Στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ερχόμενη εβδομάδα, στις 29 Αυγούστου αναμένεται να παραβρεθεί ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Χακάν Φιντάν, σε μία προσπάθεια επανεκκίνησης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας και των ευρωτουρκικών σχέσεων εν γένει.
Η επίσημη ανακοίνωση έγινε από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί, ο οποίος σκιαγράφησε και τις προσδοκίες της Αγκυρας σε σχέση με το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Ο Χακάν Φιντάν προσκλήθηκε να παραβρεθεί στη συνεδρίαση της 29ης Αυγούστου, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει τη βάση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που υφίσταται από το 2019 στην ενταξιακή διαδικασία, είπε ο Κετσελί, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η πρόσκληση στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών δείχνει ότι η ΕΕ αναγνωρίζει την ανάγκη βελτίωσης και ανάπτυξης των σχέσεων με την Τουρκία υπό το φως των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων».
«Πρόσκληση από την ΕΕ στην Τουρκία πέντε χρόνια μετά», ήταν ο τίτλος που κυριάρχησε στα τουρκικά μέσα λίγο μετά τις ανακοινώσεις από τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ.
«Καλωσορίζουμε αυτή την πρόσκληση. Την αξιολογούμε ως επιδίωξη για διάλογο εκ μέρους της ΕΕ», ανέφερε ο Οντζού Κετσελί για να προσθέσει πως ο διάλογος με την ΕΕ πρέπει να διεξάγεται σε «συνεχή και συστηματική» βάση και να ενισχύεται με «βιώσιμο και προβλέψιμο» τρόπο.
Η θετική προσέγγιση της ΕΕ, όμως, συνέχισε ο εκπρόσωπος, δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε τέτοιες συναντήσεις, καθώς όπως υπογράμμισε, η Αγκυρα αναμένει «συγκεκριμένα βήματα» σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ενταξιακής διαδικασίας, την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους, τις συνομιλίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ και την εμβάθυνση του διαλόγου σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την πολιτική, τις μεταφορές και την ενέργεια.
Στο σχετικό του τηλεγράφημα, το πρακτορείο Reuters κάνει ειδική αναφορά στις καλές σχέσεις που διατηρεί η Τουρκία με χώρες όπως η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν, η οποία την 1η Ιουλίου ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, και κατ’ επέκταση στην προσδοκία ότι η ουγγρική προεδρία θα συμβάλλει στο να υπάρξει πρόοδος στα ανωτέρω θέματα.