην Ευρώπη και 8η στον κόσμο, ενώ φιλοξένησε περισσότερα από 130 διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις.