Πλάνα ενός εκτοξευτή ρουκετών που έβαλε από τη μέση ενός αυτοκινητόδρομου στη Ζαπορίζια, με τους πύραυλους να διασχίζουν σε μεγάλο ύψος έναν απογευματινό –κατά τα φαινόμενα– ουρανό, έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας. Δεν ανακοινώθηκε ο στόχος που είχε τεθεί.
Την ίδια ημέρα, ωστόσο, αναφέρθηκε ένα ισχυρό πλήγμα στην αεροπορική βάση της Μελιτόπολης, της πόλης που βρίσκεται περίπου 80 χλμ. νότια της γραμμής του μετώπου της ίδιας ουκρανικής περιφέρειας, η οποία βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.
Αυτός ήταν ο τελευταίος από μια σειρά βομβαρδισμών υψηλής ακρίβειας χάρη στα όπλα που έφτασαν στην Ουκρανία από τη Δύση, όπλα που το Κίεβο ελπίζει ότι θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα του πολέμου υπέρ του, έγραψε την Τρίτη η Telegraph.
Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί στους Ουκρανούς να τους παραδώσουν οκτώ στοιχεία M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems: Συστήματα Πυραύλων Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας). Τουλάχιστον τέσσερεις τέτοιοι εκτοξευτήρες ρουκετών, μεταξύ των οποίων αυτός που εθεάθη να χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό στη Ζαπορίζια τη Δευτέρα, έφτασαν στη χώρα την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.
Ο αριθμός τους είναι μικρός, ωστόσο οι ρουκέτες των HIMARS έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια και εμβέλεια από οποιοδήποτε άλλο όπλο των Ουκρανών ή των Ρώσων – γι’ αυτό και το Κίεβο ελπίζει ότι τα συγκεκριμένα συστήματα θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης.
Αυτή την περίοδο οι βολές του ρωσικού πυροβολικού φτάνουν τις 20.000 την ημέρα ενώ οι Ουκρανοί απαντούν με μόλις 6.000 βολές το 24ωρο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Βασιλικού Διακλαδικού Ιδρύματος Μελετών (RUSI), ενός βρετανικού think tank άμυνας και ασφάλειας, η οποία επικαλείται ουκρανούς αξιωματούχους.
Το καταστροφικό μπαράζ οβίδων και ρουκετών προκάλεσε μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια της τρίμηνης μάχης για το Σεβεροντόνετσκ και το Λισιτσάνσκ και τελικά ανάγκασε την Ουκρανία να υποχωρήσει από την περιφέρεια του Λουγκάνσκ το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η Ουκρανία ενδεχομένως δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ρωσικές δυνάμεις στο πεδίο των μαχών ωστόσο ελπίζει να εξαντλήσει τα αποθέματα των οβίδων του εχθρού στοχοθετώντας τις αλυσίδες εφοδιασμού των Ρώσων, πρόσθεσε η βρετανική εφημερίδα.
Θεωρείται δεδομένο πως τα HIMARS δουλεύουν πυρετωδώς από τη στιγμή που ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ ανακοίνωσε την άφιξή τους στα πεδία των μαχών, στις 23 Ιουνίου. Μόνο το πρωί της Δευτέρας, η Ουκρανία είχε ισχυριστεί πως έπληξε άλλες τρεις αποθήκες πυρομαχικών σε περιοχές του Ντονέτσκ και του Χαρκόβου.
Το χάος συνεχίστηκε την Τρίτη, με πυκνές στήλες καπνού να υψώνονται πάνω από το Ντονέτσκ, την περιφερειακή πρωτεύουσα που ελέγχεται από τη Μόσχα ήδη από το 2014, καθώς οι Ουκρανοί έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό και ένα κοντινό συνεργείο επισκευής οχημάτων.
Η ουκρανική στρατηγική για την εξάντληση των πυρομαχικών των ρωσικών δυνάμεων
Πιστεύεται, λοιπόν, πως η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει άλλη νίκη όπως αυτή στο Λουγκάνσκ και ότι η επίθεσή της στην περιοχή του Ντονέτσκ θα αναβληθεί, εφόσον οι δυνάμεις της στερηθούν τη δυνατότητα να ρίχνουν χιλιάδες οβίδες καθημερινά.
«Πρόκειται για μία καλή ιδέα η οποία θα λειτουργήσει όσο οι Ρώσοι δεν χρησιμοποιούν καθοδηγούμενα βλήματα ακριβείας, διότι με τον τρόπο που επιχειρεί το πυροβολικό τους δεν μπορεί παρά να χρησιμοποιούν αποθήκες πυρομαχικών», δήλωσε ο Τζακ Γουότλινγκ, ο ερευνητής του RUSI που συνέταξε την προαναφερθείσα έκθεση. «Θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες αν θα έχει αποτέλεσμα».
Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν οι παραδόσεις όπλων υπογράμμισε, για άλλη μια φορά, το χάσμα μεταξύ μεταξύ όσων λέει η Ουκρανία ότι χρειάζεται και αυτών που η Δύση είναι σε θέση να προσφέρει, σύμφωνα με την Telegraph.
Ο πρώην υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Αντρέι Ζαγκορόντνιουκ, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες για την προμήθεια όπλων από τη Δύση, δήλωσε για τα HIMARS: «Είναι ένα εξαιρετικό όπλο. Με αυτά μπορούμε να διεισδύσουμε βαθιά στο μέτωπο. Εν συντομία, ωστόσο, η απάντηση είναι “όχι”, σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετά. Χρειαζόμαστε δεκάδες από αυτά. Αν είχαμε περισσότερα, θα στοχοθετούσαμε τα δικά τους όπλα, τις δικές τους μονάδες πυροβολικού, τους δικούς τους εκτοξευτήρες πολλαπλών – έτσι θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την επίθεση και στη συνέχεια να τους απομακρύνουμε. Αυτή ήταν η ιδέα».
