Ενώ η Ευρώπη, αλλά και η Βρετανία, προσπαθούν ακόμη να αποτιμήσουν την επίπτωση του Brexit στην οικονομία τους, θα πρέπει να αρχίσουν να υπολογίζουν και τι θα σημαίνει μια ενδεχόμενη απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία. Σε μια τέτοια περίπτωση θα τεθεί αυτομάτως εκτός ΕΕ μια πολύ πλούσια επαρχία.
Αυτό υποστηρίζει ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μινχάου, ο οποίος, αν και τονίζει ότι δεν θέλει να πάρει μέρος στη διαμάχη, επισημαίνει ότι «το βασικό επιχείρημα κατά της ανεξαρτησίας είναι οικονομικό».
Θυμίζει πρώτα από όλα ότι οι περιοχές που κηρύσσουν ανεξαρτησία από χώρες της ΕΕ δεν γίνονται αυτόματα μέλη της Ενωσης – οι Βρυξέλλες το έχουν ξεκαθαρίσει αυτό και στην περίπτωση της Σκωτίας που ψήφισε για την ανεξαρτητοποίησή της από τη Βρετανία το 2014.. Ωστόσο εδώ βασίζονται οι αυτονομιστές της Καταλονίας: η Ευρώπη δεν θα ήθελε να χάσει μια περιοχή που προσφέρει τόσα πολλά και θα ήταν η 15η χώρα σε πληθυσμό αν ήταν ανεξάρτητη.
Ο Μινχάου θυμίζει ότι οι Καταλανοί προφανώς θα χάσουν τόσο την ισπανική όσο και την ευρωπαϊκή υπηκοότητα. Θα είναι , πάντως, «εντελώς μη ρεαλιστικό» να κατοχυρώσουν κάποια διπλή υπηκοότητα.
Με την Καταλονία ανεξάρτητη και εκτός ΕΕ, τα σύνορα με την Ισπανία θα γίνουν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η Σένγκεν και οι άλλες ελευθερίες μετακίνησης δεν θα ισχύουν.
Αν αυτά από μόνα τους δεν είναι ανησυχητικά, ο Μινχάου εστιάζει στις επιπτώσεις στο ευρώ από την ενδεχόμενη κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η οποία θα σημαίνει τη δραματική επιστροφή της κρίσης της ευρωζώνης.
Το τραπεζικό σύστημα σε μια από τις πλούσιες περιοχές της ΕΕ θα καταρρεύσει, κίνηση από την οποία δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της περιοχής, η Banco de Sabadell και η CaixaBank, προσπαθούν να προστατευτούν με την μετεγκατάστασή τους στη Μαδρίτη για να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ΕΚΤ.
Θεωρητικά η Καταλονία θα μπορούσε άτυπα να υιοθετήσει το ευρώ σαν νόμισμά της, όπως έχει κάνει και το Μαυροβούνιο. Ωστόσο υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην οικονομία της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας με ΑΕΠ που είναι μόλις τρία δισ. ευρώ και σε αυτό της Καταλονίας που είναι λίγο μεγαλύτερο από 200 δισ. – είναι, δηλαδή, μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας.
Χωρίς οργανωμένη κεντρική τράπεζα «θα είναι τρέλα» η διαχείριση μιας τόσο μεγάλης οικονομίας, γράφει ο Μινχάου. Και προσθέτει ότι η Καταλονία δεν έχει κάνει προετοιμασίες για να εισάγει το δικό της νόμισμα την ημέρα της ανεξαρτησίας της.
«Το να βγεις από την ΕΕ είναι αρκετά δύσκολο, όπως μπορούμε να δούμε με τη Βρετανία. Το να βγάλεις τον εαυτό σου την ίδια στιγμή και από μια νομισματική ένωση είναι αποστολή οικονομικής αυτοκτονίας», γράφει.
Καταλήγει με μια πρόβλεψη για τα στρατόπεδα υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας. Λέει ότι το ένα τρίτο των Καταλανών είναι υπέρ της παραμονής, ενώ οι αριθμοί τους μπορεί να ενισχυθούν αν κατανοήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις. Ωστόσο, «η χειρότερη επίπτωση είναι να ασκηθεί βία για την αποτροπή της ανεξαρτησίας», κάτι που όχι μόνο θα ενισχύσει τους αυτονομιστές αλλά και το ρίσκο για μια οικονομική καταστροφή που όλοι θέλουν να αποφύγουν.