Από παλαιότερη έκθεση του Codex Sassoon στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Το πολύτιμο χειρόγραφο θα επιστρέψει επί μονίμου βάσεως στο Ισραήλ | REUTERS/Nir Elias
Επικαιρότητα

Η αρχαιότερη εβραϊκή Βίβλος πωλήθηκε έναντι 38 εκατ. δολαρίων

Αμέσως μετά τη δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, ο νέος ιδιοκτήτης προχώρησε στη δωρεά του σπάνιου χειρογράφου
Protagon Team

Μια εβραϊκή Βίβλος ηλικίας άνω των 1.000 ετών πουλήθηκε έναντι 38,1 εκατ. δολαρίων στη Νέα Υόρκη, κατακτώντας τη θέση του πλέον πολύτιμο χειρογράφου που έχει δημοπρατηθεί ποτέ.

Γραμμένο σε περγαμηνή περί το 900 μ.Χ., το συγκεκριμένο χειρόγραφο αποτελεί την παλαιότερη και πληρέστερη σωζόμενη έκδοση της εβραϊκής Βίβλου: περιέχει και τα 24 βιβλία της Τορά, το σύνολο των κειμένων που είναι γνωστά στους χριστιανούς ως Παλαιά Διαθήκη.

Τον 13ο αιώνα η Βίβλος πέρασε στην κατοχή μιας συναγωγής στη βορειοανατολική Συρία. Αργότερα, κατά τα τέλη του 14ου αιώνα, ο ναός καταστράφηκε και το χειρόγραφο τέθηκε σε φύλαξη σε άγνωστη τοποθεσία.

Επανεμφανίστηκε το 1929, όταν προσφέρθηκε προς πώληση στον Ντέιβιντ Σασούν, έναν μελετητή και συλλέκτη εβραϊκών χειρογράφων. Γνωστό έκτοτε και ως Codex Sassoon, το χειρόγραφο δημοπρατήθηκε την Τετάρτη (17/5), με τον οίκο Sotheby’s να επισημαίνει πως «μπορεί να υποστηριχθεί (…) ότι πρόκειται για το βιβλίο με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ανθρώπινη Ιστορία και θεμέλιο του Δυτικού πολιτισμού».

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, αγοράστηκε από τον Αλφρεντ Μόουζες, έναν πρώην πρεσβευτή στο Ισραήλ ο οποίος πλέον ζει στην Ουάσινγκτον, για λογαριασμό μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που συνδέεται με το Μουσείο του Εβραϊκού Λαού στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τον Μόουζες, ο Codex Sassoon θα γίνει μέρος της συλλογής του μουσείου. «Χαίρομαι που γνωρίζω ότι το χειρόγραφο ανήκει στον εβραϊκό λαό» είπε. «Αυτή ήταν η αποστολή μου αφότου συνειδητοποίησα την ιστορική σημασία του Codex Sassoon: να το δω σε ένα μέρος με παγκόσμια πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους».