Ο καιρός το φωνάζει εδώ και ημέρες και δεν φταίει μόνο η κλιματική αλλαγή. Τα ανθισμένα δέντρα, η θερμοκρασία που ανεβαίνει και οι ημέρες που μεγαλώνουν όλο και περισσότερο δείχνουν την Ανοιξη που ήλθε.
Την Κυριακή 20 Μαρτίου (σήμερα δηλαδή) είναι η ημέρα της εαρινής ισημερίας στο βόρειο ημισφαίριο. Λόγω της ελλειπτικής τροχιάς της Γης γύρω από τον Ηλιο, η ημέρα δεν είναι πάντα ίδια και πέφτει κάποια στιγμή στο διάστημα 19-21 Μαρτίου.
Από τον Δεκέμβριο η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα γίνεται μικρότερη και, σήμερα, φτάνουν να έχουν (περίπου) την ίδια διάρκεια. Η ημέρα θα συνεχίσει να μεγαλώνει ως τον Ιούνιο. Αντίστοιχα, στο νότιο ημισφαίριο (Αυστραλία, Αργεντινή, Νότια Αφρική, για παράδειγμα), είναι η νύχτα που συνεχώς μεγαλώνει και οι χώρες αυτές ετοιμάζονται να μπουν στο χειμώνα.
Ας μην συγχέουμε, βέβαια, την ισημερία με το ηλιοστάσιο. Το θερινό είναι στο τέλος Ιουνίου και το χειμερινό τον Δεκέμβριο, όταν έχουμε την μεγαλύτερη διάρκεια ημέρας και νύχτας αντίστοιχα (γύρω στις 15 ώρες).
Για το βόρειο ημισφαίριο και τα έθνη που κατοικούν σε αυτό είναι παραδοσιακά αφορμή μεγάλων εορτασμών.
Για τους Κούρδους και τους Ιρανούς είναι η αρχή του νέου έτους, αυτή την Τετάρτη.
Βρίσκει τους δύο λαούς σε διαφορετικές φάσεις της πρόσφατης ιστορίας τους. Οι Κούρδοι υπό πίεση και ένοπλη καταπίεση από την Τουρκία, όπου οι εορτασμοί για την παραδοσιακή γιορτή θα είναι το λιγότερο που θα πει κανένας μετριασμένοι. Αντίθετα, το Ιράν μπαίνει στο δικό του νέο έτος πιο αισιόδοξο μετά τη συμφωνία με τη Δύση που τερματίζει μάλλον οριστικά (;) την διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα.
Η ισημερία σε πολλούς άλλους λαούς συνδέεται με εορτές για την αναγέννηση της φύσης και την επιστροφή των αγροτών στη γη για τις εργασίες της νέας χρονιάς.
Η αναγέννηση της φύσης εορτάζεται και στην Ιαπωνία. Η αγάπη του ιαπωνικού λαού για τις ανθισμένες κερασιές έχει φτάσει πια να γίνεται θέμα ακόμα και τηλεοπτικών εκπομπών αναμονής στη χώρα, γράφει η Daily Telegraph.
Είναι γιορτές για τη νίκη του καλού πάνω στο κακό, σαν το (κυριολεκτικά) πολύχρωμο φεστιβάλ Holi των ινδουιστών με πυροτεχνήματα, χορούς και τραγούδια.
Πολύ κοντά στην ισημερία είναι το Πάσχα, μετά την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία. Σήμερα, Κυριακή 20 Μαρτίου, είναι Κυριακή των Βαΐων για τους Καθολικούς και τους Προτεστάντες. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία με τον υπολογισμό να γίνεται στη βάση του παλαιού ημερολογίου, του Ιουλιανού, ο εορτασμός γίνεται την 1η Μαΐου, μέσα στην καρδιά της άνοιξης.
Πάσχα, βέβαια, σημαίνει σοκολατένια λαγουδάκια. Και αυτά είναι έτοιμα!