Την διαβεβαίωση πως η Τουρκία εργάζεται για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της στήριξης της κυβέρνησης της Λιβύης, παρείχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η ασφάλεια της Άγκυρας συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια των γειτονικών χωρών και της Μεσογείου.
Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στην… πρόθεση για διάλογο, βάζοντας στο τραπέζι τη μουσουλμανική κοινότητα της Δυτικής Θράκης.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε πως «με την Ελλάδα μπορούμε να μιλήσουμε άμεσα για ζητήματα, όπως το Αιγαίο, και να επιλύσουμε διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς. Αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ήταν ανοιχτοί στο παρελθόν και ενδέχεται να είναι ανοιχτοί και από δω και πέρα».
«Έχουμε μουσουλμάνους πολίτες μας τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα και άλλα θέματα. Μέσω διαπραγματεύσεων είναι πάντοτε δυνατόν, μιλώντας μεταξύ μας, να διανύσουμε απόσταση. Οι δύο ηγέτες κατά την τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία επέδειξαν βούληση προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας, δε, για τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ο Καλίν, όπως προσφάτως και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε λόγο για ικανοποίηση της Άγκυρας.
«Δεν είναι θέμα που μας αφορά άμεσα, αλλά οι δύο χώρες συναντήθηκαν και καθόρισαν τα δικά τους όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας» σημείωσε.
«Το ίδιο κάναμε κι εμείς με τη Λιβύη και το σημαντικό είναι πως με τη συμφωνία αυτή επιβεβαιώσαμε πως είμαστε θαλάσσιοι γείτονες με τη Λιβύη. Τώρα θα αναπτυχθεί μια συμφωνία “win-win” μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Άρα, αύριο, όταν ωριμάσουν οι πολιτικές συνθήκες θα γίνουν έρευνες σε αυτή την περιοχή που συμφωνήσαμε και, αν βρεθεί κάτι, η Τουρκία και η Λιβύη θα μοιραστούν τα έσοδα» συνέχισε.
Παράλληλα, κάλεσε όλους τους διεθνείς παράγοντες να αναγνωρίσουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), υπό τον Φαγέζ αλ Σάραζ.
«Δεν θέλουμε η Λιβύη να καταστεί μια εμπόλεμη ζώνη για μαχητές και ξένους μισθοφόρους» σχολίασε, απευθύνοντας έκκληση για πολιτική λύση της λιβυκής κρίσης.