| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η απόσυρση του Μπάιντεν και η εκδίκηση του Χ (και του Μασκ)   


Ο Μπάιντεν ανακοινώνει ότι αποχωρεί μέσω Χ, ο Ελον Μάσκ, ιδιοκτήτης του X, στηρίζει με πολλά εκατομμύρια τον Τραμπ ο οποίος δεν χρησιμοποιεί το Χ γιατί έχει το δικό του... Τελικά για απαξιωμένο κοινωνικό Μέσο, κάνει ακόμη γκελ...
Protagon Team

Ο Eλον Μασκ γιόρτασε την ανακοίνωση της αποχώρησης του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα της προεδρίας ως θρίαμβο, με μια ανάρτηση που έλεγε: «Οι βοηθοί του Λευκού Οίκου έμαθαν ότι ο Μπάιντεν αποσύρεται, διαβάζοντας το Χ»…

Η πρώτη αντίδραση των New York Times, την οποία αποκάλυψε στο podcast The Daily ο Πίτερ Μπέικερ, επικεφαλής ανταποκριτής της νεοϋορκέζικης εφημερίδας στον Λευκό Οίκο ήταν: «Oταν είδαμε πρώτη φορά το μήνυμα στο Διαδίκτυο, η πρώτη μας αντίδραση ήταν: είναι αλήθεια ή ψέμα; Δεν δημοσιεύσαμε τίποτα έως ότου επιβεβαιώσαμε (μιλώντας) με δύο αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ότι ήταν αλήθεια. Δεν περιμέναμε ότι εάν επρόκειτο να το κάνει, θα συνέβαινε έτσι, με μια ανάρτηση στο Διαδίκτυο».

Κι όμως συνέβη ακριβώς αυτό. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, όχι με ένα τηλεοπτικό διάγγελμα, όχι με μια επίσημη δήλωση, όχι μιλώντας σε μεγάλη εφημερίδα, αλλά με μια ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Ελον Μασκ. Ο μεγιστάνας του πλούτου είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες πως πρόκειται να στηρίξει με 45 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε σχέση με το Χ, ωστόσο, υφίσταται ένα παράδοξο: ο τέως και, πιθανώς, μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθεί να μην έχει παρουσία στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μετά από τον αποκλεισμό του από το Twitter, λόγω της εισβολής των οπαδών του στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου του 2021, ο Τραμπ αποφάσισε να ιδρύσει το δικό του Μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Truth Social. Και παρ’ όλο που ο φίλος του ο Μασκ εξαγόρασε στη συνέχεια το Twitter, μετονομάζοντάς το σε Χ, ο Τραμπ επέλεξε να είναι ενεργός μόνον στο δικό του Μέσο, διατηρώντας αδρανείς τους λογαριασμούς του στο Χ με τους 118 εκατομμύρια followers.

Το αξιοσημείωτο, όμως, στην προκειμένη περίπτωση είναι η εξαιρετική αντοχή του Χ, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει λόγος ακόμα και για εκδίκηση του Ελον Μασκ. Αφού εξαγόρασε το Twitter και το μετονόμασε σε Χ, ο Μασκ πρακτικά έκανε τα πάντα για να το καταστρέψει: απέλυσε σημαντικό αριθμό διευθυντικών στελεχών και υπαλλήλων, αποξένωσε επενδυτές και διαφημιστές καθώς επίσης και πολλούς χρήστες, καθώς το μετέτρεψε σε βήμα πάσης φύσεως συνωμοσιολόγων, αντισημιτών και ακροδεξιών στοιχείων.

Ωστόσο πολλά από τα γεγονότα εξακολουθούν να συμβαίνουν στο Χ, με τελευταίο την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από τη μάχη για τον Λευκό Οίκο (το πρωί της Δευτέρας η ανάρτηση του αμερικανού προέδρου είχε περισσότερες από 360 εκατομμύρια θεάσεις). Ο Τσάρλι Γουάρζελ του The Atlantic γράφει χαρακτηριστικά πως το Χ «μοιάζει πολύ με κατσαρίδα: είναι άσχημο, σπασμωδικό, αποκρουστικό, ενώ είναι απίστευτα δύσκολο – παρά τις πολλές προσπάθειες – να το σκοτώσεις».

