O γηραιός εταιρος του Ερντγοάν με το λαχούρι στη γραβάτα ενώ εκτοξεύει τις απειλές του κατά της χώρας μας | Χ/ΜΗΡ
Επικαιρότητα

Η Αθήνα απάντησε για πρώτη φορά στον αυθάδη Μπαχτσελί για τα Δωδεκάνησα

Ο συγκυβερνήτης του Ερντογάν έφθασε στο σημείο να μιλήσει για «σφετερισμό και κλοπή των Δωδεκανήσων από τον αρχικό τους ιδιοκτήτη», απειλώντας ανοικτά την Ελλάδα με πόλεμο, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα είναι για την Τουρκία «γαμήλιο γλέντι»! Εκδηλη η ενόχληση στη γείτονα για τον εξοπλισμό των νησιών με SpikeNLOS και PULS
Protagon Team

Γνωστός για τα ανθελληνικά του παραληρήματα και τις απειλές περί «νέας Μικρασιατικής Καταστροφής». ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βγήκε να δηλώσει ότι «Δωδεκάνησα χωρίς την Τουρκία δεν νοούνται». Και παρ’ όλο που τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν βρεθεί στο στόχαστρό του και σε παλαιότερες δηλώσεις του, αυτή τη φορά έλαβε την αρμόζουσα απάντηση -με επίσημη ανακοίνωση- από το υπουργείο Εξωτερικών.

Περιφρονώντας στο παίσιο του τουρκικού αναθεωρητισμού, τις διεθνείς συνθήκες, ο Μπαχτσελί μίλησε ακόμη και για «σφετερισμό» των Δωδεκανήσων και αφού αναφώνησε ότι «Τουρκία χωρίς Δωδεκάνησα είναι ένα όνειρο», επανήλθε στις γνωστές απειλές, κομπάζοντας ότι  η Τουρκία έχει την ισχύ να επεμβαίνει και εκτός των «ιστορικών της συνόρων»!

«Είναι ανοησία να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα θα τελειώσουν, εάν τα αγνοήσουμε. Αν έχουν σηκωθεί τα μανίκια για την επίλυση ενός προβλήματος, το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα πυροδοτήσει μια αποκαλυπτική λύση συνείδησης. Η Τουρκία είναι ένα πολύ ισχυρό κράτος. Έχει το θάρρος και την ανθεκτικότητα να παίρνει με αποφασιστικότητα απόφαση για κάθε επικεφαλίδα προβλημάτων και να παρεμβαίνει εντός των ιστορικών της συνόρων», ανέφερε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εταίρος του τούρκου προέδρου που δεν έκρυψε την ενόχλησή του -και πολλών άλλων στη γείτονα- για τον εξοπλισμό των νησιών μας με τους ισραηλινής κατασκευής πυραύλους SpikeNLOS  και πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων PULS.

Οι PULS περιλαμβάνουν τον κορυφαίο πύραυλο Predator Hawk με βεληνεκές που αγγίζει τα 300 χιλιόμετρα και τους  μετατρέπει σε οπλικό σύστημα μακρού πλήγματος -κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο από τον τουρκικό Τύπο- ενώ ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνει την απόκτηση πυραύλων Extra με βεληνεκές έως και 150 χιλιόμετρα, Accular 122 και 160mm με βεληνεκές 35 και 40 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

«Οπως αντιλαμβάνεστε», είπε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του ο Μπαχτσελί, «οι προετοιμασίες της Ελλάδας για την ανάπτυξη πυραύλων με βεληνεκές 30 έως 300 χιλιομέτρων στα νησιά του Αιγαίου δεν είναι μόνο απολύτως αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, αλλά και απερίσκεπτα βήματα που θα ακρωτηριάσουν τις επιδιώξεις της καλής γειτονίας.

»Ο εξοπλισμός των νησιών με αποστρατικοποιημένο καθεστώς βάσει σχεδίου αποτελεί πρόκληση για την Τουρκία και θα συμπαρασύρει το Αιγαίο, το οποίο επιθυμούμε να είναι μια θάλασσα Ειρήνης, σε μια δίνη έντασης και αντιπαράθεσης. Το να επιδεικνύει η Ελλάδα όπλα κάτω από τη μύτη μας, ειδικά στα Δωδεκάνησα, τα οποία είναι τα πιο κοντινά νησιά στην Ανατολία μεταξύ των 7 διαφορετικών νησιωτικών συμπλεγμάτων στο Αιγαίο Πέλαγος, δεν είναι μόνο ένα στρατηγικό λάθος, αλλά και ένα τραγικό λάθος που θα έχει σοβαρές ιστορικές, στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες», προειδοποίησε, φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει ακόμη και για »κλοπή των Δωδεκανήσων από τον αρχικό τους ιδιοκτήτη, το τουρκικό έθνος»!

