«Δεν αποδέχομαι ότι οποιαδήποτε σύγκρουση είναι πέρα από την εμβέλεια του νόμου, ούτε ότι οποιοσδήποτε δράστης είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε η Αμάλ Κλούνεϊ | Shutterstock/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η Αμάλ Κλούνεϊ και τα εντάλματα για Ισραήλ και Χαμάς

Η γνωστή δικηγόρος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που βοήθησε και την ελληνική κυβέρνηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, συμβούλευσε τον εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση των εγκλημάτων πολέμου στη Μέση Ανατολή
Protagon Team

Η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, συμμετείχε ως ειδική σύμβουλος στην έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΠ) της Χάγης, η οποία οδήγησε στο αίτημα του εισαγγελέα για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Ο προϊστάμενος εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Καρίμ Καν, ευχαρίστησε τη βρετανίδα δικηγόρο στη διάρκεια της δημόσιας ανακοίνωσης απαγγελίας των κατηγοριών, χαρακτηρίζοντάς την ως μέλος «μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων στο διεθνές δίκαιο», στην οποία απευθύνθηκε για συμβουλές και για εξέταση των στοιχείων της υπόθεσης.

Σε δήλωση που εξέδωσε το Ιδρυμα Κλούνεϊ Για τη Δικαιοσύνη, του οποίου η ίδια ηγείται, η δικηγόρος εξήγησε πώς ενεπλάκη στην υπόθεση του ΔΠΔ, η οποία έβαλε στο στόχαστρο της Χάγης τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς και τους ηγέτες της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, Ισμαήλ Χανίγια και Μοχάμεντ Ντεΐφ – ως ύποπτους για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Πριν από τέσσερις μήνες, ο εισαγγελέας του ΔΠΠ μού ζήτησε να τον βοηθήσω στην αξιολόγηση αποδεικτικών στοιχείων για το ενδεχόμενο εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Ισραήλ και τη Γάζα. Συμφώνησα και συμμετείχα σε μια διεθνή ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων που ανέλαβαν αυτή την αποστολή. Μαζί συμμετείχαμε σε μια εκτεταμένη διαδικασία εξέτασης αποδεικτικών στοιχείων και νομικής ανάλυσης», αναφέρει.

Ακολούθως προσθέτει: «Παρά τα διαφορετικά υπόβαθρα του καθενός μας, τα νομικά μας ευρήματα ήταν ομόφωνα. Αποφασίσαμε ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Παλαιστίνη και από παλαιστίνιους υπηκόους. Συμπεραίνουμε ομόφωνα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι οι τρεις ηγέτες της Χαμάς έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της ομηρίας, της δολοφονίας και των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας».

Στη συνέχεια αναφέρεται στους ηγέτες του Ισραήλ: «Συμπεραίνουμε ομόφωνα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων της πείνας ως μεθόδου διεξαγωγής πολέμου, των δολοφονιών, των διώξεων και των εξοντώσεων».

Η λιβανικής καταγωγής Κλούνεϊ, η οποία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή δεν εκφράστηκε δημόσια για τον πόλεμο στη Γάζα, εξήγησε επίσης γιατί αποδέχτηκε την πρόσκληση του δικαστηρίου της Χάγης να δώσει συμβουλές για την υπόθεση.

«Υπηρέτησα σε αυτό το πάνελ γιατί πιστεύω στο κράτος δικαίου και στην ανάγκη προστασίας της ζωής των πολιτών. Ο νόμος που προστατεύει τους αμάχους στη διάρκεια διεξαγωγής πολέμου αναπτύχθηκε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια και ισχύει σε κάθε χώρα του κόσμου, ανεξάρτητα από τους λόγους μιας σύγκρουσης», ανέφερε.

«Ως δικηγόρος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα δεχτώ ποτέ ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου. Δεν αποδέχομαι ότι οποιαδήποτε σύγκρουση είναι πέρα από την εμβέλεια του νόμου, ούτε ότι οποιοσδήποτε δράστης είναι υπεράνω του νόμου. Υποστηρίζω, λοιπόν, το ιστορικό βήμα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα των φρικαλεοτήτων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», καταλήγει.

Η δικηγόρος, παντρεμένη εδώ και μία δεκαετία με τον χολιγουντιανό ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ, εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers του Λονδίνου και έχει ασχοληθεί με μια σειρά από υψηλού προφίλ υποθέσεις που σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο – ανάμεσά τους και στη σύνταξη των νομικών επιχειρημάτων της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το βρετανικό Δημόσιο το 2014.

Σε ένα άρθρο της για τους Financial Times, η ίδια και άλλα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής χαιρετίζουν την απόφαση του εισαγγελέα Καν να ζητήσει εντάλματα σύλληψης, ως «ορόσημο στην Ιστορία του διεθνούς ποινικού δικαίου».

Και προσθέτουν: «Οι αιτήσεις των ενταλμάτων σύλληψης που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι μόνο το πρώτο βήμα. Ελπίζουμε ότι ο εισαγγελέας θα συνεχίσει να διεξάγει εστιασμένες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης ζημιάς που υπέστησαν οι άμαχοι ως αποτέλεσμα της εκστρατείας βομβαρδισμών στη Γάζα, και των αποδεικτικών στοιχείων για χρήση της σεξουαλικής βίας που διαπράχθηκε εναντίον Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου».