Διαδηλώτριες στην πρώτη γραμμή σε πορεία διαμαρτυρίας στο Σίδνεϊ στις 27 Απριλίου. Μια από τις ογκώδεις συγκεντρώσεις απέναντι σε ένα πρωτοφανές κύμα έμφυλης βίας | Lisa Maree Williams/Getty Images / CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η Αυστραλία στη δίνη των γυναικοκτονιών

Απαντώντας σε εκκλήσεις διαδηλωτών να χαρακτηριστεί η έμφυλη βία «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ο πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζε σχολίασε ότι αυτό το μέτρο χρησιμοποιείται συνήθως για φυσικές καταστροφές, ώστε να επιτραπεί η λήψη προσωρινών μέτρων. «Στο συγκεκριμένο θέμα δεν χρειαζόμαστε έναν ή δύο μήνες· πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρό τρόπο»
Protagon Team

Η Αυστραλία δονείται από διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, καθώς η κοινωνία ζητά αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Οι αντιδράσεις έρχονται στον απόηχο ενός πρωτοφανούς κύματος βίας, καθώς φέτος, κατά μέσο όρο, μία γυναίκα σκοτώνεται κάθε τέσσερις ημέρες στη χώρα. Ο αυστραλός πρωθυπουργός, Αντονι Αλμπανέζε, είπε ότι το ζήτημα της έμφυλης βίας έχει φτάσει σε επίπεδο «εθνικής κρίσης», αναφέρει το BBC. 

Μια από τις διοργανώτριες των διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις, η Μαρτίνα Φεράρα, είπε: «Θέλουμε να αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα θύματα έμφυλης βίας, ώστε τα ίδια να μπορούν να μιλήσουν για τις ιστορίες τους και να βοηθηθούν στη διαδικασία θεραπείας τους. Και θέλουμε η κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση και να λάβει άμεσα μέτρα».

Σε ομιλία του σε μια διαδήλωση στην πρωτεύουσα Καμπέρα, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, ο Αλμπανέζε παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να βελτιώσει την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. «Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία, τις συμπεριφορές, το νομικό σύστημα και την προσέγγιση όλων των κυβερνήσεων» είπε. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η κατάσταση δεν εξαρτάται από τις γυναίκες, αλλά από τους άνδρες. Πρέπει οι άνδρες να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Αντονι Αλμπανέζε μίλησε σε συγκέντρωση στην Καμπέρα την Κυριακή (YouTube)

Απαντώντας σε εκκλήσεις διαδηλωτών να χαρακτηριστεί η έμφυλη βία «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ο Αλμπανέζε είπε ότι το συγκεκριμένο μέτρο χρησιμοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών, ώστε να επιτραπεί η λήψη προσωρινών μέτρων. 

«Στο συγκεκριμένο θέμα δεν χρειαζόμαστε έναν μήνα ή δύο μήνες· πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρό τρόπο, εβδομάδα την εβδομάδα, μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο» επισήμανε.

Οταν κάποιοι από το πλήθος τον επέκριναν, ο Αλμπανέζε είπε ότι τον είχαν προειδοποιήσει πως δεν θα του επιτρεπόταν να μιλήσει στη συγκέντρωση. Οπως αναφέρει το BBC, η διοργανώτρια της διαδήλωσης, Σάρα Γουίλιαμς, αντέδρασε έντονα: «Αυτό είναι ψέμα. Αυτό είναι ένα απόλυτο ψέμα» ακούγεται να λέει η Γουίλιαμς σε βίντεο, πριν ξεσπάσει σε κλάματα.

Σε δήλωσή της τη Δευτέρα 29 Απριλίου η ίδια είπε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να μιλήσει «επειδή δέχεται πιέσεις» και τον κατηγόρησε ότι συμπεριφέρεται σαν «ένας άνδρας με εξουσία, που προσπαθεί να μειώσει μια ευάλωτη νεαρή γυναίκα».

«Είμαι χαρούμενος που παρευρέθηκα απλώς ως συμμετέχων ή έχοντας τη χαρά να μιλήσω» αντέτεινε ο Αλμπανέζε στο Seven News, προσθέτοντας ότι η διαμάχη δεν πρέπει να «αποσπάσει την προσοχή από αυτό που είναι πραγματικά ένα πολύ σοβαρό ζήτημα».

Ο Αλμπανέζε έχει επανειλημμένως αποκαλέσει στο παρελθόν «επιδημία» την έμφυλη βία, ένα φαινόμενο που δεν είναι καινούργιο στη χώρα: το 2021 έγιναν πορείες σε όλη την Αυστραλία για καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ακόμη και μέσα στο Κοινοβούλιο.

Στην Αδελαΐδα, εκτιμάται ότι περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου της πόλης το Σάββατο 27 Απριλίου. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Μπρίσμπεϊν, στη Μελβούρνη, στη Χρυσή Ακτή και στο Νιούκαστλ την Παρασκευή και το Σάββατο, ανέφερε το 9News.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένας άνδρας μαχαίρωσε έξι ανθρώπους μέχρι θανάτου σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ. Πέντε από τα θύματα ήταν γυναίκες και η αστυνομία εξετάζει αν αυτές ήταν ο στόχος του δράστη. Η επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κάρεν Γουέμπ, είπε ότι «ο δράστης εστίαζε στις γυναίκες και απέφευγε τους άνδρες».

Οι συγκεντρώσεις συνέπεσαν επίσης με τις κατηγορίες εναντίον ενός άνδρα για τη φερόμενη δολοφονία μιας 30χρονης μητέρας τεσσάρων παιδιών, ονόματι Ερικα Χέι, που βρέθηκε νεκρή έπειτα από πυρκαγιά σε σπίτι στο Περθ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Συνολικά 27 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί τις πρώτες 119 ημέρες του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εκστρατεία Destroy the Joint.