Απο αριστερά: Λι Τσάιλντ, Τζότζο Μόγες, Κέιτ Μος και Κεν Φόλετ | Facebook
Επικαιρότητα

Η anti-Brexit ευρωπαϊκή περιοδεία τεσσάρων βρετανών συγγραφέων

Το λογοτεχνικό κουαρτέτο θα επισκεφτεί το Μιλάνο, τη Μαδρίτη, το Βερολίνο και το Παρίσι σε μια απόπειρα να μεταδώσει το μήνυμα πως η Ευρώπη χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο και το αντίστροφο
Protagon Team

Ο Λι Τσάιλντ, η Τζότζο Μόγες, η Κέιτ Μος και ο Κεν Φόλετ έχουν «ξενερώσει» με το ενδεχόμενο ενός Brexit.

Και ειναι τόσο πολύ απογοητευμένοι, ώστε αποφάσισαν να βάλουν και αυτοί το δικό τους anti-Brexit λιθαράκι στην όλη προσπάθεια της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ.

Κάπως έτσι, οι τέσσερις αυτοί σημαντικοί εκπρόσωποι της βρετανικής λογοτεχνίας, ξεκινούν μια «Περιοδεία Φιλίας» – Friendship Tour την αποκαλούν – σε όλη της Ευρώπης για να εκπροσωπήσουν, όπως λένε οι ίδιοι, το 48% των συμπατριωτών τους που ψήφισαν εναντίον του Brexit.

Η περιοδεία ξεκίνησε την Κυριακή από το Μιλάνο και έχει ακόμη τρεις στάσεις: στη Μαδρίτη την Τρίτη 19/11, στο Βερολίνο στις 23/11 και το tour θα ολοκληρωθεί στο Παρίσι στις 25 του μήνα.

Το λογοτεχνικό κουαρτέτο θα συναντήσει νέους μυθιστοριογράφους και θα απαντήσει σε ερωτήσεις τόσο από οπαδούς, όσο και από ενάντιους του Brexit.

«Το κάνουμε όλο αυτό γιατί είμαστε αναστατωμένοι από τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο Φόλετ στο επίσημο site τους.

«Πιστεύουμε ότι η ηγεσία της χώρας μας έχει δώσει την εντύπωση ότι οι Βρετανοί δεν συμπαθούν τους άλλους Ευρωπαίους και δεν θέλουν να είναι μέρος της ΕΕ και αυτό μας ενοχλεί», δήλωσε ο 70χρονος συγγραφέας.

«Δεν θέλουμε να πείσουμε τη Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ. Πιστεύουμε πως, δυστυχώς, αυτό έχει ήδη συμβεί. Θέλουμε όμως να καθησυχάσουμε τους ευρωπαίους πολίτες ότι εμείς και πολλοί ακόμη συμπατριώτες μας δεν αισθανόμαστε έτσι, ούτε να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη, ούτε μισούμε τους ξένους», προσθέτει ο Φόλετ, που δηλώνει επίσης ένθερμος υποστηρικτής, εδώ και δεκαετίες, του Εργατικού κόμματος.

«Όλοι μας αισθανόμασταν [σ.σ: ως μέλος της ΕΕ] σαν μια τεράστια οικογένεια και ένα από τα πράγματα που με τρομάζουν για το μέλλον είναι η συναισθηματική και η κοινωνική καταστροφή που θα συντελεστεί [μετά το Brexit], καταληγει με νόημα ο Φόλετ.