Σκληρή ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει ψευδείς τους περιγραφές της τουρκικής πλευράς σχετικά με την πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών τη Δευτέρα εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Η Αγκυρα είχε υποστηρίξει ότι ελληνικά μαχητικά επιχείρησαν να παρενοχλήσουν τουρκικά F-16 που εκτελούσαν καθήκοντα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ότι οι ενέργειες αυτές «είναι ασυμβίβαστες με τη Συμμαχία» και ότι «η Ελλάδα επιδιώκει να αυξήσει τις εντάσεις». Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, μάλιστα, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας κλήθηκε για εξηγήσεις στο τουρκικό υπουργείο Αμυνας, με φόντο αυτούς τους ισχυρισμούς.
Ωστόσο, τα γεγονότα έχουν ως εξής σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ:
«Κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ, τις μεσημβρινές ώρες της 22ας Αυγούστου 2022, έλαβε χώρα πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών.
Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ’ αυτό δυτικά της Μεγίστης. Η πτήση των εν λόγω αεροσκαφών, έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίδειξης διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Ενώ η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου, παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης.
Αμεσα απογειώθηκαν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Π.Α. από την Κρήτη, τα οποία ανεγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, που αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».
Σημείωσε, δε, ότι η Αθήνα ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για τα παραπάνω.
«Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής», κατέληξε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην ανακοίνωσή του.
Μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου νησιών του Αιγαίου
Νωρίτερα την Τρίτη σημειώθηκε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου νησιών του Αιγαίου σε όλο το εύρος του Αρχιπελάγους από 23 τουρκικά μαχητικά (εκ των οποίων τα 15 έφεραν όπλα), 2 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ένα ATR-72 και ένα CN-235) και δύο τουρκικά UAV που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.
Σε 8 περιπτώσεις, η διαδικασία αναχαίτισής τους από τα ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.
Οπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, καταγράφηκαν 20 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 78 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου νησιών του Αρχιπελάγους: 42 παραβιάσεις από τα 2 UAV και 36 παραβιάσεις από τα μαχητικά (σ.σ. 9 ζεύγη και μία τριάδα τουρκικών F-16, καθώς και 1 ζεύγος των τουρκικών F-4).
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε 8 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.
Υπενθυμίζεται ότι δύο από τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου, έγιναν από τα 2 ζεύγη των τουρκικών F-16 που πέταξαν το πρωί πάνω από τα Διβούνια και το Καμηλονήσι Κάσου στα 27.000 πόδια.
Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας για τις υπερπτήσεις, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.
Σημειώνεται ότι η πάγια τακτική του ΥΠΕΞ είναι να απαντά με διπλωματική νότα σε κάθε παρόμοια πρόκληση.