272
Ο Μόρτι και η Νάταλι Οκνίν, καθισμένοι, στο αεροσκάφος κατά την επιστροφή τους στο Ισραήλ | Israel MFA

Η απελευθέρωση ισραηλινών «κατασκόπων» φέρνει συνομιλία Ερντογάν – Μπένετ

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 10:02
Ο Μόρτι και η Νάταλι Οκνίν, καθισμένοι, στο αεροσκάφος κατά την επιστροφή τους στο Ισραήλ
|Israel MFA

Η απελευθέρωση ισραηλινών «κατασκόπων» φέρνει συνομιλία Ερντογάν – Μπένετ

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 10:02

Οι τουρκικές αρχές άφησαν ελεύθερο ζευγάρι Ισραηλινών που είχαν συλλάβει και κατηγορούσαν για κατασκοπεία, διότι φερόταν να φωτογράφισαν την κατοικία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια εκδρομής στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ διέψευσε κατηγορηματικά πως το ζευγάρι, ο Μόρντι και η Νάταλι Οκνίν, επιδίδονταν σε κατασκοπεία, διαβεβαιώνοντας πως δεν εργάζονται για καμιά ισραηλινή κρατική υπηρεσία. Και οι δύο είναι οδηγοί λεωφορείου.

Σε κοινή δήλωση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον τούρκο πρόεδρο για τη συνεργασία του, ενώ προσθέτει ότι και πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ παρενέβη για την απελευθέρωση του ζεύγους το οποίο επέστρεψε στο Ισραήλ με λίαρ τζετ.

Για σήμερα Πέμπτη προγραμματίζεται και τηλεφωνική επικοινωνία του Μπένετ με τον Ερντογάν, η πρώτη ανάμεσα στον τούρκο ηγέτη και σε ισραηλινό πρωθυπουργό από το 2013, γράφει η Haaretz.

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση του ζεύγους στις 12 Νοεμβρίου, απαγγέλλοντας κατηγορίες για κατασκοπεία, διότι τράβηξε φωτογραφίες της κατοικίας του Ερντογάν από τον πύργο τηλεπικοινωνιών Τσάμλιτζε, στον οποίο βρίσκονται και παρατηρητήρια για τουρίστες.

Αν και αρχικά φαινόταν ότι το ζήτημα θα έληγε γρήγορα, τούρκος δικαστής ζήτησε την κράτηση των Οκνίν για 20 ημέρες με την υποψία της κατασκοπείας, γράφουν οι Times of Israel. Το ζευγάρι κρατούνταν χωριστά, ενώ δεν είχαν συνεχή πρόσβαση σε ισραηλινό δικηγόρο ή στις προξενικές αρχές.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, υπάλληλος τηλεφώνησε στην αστυνομία όταν είδε το ζευγάρι να φωτογραφίζει την κατοικία του αρχηγού του κράτους από εστιατόριο που λειτουργεί στον πύργο.

Το πρακτορείο προσθέτει ότι είχε επίσης συλληφθεί τούρκος υπήκοος, που ήταν μαζί με το ζευγάρι· του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο να αφεθεί και αυτός ελεύθερος ή όχι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...