Φωτογραφία αρχείου | SOOC
Επικαιρότητα

Η ακρίβεια στα τρόφιμα φέρνει παράταση του Μarket Ρass

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα λάβει το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης θα είναι η συνέχιση του market pass για ένα τρίμηνο ή ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους
Protagon Team

Παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση που κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Μάιο, η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει και πλέον η παράταση παρεμβάσεων όπως το Market Pass δείχνει να είναι μονόδρομος για τη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,8%, ωστόσο ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών στην ομάδα των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών διαμορφώθηκε στο 11,6%.

Σημαντικές είναι οι ανατιμήσεις που καταγράφονται σε είδη πρώτης ανάγκης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα σε ένα μήνα το ρύζι ακρίβυνε κατά 5,4%, το αλεύρι κατά 8%, το ελαιόλαδο κατά 4,4% οι πατάτες κατά 4,3%, τα αυγά κατά 4%, τα νωπά φρούτα κατά 7,6%, τα παγωτά κατά 5,4% και τα αναψυκτικά κατά 5,3%.

Συγκριτικά με τον Μάιο του 2022 οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στα γαλακτοκομικά και αυγά (18%), στα έλαια και λίπη (15,8%), στον καφέ-κακάο-τσάι (13,2%), στα κρέατα (11,9%), στο ψωμί και τα δημητριακά (11,1%).

Ετσι, καθώς οι καταβολές του Μarket Pass ολοκληρώνονται τον Ιούλιο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα λάβει το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, θα είναι η συνέχιση του Μarket Ρass για ένα τρίμηνο ή ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους.

Από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο (σ.σ. την  Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το πρώτο πεντάμηνο του έτους) θα κριθεί τόσο το χρονικό εύρος της παράτασης (τρίμηνη ή εξάμηνη) όσο και να θα χορηγηθεί στο σύνολο των δικαιούχων ή θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια  στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του Market Pass είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και πληρούν τα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας που προβλέπει ο νόμος.

Η άυλη ψηφιακή κάρτα του Market Pass χρησιμοποιείται σε POS που διαθέτουν τα Super Market, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο 1.000 ευρώ αγορών.

Τα μηνιαία ποσά της ενίσχυσης ανέρχονται σε:

22 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό
32 ευρώ για ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα
32 ευρώ για μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο
42 ευρώ για μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
42 ευρώ για ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο
52 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα
62 ευρώ για ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα
72 ευρώ για ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα