Η Airbus αποκάλυψε ένα νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης που θα είναι σε θέση να λειτουργεί ως «πιστός πλευρικός υποστηρικτής» για τους πιλότους της RAF που πετούν με αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph.
Ο ευρωπαϊκός γίγαντας της αεροδιαστημικής παρουσίασε το κομψό drone στη Διεθνή Αεροπορική Εκθεση του Βερολίνου, όπου οι αμυντικές εταιρείες επιδεικνύουν αυτή την εβδομάδα τα τελευταία προϊόντα τους. Στον χώρο της εκδήλωσης η εταιρεία εκθέτει ήδη ένα μοντέλο του σκάφους σε κλίμακα 1:1.
Σύμφωνα με την Airbus, τα drones Wingman θα χρησιμοποιηθούν ως προσιτοί «πολλαπλασιαστές δύναμης», που θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο ενός πιλότου σε κοντινό επανδρωμένο αεροσκάφος. Τα καθήκοντά τους θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αναγνωρίσεις, ηλεκτρονικό μπλοκάρισμα στόχων και επιθέσεις σε επίγειους ή αερομεταφερόμενους στόχους με κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας.
Στόχος των νέων αυτών μαχητικών drones είναι να επιτρέπουν στους πιλότους να αναλαμβάνουν αποστολές υψηλού κινδύνου, που θα θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τους ανθρώπους. Ωστόσο η εταιρεία τονίζει ότι οι πιλότοι που ελέγχουν τα μηχανήματα θα έχουν πάντα την αρμοδιότητα της «τελικής λήψης των αποφάσεων».
Η Airbus ισχυρίζεται ότι εργάζεται ώστε να τεθεί σε λειτουργία το «Wingman» μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, με την εταιρεία να διερευνά αυτή τη στιγμή τον σχεδιασμό τους σε συνεργασία με τη Γερμανική Αεροπορία. Πάντως το drone σχεδιάζεται για να είναι συμβατό και με επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από τις δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Εικάζεται ότι τα drones θα είναι δυνητικά συμβατά και με τα Typhoon της RAF, με την απόφαση για το αν θα αποκτηθούν να εμπίπτει στη δικαιοδοσία του βρετανικού υπουργείου Αμυνας. Η Telegraph αναφέρει ότι σύμφωνα με την Airbus οι συνομιλίες με Γερμανία και Ισπανία για πιθανές αγορές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ενδιαφέρεται για αυτά ή όχι» προσθέτει η εταιρεία.
Εκπρόσωπος της Airbus δήλωσε: «Τα Wingman είναι η πρότασή μας για τη δημιουργία μιας αυτόνομης και συνεργατικής πλατφόρμας επόμενης γενιάς και υψηλής απόδοσης. Προς το παρόν είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο πρότζεκτ τεχνολογικής πρωτοπορίας, που θα μπορούσε να είναι πλήρως λειτουργικό στις αρχές του 2030, προκειμένου να συνοδεύει μαχητικά αεροσκάφη της τρέχουσας τεχνολογίας – όπως, για παράδειγμα τα Eurofighter».
Τα Wingman είναι η απάντηση στην ανάγκη της γερμανικής Αεροπορίας για μη επανδρωμένα συνοδευτικά αεροσκάφη, πριν τεθεί σε λειτουργία το υπερσύστημα αεροπορικής άμυνας «Future Combat Air System», που αναπτύσσει η εταιρεία. Το καινοτόμο σύστημα κατασκευάζεται στη Γερμανία, η οποία σκοπεύει να το δοκιμάσει αμέσως μόλις ολοκληρωθεί.
Η Airbus λέει ότι το drone σχεδιάστηκε για «να αυξάνει τη συνολική μάζα μάχης με προσιτό τρόπο, έτσι ώστε οι αεροπορικές δυνάμεις να μπορούν να ταιριάζουν με τον αριθμό των αντίπαλων δυνάμεων σε μάχιμους αεροπόρους, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων».
Το μηχάνημα είναι ένα από τα πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αναπτύσσονται από αμυντικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς οι στρατοί αναζητούν επικουρικούς τρόπους για να αυξήσουν τις δυνάμεις τους με πιο ευκίνητα και οικονομικά οχήματα, συμπληρωματικά των πιο ακριβών και προηγμένων πλατφορμών – όπως τα αθόρυβα τζετ F-35.
Ο αμερικανικός αεροναυπηγικός κολοσσός Boeing εργάζεται επί του παρόντος πάνω στην ανάπτυξη του μη επανδρωμένου σκάφους Ghost Bat (Νυχτερίδα Φάντασμα) για τη Βασιλική Αεροπορία της Αυστραλίας, ενώ η Αμερικανική Αεροπορία δοκιμάζει το αθόρυβο drone Kratos XQ-58 Valkyrie.
Η Βρετανία ανέπτυσσε μέχρι πρόσφατα το δικό της Wingman, με τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία να δοκιμάζει το μη επανδρωμένο μαχητικό Spirit Mosquito (Πνεύμα Κουνουπιού). Ωστόσο το πρόγραμμα καταργήθηκε το 2022, με την ηγεσία της RAF να ανακοινώνει την πρόθεσή της να κατασκευάσει «μικρότερα, λιγότερο δαπανηρά, αλλά εξαιρετικά ικανά μη επανδρωμένα συστήματα».