Ο Σωτήρης Τσιόδρας: Ενημέρωση με ολίγη από ρωσική λογοτεχνία | ΕΡΤ
Επικαιρότητα

Η αναφορά Τσιόδρα στον Ντοστογιέφσκι

«Εγώ σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, παίρνω το παράδειγμά μου από τα μικρά παιδιά που έχουν πολύ μεγάλη πίστη, σε σχέση με εμάς»
Protagon Team

Για ακόμη μία φορά ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν θέλησε να κρύψει τα έντονα συναισθήματά του για τους ανθρώπους και την ανθρωπότητα, για τα παιδιά και τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους που έχουν χωριστεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και δεν θα μπορέσουν φέτος το Πάσχα να αγκαλιαστούν σφιχτά.

Κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ τη Μ. Πέμπτη για την πορεία του κορονοϊού και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, ο καθηγητής επέλεξε μία συγκινησιακά φορτισμένη προσέγγιση, θέλοντας να δείξει με ποιον τρόπο κάνει ο ίδιος υπομονή και πόσο σημαντική είναι σε αυτή τη φάση, προκειμένου να διαφυλάξουμε όλους τους  ανθρώπους που αγαπάμε, προβάλλοντας τα παιδικά του συναισθήματα μέσα από μία μικρή αναφορά σε ένα μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι.

«Εγώ σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, παίρνω το παράδειγμά μου από τα μικρά παιδιά που έχουν πολύ μεγάλη πίστη, σε σχέση με εμάς. Που κι αυτά υπομένουν μαζί μας, και ζούνε μαζί και τις δικές μας εμπάθειες, και που από όλη την επικράτεια μας στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης. Και μάλιστα ένα, ο Νίκος, έγραψε πώς θα μας συγχωρέσει ακόμη κι αν πάνε στραβά τα πράγματα. Για αυτά τα παιδιά που σε αντίθεση με εμάς ξέρουν να συγχωρούν με θεϊκή απλότητα, και τα οποία όπως έγραψε κάποτε ένας μεγάλος “σαν ομορφούλικα πουλάκια, εύπιστα κι ευτυχισμένα, στην πιο δύσκολη υπόθεση, μπορεί να δώσουν μια εξαιρετικά χρήσιμη συμβουλή”».

Ο «μεγάλος» στον οποίο αναφέρθηκε ο καθηγητής Τσιόδρας δεν είναι άλλος από τον συγγραφέα Φιoντόρ Ντοστογιέφσκι και η αναφορά ήταν από το μυθιστόρημα «Ο ηλίθιος», Απόσπασμα (Για τους μικρούς Ανθρώπους) – Σ’ ένα παιδί μπορείς όλα να τα λες.

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής είπε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Εκκλησία και στους πιστούς, «που αδελφωμένοι ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών για την προστασία της υγείας όλων μας», ενώ έκανε και αναφορά σε μία επίσκεψή του στο Αγιον Ορος.

«Οταν πριν από 30 χρόνια πήγα σαν φοιτητής στο Αγιον Ορος, ένας μοναχός μου είπε πώς η αρετή του ανθρώπου δεν είναι πλυμένα ρούχα που τα κρεμάμε στο μπαλκόνι. Η πίστη είναι εσωτερικό βίωμα, στάση ζωής. Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Εκκλησία και τους πιστούς, που αδελφωμένοι ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών για την προστασία της υγείας όλων μας», είπε με αφορμή το διαφορετικό Πάσχα που ζούμε φέτος.