Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας κατά της Κίνας για την πανδημία του κορονοϊού. Τη στήριξη 122 χωρών ανακοίνωσε πως έχει η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας για να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση και διαχείριση -κυρίως- από την Κίνα του ξεσπάσματος της πανδημίας.
Η Αυστραλία είναι από τις χώρες που πρωτοστατούν στο αίτημα για διεθνή έρευνα και για αυτό τον λόγο, οι σχέσεις της με την Κίνα έχουν διαταραχθεί.
Οι αυστραλοί εξαγωγείς περιμένουν με αγωνία την απόφαση της Κίνας, την Τρίτη, για επιβολή νέων δασμών στο κριθάρι, ενώ πολλοί αυστραλοί υπουργοί δεν κατάφεραν να βρουν στο τηλέφωνο τους κινέζους ομολόγους τους.
Αν η Κίνα προχωρήσει στην επιβολή δασμών 80% στο κριθάρι που εισάγει από την Αυστραλία, η χώρα του Ειρηνικού θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Πάντως, η Κίνα δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στο αντίστοιχο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες όμως, όπως η Μέρκελ και ο Μακρόν, έχουν δηλώσει ότι προτεραιότητα είναι το τέλος της πανδημίας και μετά η διερεύνηση τυχόν ευθυνών της Κίνας.
Η πρόταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει τη στήριξη 122 χωρών, ανάμεσά τους της ΕΕ, της Αφρικής, της Βρετανίας, της Ρωσίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, που καλούν για τη διερεύνηση της συστημικής απάντησης του πλανήτη στην Covid-19, σύμφωνα με την Guardian.
Ο ΠΟΥ θα εξετάσει το θέμα στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Αυστραλοί πολιτικοί κατηγορούν την κυβέρνησή της ότι έβαλε «νερό στο κρασί της» και ότι η αρχική τοποθέτησή της κατά της Κίνας έχει λάβει μία πολύ ηπιότερη χροιά στο τελικό αίτημα.
Ομως, η Πέιν απαντά ότι περιέχει αυτό ακριβώς που ζητούσε η κυβέρνηση, να γίνει μία έρευνα ανεξάρτητη, ολοκληρωμένη και αμερόληπτη.
Πάντως, τον Απρίλιο, η ίδια υπουργός είχε πει ότι ο ΠΟΥ δεν έχει την ικανότητα να διεξάγει τέτοιου είδους έρευνα.
Η κίνηση της Αυστραλίας έχει και τη στήριξη της Νέας Ζηλανδίας, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν: «Δεν μας ενδιαφέρει να κατηγορήσουμε κάποιον ούτε το κυνήγι μαγισσών. Θέλουμε απλά, να μάθουμε», δήλωσε.