Η Ολγκα Μίσικ απέναντι σε ένα ολόκληρο καθεστώς | Reuters/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η 17χρονη Ρωσίδα που (υπεν)θυμίζει το σύνταγμα στον Πούτιν

Η Ολγκα Μίσικ έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο πονοκέφαλο του ρώσου προέδρου. Πώς; Απλά με το να κάθεται οκλαδόν στη μέση του δρόμου, κρατώντας στα χέρια της το σύνταγμα της χώρας και διαβάζοντας συγκεκριμένα εδάφια σχετικά με τα δικαιώματα των συμπολιτών της
Protagon Team

Η Ολγκα Μίσικ είναι μια Ρωσίδα ηλικίας μόλις 17 ετών.

Το περασμένο Σάββατο, ωστόσο, δεν δίστασε εν μέσω έντονων διαμαρτυριών και βιαιοπραγιών και συλλήψεων από την πλευρά των αστυνομικών, να καθίσει οκλαδόν στη μέση του δρόμου, μπροστά, μάλιστα, από δεκάδες πάνοπλους άνδρες των ρωσικών ΜΑΤ, κρατώντας στα χέρια της το σύνταγμα της Ρωσίας, και να διαβάσει, στη συνέχεια, συγκεκριμένα εδάφια στο οποία γίνεται λόγος για το δικαίωμα των ρώσων πολιτών στην ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικώς.

Η Ολγκα προέβη σε αυτήν την κίνηση για να υπερασπιστεί όλους όσοι συγκεντρώθηκαν έξω από το τοπικό κοινοβούλιο Μόσχας για να διαμαρτυρηθούν για τον αποκλεισμό των πολιτικών αντιπάλων του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του δημοτικού συμβουλίου της ρωσικής πρωτεύουσας που θα διεξαχθούν στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Και κατέληξε ακούσια να αποτελεί το νέο σύμβολο της αντίστασης των ρώσων αντιφρονούντων εναντίον του αυταρχισμού της ρωσικής ηγεσίας, δεδομένου ότι οι φωτογραφίες που την απεικονίζουν να κάθεται θλιμμένη μπροστά από τα ΜΑΤ, φορώντας ένα προστατευτικό γιλέκο και κρατώντας στα χέρια της το σύνταγμα της Ρωσίας, κατέκλυσαν το διαδίκτυο, αφότου ακτιβιστές αντικυβερνητικών οργανώσεων τις ανάρτησαν στο Twitter.

Νεαρός διαδηλωτής συλλαμβάνεται από τους άνδρες ασφαλείας του Πούτιν. | REUTERS/Tatyana Makeyeva/File Photo

Εν μέσω της βίαιης καταστολής των διαδηλωτών, τουλάχιστον χίλιοι από αυτούς συνελήφθησαν τελικά από την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένης και της Ολγκα. Αυτό, ωστόσο, συνέβη μετά, αφότου, δηλαδή, ολοκλήρωσε την ηρωική της πράξη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φαμπρίτσιο Νραγκοζέϊ, ανταποκριτή της ιταλικής Corriere della Sera στη Μόσχα, όταν η Ολγκα άρχισε να διαβάζει τα άρθρα 3, 27 και 31 του ρωσικού συντάγματος, οι άνδρες των δυνάμεων καταστολής κοκάλωσαν γιατί δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν.

Η νεαρή κοπέλα δεν διαμαρτυρόταν με τη στενή έννοια του όρου, ούτε συμμετείχε σε κάποια μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Διάβαζε απλά κάποια συγκεκριμένα εδάφια από το σύνταγμα της πατρίδας της, το οποίο συντάχθηκε στα χρόνια του Μπόρις Γέλτσιν, του πρώτου προέδρου της μετασοβιετικής Ρωσίας, με βάση τα συντάγματα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, από το ίδιο κείμενο δηλαδή στο οποίο ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και τις τέσσερις φορές που εκλέχτηκε στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας του – το 2000, το 2004, το 2012 και 2018.

Η Ολγκα Μίσικ ανήκει σε μια μικρή μειοψηφία εντός της ρωσικής κοινωνίας, στην αποκαλούμενη «αστική ιντελιγκέντσια», όπως σημειώνει ο ιταλός δημοσιογράφος, τα μέλη της οποίας εναντιώνονται με κάθε μέσο στην ολοένα αυξανόμενη αυταρχικότητα του Πούτιν και των υποτελών του. Ο αντίκτυπος των δράσεών τους, ωστόσο, στις όποιες εκλογικές αναμετρήσεις είναι περιορισμένος, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ρώσων πολιτών στηρίζει τον πρόεδρό της.

Η Ολγκα, όμως, δεν αποθαρρύνεται και παρά το νεαρό της ηλικίας της γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει να επιτύχει. «Θέλουμε μια ελεύθερη Ρωσία δίχως ανομία. Κανένας δεν  πρέπει να φοβάται την αστυνομία και τα δικαστήρια», εξηγεί η ίδια μέσω των κοινωνικών δικτύων. Σύμφωνα με την 17χρονη μαθήτρια που ζει στο Βοσκρεσένσκ, μια πόλη 88 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα, η Ρωσία «πρέπει να προχωρήσει μπροστά, αντί να νοσταλγεί το παρελθόν και τους νόμους του παρελθόντος. Δεν πρέπει το σύνταγμα να αντιμετωπίζεται ως μια συλλογή από ανέκδοτα και δεν γίνεται το πρόγραμμα της κυβέρνησης να συντάσσεται με βάση τα μυθιστορήματα του Τζορτζ Οργουελ».

Εν μέσω της βίαιης καταστολής των διαδηλωτών, τουλάχιστον χίλιοι από αυτούς συνελήφθησαν τελικά από την αστυνομία | REUTERS/Tatyana Makeyeva

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι. Μερικοί, ωστόσο, εξακολουθούν να κρατούνται και πρόκειται, μάλιστα, να δικαστούν με τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής και της απόπειρας σωματικής βλάβης, κινδυνεύοντας, εάν καταδικαστούν, με ποινή καθείρξεως έως και 15 ετών.

Οσον αφορά τον κατεξοχήν ηγέτη των αντιφρονούντων της Ρωσίας, τον Αλεξέι Ναβάλνι, είχε ήδη συλληφθεί, τρεις ημέρες πριν από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του περασμένου Σαββάτου, και καταδικαστεί σε φυλάκιση 30 ημερών για την οργάνωση διαδήλωσης δίχως να έχει λάβει την απαραίτητη σχετική άδεια.

Διαμαρτυρίες νέων Ρώσων από την αποκαλούμενη «αστική ιντελιγκέντσια», τα μέλη της οποίας εναντιώνονται με κάθε μέσο στην ολοένα αυξανόμενη αυταρχικότητα του Πούτιν και των υποτελών του | REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Μετά τη μεταφορά του στη φυλακή ο Ναβάλνι παρουσίασε έντονα συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μόσχας με τον δικηγόρο του να κάνει λόγο για απόπειρα δηλητηρίασης. Οι γιατροί που τον εξέτασαν, ωστόσο, αποφάνθηκαν πως επρόκειτο για δερματίτιδα και ο πιο επιφανής από τους αντιπάλους του Πούτιν  μεταφέρθηκε πίσω στη φυλακή.