H υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ | Reuters
Επικαιρότητα

Handelsblatt: Γιατί Ελληνες, Ιταλοί και Αμερικανοί θέλουν Μπέρμποκ για καγκελάριο

Στην Ελλάδα ελπίζουν να δουν την Μπέρμποκ καγκελάριο για τις θέσεις που έχει διατυπώσει σε μια σειρά από θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, από την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης μέχρι τις επανορθώσεις, το Μεταναστευτικό και την Τουρκία, γράφει η  γερμανική εφημερίδα του Ομίλου Holzbrink
Protagon Team

Την υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ θέλουν για καγκελάριο της Γερμανίας ΗΠΑ, Ιταλία και Ελλάδα, περιγράφει σε ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η Μπέρμποκ ενδεχομένως θα ακολουθούσε σκληρή πολιτική έναντι της Κίνας και της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο, αντίθετα, προτιμά τον Αρμιν Λάσετ, σημειώνεται αρχικά και ακολουθεί η εξήγηση για την προτίμηση Ελλάδας και Ιταλία στο πρόσωπο της Αναλένα Μπέρμποκ.

Στην Ιταλία, η La Repubblica περιγράφει τους Πράσινους ως «ώριμο κόμμα» που έχει ξεπεράσει τον παλαιότερο διχασμό μεταξύ των υποστηρικτών των παραδοσιακών αρχών του κόμματος και των ρεαλιστών.

Η ανταποκρίτρια της ιταλικής εφημερίδας στο Βερολίνο προβλέπει ότι αλλαγή στη στάση της Γερμανίας σε σχέση με τα ευρώ-ομόλογα, αν τελικά βρεθεί στην καγκελαρία η Μπέρμποκ:

Ηδη, υπενθυμίζεται, πριν από ένα χρόνο η υποψήφια των «Πρασίνων» είχε μιλήσει υπέρ των λεγόμενων «κορονο-ομολόγων», ενώ ο υποψήφιος του SPD, Ολαφ Σολτς, ήταν αυτός που προώθησε αποφασιστικά το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αντίστοιχα, γράφει η Handelsblatt, στην Ελλάδα ελπίζουν να δουν την Μπέρμποκ καγκελάριο για τις θέσεις που έχει διατυπώσει σε μια σειρά από θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, από την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης μέχρι τις επανορθώσεις, το Μεταναστευτικό και την Τουρκία.

«Οι Πράσινοι υποστηρίζουν σε πολλά θέματα θέσεις που αντιμετωπίζονται θετικά στην Ελλάδα», επισημαίνει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Με αφορμή, εξάλλου, την 80η επέτειο από την επίθεση της Βέρμαχτ στην Ελλάδα, οι Πράσινοι τάχθηκαν υπέρ μιας «πολιτικής πρωτοβουλίας για την Μνήμη». Στο πλαίσιο αυτής θα πρέπει να συζητηθούν οι ελληνικές αξιώσεις για επανορθώσεις, τις οποίες η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία έχει μέχρι στιγμής απορρίψει κατηγορηματικά.

Επιπλέον, οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ της μεταφοράς περισσότερων προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία και γενικότερα υπέρ μίας πιο δίκαιης κατανομής των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ.

Ομοίως και στην πολιτική της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας, οι Πράσινοι είναι κατά την άποψη των Ελλήνων πολύ πιο ξεκάθαροι στις θέσεις τους:

Ζητούν τη διακοπή των παραδόσεων γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία -ένα θέμα που δεδομένης της διαμάχης με την Άγκυρα για τις οικονομικές ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Έλληνες.

Η πολιτική της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας γίνεται αντιληπτή στην Αθήνα ως πολύ υποτακτική, με αποτέλεσμα όπως επισημαίνεται, οι σχέσεις με το Βερολίνο να βρίσκονται στο ναδίρ.

Προς το παρόν, κλείνει τη σχετική της αναφορά η Handelsblatt, η Αθήνα δεν εκφράζεται σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία στην Γερμανία, είναι σαφές ότι υπάρχει μία κάποια παραίτηση. Ανεξάρτητα ωστόσο από το αποτέλεσμα των εκλογών, μόνο βελτίωση μπορεί να υπάρξει, εκτιμά επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους.