Για τα αντιβιοτικά και το πώς αυτά απειλούν να αλλάξουν την παγκόσμια υγεία διαβάσατε πριν λίγες ημέρες. Θυμηθείτε εδώ τι αναφέρει η νέα μελέτη για την παγκόσμια υγεία και θα καταλάβετε γιατί όλα όσα διαβάσετε παρακάτω αποτελούν το πρώτο βήμα προς την επιβεβαίωση των δυσοίωνων προβλέψεων.
Στρατιωτικοί γιατροί στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ανακαλύφθηκε ο πρώτος ασθενής ο οποίος δεν γιατρεύεται. Συγκεκριμένα, δεν τον «πιάνει» κανένα αντιβιοτικό, ακόμη και το πιο ισχυρό!
Πρόκειται για μία 48χρονη Αμερικανίδα, η οποία ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και η οποία μολύνθηκε από στέλεχος του βακτηρίου Εσερίχια Κόλι. Μάλιστα, ο ιός αποδείχθηκε ανθεκτικός ακόμη και στην κολιστίνη, η οποία αποτελεί παλαιό ισχυρό αντιβιοτικό και η οποία χρησιμοποιείται ως τελευταία λύση σε δύσκολες περιπτώσεις. Από την στιγμή που ακόμη και η κολιστίνη δεν μπορεί να «καθαρίσει» τη λοίμωξη, τότε τα πράγματα δείχνουν σοβαρά…
Το αμερικανικό CDC (το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δηλαδή) είχε επιληφθεί της υπόθεσης και είχε ελέγξει το ιστορικό της ασθενούς, όπως αναφέρουν τα διεθνή Μέσα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το 30% έως 50% των αντιβιοτικών που χορηγούνται από τα νοσοκομεία και τους ιδιώτες γιατρούς, είναι περιττά ή ακατάλληλα για την περίπτωση, συμβάλλοντας έτσι στην ανθεκτικότητα των μικροβίων
Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο πώς η ασθενής -η οποία δεν είχε κάνει κάποιο ταξίδι το προηγούμενο πεντάμηνο- κόλλησε το εν λόγω υπερ-ανθεκτικό μικρόβιο, το οποίο ανιχνεύθηκε στα ούρα της τον προηγούμενο μήνα. Το ίδιο μικρόβιο είχε εντοπισθεί αρχικά, στο τέλος του 2015, σε ένα μικρό αριθμό ζώων και ανθρώπων στην Κίνα και, στη συνέχεια, στην Ευρώπη. Η γυναίκα στις ΗΠΑ μπορεί να το κόλλησε από τρόφιμο ή από κάποιον άλλο που ήταν μολυσμένος.
«Βασικά, αυτό σημαίνει ότι το τέλος του δρόμου για τα αντιβιοτικά δεν απέχει και πολύ. Μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου θα έχουμε ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας ή που θα παθαίνουν ουρολοιμώξεις, για τους οποίους δεν θα διαθέτουμε πλέον αντιβιοτικά», δήλωσε -καθόλου καθησυχαστικά- ο διευθυντής του CDC Τομ Φρίντεν. «Για μερικούς ασθενείς ήδη δεν υπάρχουν αντιβιοτικά», πρόσθεσε.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το 30% έως 50% των αντιβιοτικών που χορηγούνται από τα νοσοκομεία και τους ιδιώτες γιατρούς, είναι περιττά ή ακατάλληλα για την περίπτωση, συμβάλλοντας έτσι στην ανθεκτικότητα των μικροβίων. Το καλό πλύσιμο των χεριών, καθώς επίσης των φρούτων και λαχανικών, παρέχει μια σχετική -αλλά όχι πλήρη- προστασία έναντι των μικροβίων.