Λίγο μετά από την ανάρτηση του αμερικανού προέδρου, ο Ρος Ντάουδατ, αρθρογράφος των New York Times, έγραψε, επίσης στο Χ πως «μεταξύ άλλων, αυτή θα πρέπει να είναι η στιγμή που θα φέρει όλους τους φιλελεύθερους εξόριστους πίσω στο Twitter/X». Από το οποίο δεν έφυγαν ποτέ δημοσιογράφοι, σχολιαστές, σύμβουλοι, νομοθέτες και λομπίστες. Το θέμα είναι ότι το Χ ευδοκιμεί στο πολιτικό χάος και -όπως γράφει ο Γουάρζελ- όσοι εξαρτώνται από αυτό το χάος ή πρέπει να το παρακολουθούν, δεν μπορούν να αγνοούν την «κατσαρίδα» του Ελον Μασκ. Πολλοί αποπειράθηκαν να μετακομίσουν στο Threads, το κοινωνικό δίκτυο που λάνσαρε ο Ζάκερμπεργκ κατά το πρότυπο του Twitter, αλλά στη συνέχεια οι περισσότεροι επέστρεψαν στο Χ, το οποίο, όμως, ήταν πολύ διαφορετικό από το παλιό Twitter.

«Κατά τους πρώτους 18 μήνες (μετά την εξαγορά από τον Μασκ) η πλατφόρμα έδειχνε να περιστρέφεται γύρω από τις αναρτήσεις και την προσωπικότητα του ίδιου του Μασκ. Αυτό ήταν εν μέρει αλγοριθμικό – ο Μασκ φέρεται να ζήτησε από τους μηχανικούς να αναδεικνύουν τις αναρτήσεις του – και εν μέρει πολιτιστικό. Ο Μασκ έγινε ο ιδιοκτήτης και ο μόνιμος κύριος πρωταγωνιστής του Twitter», αναφέρει σχετικά ο αρθρογράφος του Atlantic.

Επιπλέον η πλατφόρμα πραγματοποίησε και μία πολύ απότομη δεξιά στροφή, αναγκάζοντας πλήθος δημοκρατικών πολιτών/χρηστών να αρχίσουν να διερωτώνται κατά πόσο έχει νόημα η διεξαγωγή πολιτικών συζητήσεων σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει σε έναν «ακτιβιστή της ακροδεξιάς», όπως χαρακτηρίζει ο Τσάρλι Γουάρζελ τον Ελον Μασκ.

«Σε έναν τέλειο κόσμο, η απάντηση θα ήταν ένα ξεκάθαρο όχι», απαντάει. «Ομως όσοι αντιτίθενται στον Μασκ και στον Τραμπ έχουν λόγους να μείνουν», προσθέτει. «Υπάρχει το επιχείρημα ότι η παραχώρηση της πολιτικής αρένας του Χ στη Δεξιά θα ήταν ανόητη κίνηση – ότι η παραμονή και η διεξαγωγή ενός ιδεολογικού αγώνα είναι και ευγενές και πολιτικά ευφυές. Μια άλλη άποψη που άκουσα από συναδέλφους δημοσιογράφους είναι ότι δεν είναι συνετό να εγκαταλείψουμε τα μεγάλα πλήθη που πολλοί έχουν συγκεντρώσει στην πλατφόρμα. Αν ο στόχος είναι η ενημέρωση, θέλεις το μεγαλύτερο μεγάφωνο», εξηγεί, προειδοποιώντας, όμως, ότι και η παραμονή εγκυμονεί κινδύνους, καθώς αυξάνει σημαντικά την επιρροή του Ελον Μασκ στον πολιτικό διάλογο.

Ο Ντέιβιντ Γκίλμπερτ, δημοσιογράφος του The Wired με ειδίκευση στην παραπληροφόρηση και στον διαδικτυακό εξτρεμισμό, αναφέρει ενδεικτικά πως τις ώρες που ακολούθησαν μετά από την ανάρτηση του προέδρου Μπάιντεν, το Χ κατακλύστηκε από παντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς περί «πραξικοπήματος» της Κάμαλα Χάρις, του Μπαράκ Ομπάμα και της Νάνσι Πελόζι κατά του γηραιού Τζο. Τους ισχυρισμούς αυτούς, πέρα από δεξιοί influencers και ακροδεξιοί υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, υιοθέτησαν επίσης νομοθέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.