»Θέλω να το δηλώσω ξεκάθαρα μια για πάντα: ειδικά τα Δωδεκάνησα σφετερίστηκαν και εκλάπησαν από το τουρκικό έθνος, τον αρχικό τους ιδιοκτήτη, με παιχνίδια στο πόδι. Ακόμα και αν η Τουρκία μπορεί να ζήσει χωρίς τα Δωδεκάνησα, είναι ένα ακατέργαστο όνειρο για τα Δωδεκάνησα να ζήσουν χωρίς την Τουρκία. Η επιδίωξη μιας επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής στην απέναντι όχθη του Αιγαίου δεν ωφελεί κανέναν, ειδικά την επίδοξη χώρα. Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη Γαλάζια Πατρίδα. Η Αθήνα να προσέχει τα βήματά της. Τα αποτελέσματα των ενεργειών της Ελλάδας θα είναι βαριά», προειδοποίησε  εκ νέου ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, απειλώντας ανοικτά την Ελλάδα με πόλεμο, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα είναι για την Τουρκία «γαμήλιο γλέντι»!

«Αν η Ελλάδα συνταχθεί με τη Δύση και ακολουθήσει μια στρατηγική αντίθετη στα τουρκικά συμφέροντα, θα πρέπει να αναμένει έναν πόλεμο, ο οποίος θα είναι για την Τουρκία ένα “γαμήλιο γλέντι. Ακριβώς όπως πριν από 103 χρόνια, η Τουρκία δεν θα είναι ποτέ ο προφανής ηττημένος που βασίζεται στη γλώσσα του πολέμου και των όπλων, όταν η ειρηνική διπλωματία και οι σχέσεις καλής γειτονίας θα έπρεπε να θεωρούνται ριζωμένες.

»Λέω ανοιχτά και με κάθε προσοχή ότι δεν χρειάζεται καν να πούμε τί θα συμβεί, αν η Ελλάδα βρεθεί ξανά δίπλα με τις δυτικές χώρες, όπως έγινε τη δεκαετία του 1920. Συμβουλεύω την κυβέρνηση της Αθήνας να είναι προσεκτική. Πιστεύω ότι όλοι θα κερδίσουν με την ειρήνη. Αν όμως χρειαστεί να πολεμήσουμε για την ειρήνη, λέω ότι θα αποτελεί για εμάς γαμήλιο γλέντι. Ζητώ από τον Αλλάχ τον Παντοδύναμο να θυσιάσουμε χίλιες φορές τη ζωή και το αίμα μας για την επιβίωση της εθνικής μας μοίρας», κατέληξε στο εθνικιστικό του ντελίριο ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Η απάντηση της Αθήνας

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες «πύρινες» δηλώσεις του γηραιού τούρκου πολιτικού, αυτή τη φορά οι ευθείες απειλές του και οι ανιστόρητες θεωρίες του για την κυριαρχία και το καθεστώς των Δωδεκανήσων, δεν έμειναν αναπάντητες από την Αθήνα.

Η αντίδραση ήρθε μέσω επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών στην οποία υπενθυμίζεται στον συγκυβερνήτη του Ερνογάν ότι το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, με την παράλληλη επισήμανση (για τον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο) ότι «ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι καθολικά απορριπτέες«.

Η ανακοίνωση-απάντηση  του ΥΠΕΞ έχει αναλυτικά ως εξής:

Το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από διεθνή συνθήκη, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

Η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, δεν παραιτείται από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της στην Αμυνα, όπως προβλέπεται από το Αρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που απειλείται με πόλεμο (casus belli) σε περίπτωση που ασκήσει δικαίωμα που απορρέει από την κυριαρχία της, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Για τη διατήρηση της ειρήνης απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα και όχι εχθροπαθείς δηλώσεις. Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι καθολικά απορριπτέες.