«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή είναι εντελώς ασαφές πότε έρχονται περισσότερα όπλα, ούτε είναι σαφές τι εξοπλισμό αναμένεται να παραλάβουμε», πρόσθεσε.
Από την έναρξη του πολέμου και ύστερα η Ουκρανία έχει λάβει ένα πλήθος δυτικών και πρώην σοβιετικών όπλων από τους συμμάχους της, ωστόσο η βοήθεια έρχεται συχνά με καθυστέρηση και σε μικρότερη ποσότητα σε σχέση με αυτή που θα ήθελε το Κίεβο.
Οι πιο πρόσφατες παραδόσεις περιλαμβάνουν οβιδοβόλα Μ-777 και HIMARS από τις ΗΠΑ, οβιδοβόλα Caesar από τη Γαλλία, συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων M270 από το Ηνωμένο Βασίλειο και τεθωρακισμένα οχήματα Bushmaster από την Αυστραλία.
Οι τυχαίες παραδόσεις όπλων –οι οποίες οφείλονται εν μέρει στο ότι πολλοί καλοπροαίρετοι αρχηγοί κρατών ρωτούν τους στρατούς τους τι μπορούν να διαθέσουν– έχουν δημιουργήσει αυτό που ο κ. Ζαγκορόντνιουκ αποκαλεί «εφιάλτη των logistics» καθώς «τρέχουν» προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης και αλυσίδες εφοδιασμού πυρομαχικών για πολλά διαφορετικά μεταξύ τους όπλα.
Οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν στη διαχείριση των υλικοτεχνικών πόρων και από τις δυτικές κυβερνήσεις –οι οποίες σταθμίζουν τα ουκρανικά αιτήματα με τις ρωσικές απειλές σε βάρος τους σε περίπτωση που συνεχίσουν να βοηθούν το Κίεβο– έχουν αναμφίβολα κοστίσει ζωές και επέτρεψαν στους Ρώσους να καταλάβουν το Λουγκάνσκ, επισήμανε.
Περισσότερα ανησυχητικά είναι ενδεχομένως τα τρωτά σημεία που αποκαλύφθηκαν στην καρδιά των στρατιωτικών δυνάμεων της Δύσης. Λίγα μέλη του ΝΑΤΟ είχαν πράγματι αρκετό εξοπλισμό να δώσουν, είτε πρόκειται για πυρομαχικά είτε για όπλα, με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για μια «πολύ σοβαρή» επέκταση της βιομηχανικής στρατιωτικής παραγωγής, σύμφωνα, πάντα, με την Telegraph.
Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα
Ο Γουότλινγκ, ο οποίος μίλησε με ουκρανούς αξιωματικούς και ειδικά με επικεφαλής μονάδων πρώτης γραμμής, επί πολλές εβδομάδες, στο πλαίσιο της έκθεσης για το RUSI, υποστήριξε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να εξορθολογίσουν και να επεκτείνουν σημαντικά τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς το Κίεβο, εάν πράγματι θέλουν να βοηθήσουν την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο.
Σε μία τέτοια περίπτωση, βέβαια, οι εταίροι της Ουκρανίας θα διαπιστώσουν πως η παράδοση όπλων είναι σχετικά εύκολη υπόθεση σε αντίθεση με τη διάθεση χρημάτων για την παρασκευή περισσότερων, ανέφερε. Πρόκειται για μια «σημαντική επένδυση εν μέσω της κρίσης αύξησης του κόστους ζωής, η οποία είναι πολιτικά δύσκολη», εκτίμησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, απαιτούνται μεγαλύτερες προμήθειες συστημάτων εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων –όπως τα HIMARS– για να πληγεί το ρωσικό πυροβολικό, οβίδες 155 χιλιοστών για τη διάσπαση των μονάδων πεζικού των Ρώσων και τεθωρακισμένα οχήματα που θα επιτρέψουν στο ουκρανικό πεζικό να ελιχθεί με ασφάλεια στο πεδίο προτού ξεκινήσει τις δικές του επιθέσεις, είπε.
Επίσης, δεδομένου ότι οι συσκευές παρεμβολής επιβραδύνουν τους Ουκρανούς αρκετά ώστε οι ρωσικοί στόχοι να διαφεύγουν τα πυρά τους, σημείωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να προμηθευτεί πυραύλους ειδικής τεχνολογίας οι οποίοι θα μπορέσουν να καταστρέψουν τις αντίστοιχες υποδομές των Ρώσων, όπως τα φορτηγά Shipovnik-Aero.
Για να γίνουν ωστόσο τα παραπάνω, οι ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να κερδίσουν χρόνο, πιθανότατα με ακόμη μία αιματηρή μάχη στην περιοχή του Ντονέτσκ. Και ενώ η εκστρατεία στοχοθέτησης των ρωσικών πυρομαχικών από τα HIMARS μπορεί να βοηθήσει, δεν θα είναι σαφές για μερικές εβδομάδες εάν η πολεμική μηχανή των Ρώσων θα έχει εξαντληθεί.
«Το να κερδίσει χρόνο η Ουκρανία, προκειμένου να προετοιμάσει μια καλύτερη άμυνα, είναι μία λογική προσέγγιση», είπε ο Γουότλινγκ. Το ερώτημα είναι αν στο μεταξύ έχει θυσιάσει «πάρα πολλούς από τους καλύτερους στρατιώτες της», κατέληξε.