Στον ισχυρισμό ότι «ισραηλινοί μισθοφόροι» πολεμούν στην Ουκρανία στο πλευρό, μάλιστα, του τάγματος Αζόφ, προέβη την Τετάρτη η ρωσική διπλωματία, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις περί εβραϊκής καταγωγής του Χίτλερ, οι οποίες προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις.
«Θέλω να πω κάτι που οι Ισραηλινοί πολιτικοί δεν θέλουν χωρίς αμφιβολία να ακούσουν, αλλά ίσως θα τους ενδιαφέρει. Στην Ουκρανία, δίπλα στους μαχητές του Αζόφ βρίσκονται Ισραηλινοί μισθοφόροι», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο Sputnik.
Το ουκρανικό τάγμα Αζόφ, που ιδρύθηκε το 2014 από ακροδεξιούς μαχητές προτού ενσωματωθεί στις τακτικές δυνάμεις της χώρας, επιβλήθηκε ως ένας από τους πιο σφοδρούς αντίπαλους των ρωσικών δυνάμεων οι οποίες επιχειρούν στρατιωτικά στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Μαριούπολης, όπου τα μέλη του, μαζί με άλλους Ουκρανούς μαχητές, αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα, παρά τη μακρά πολιορκία της. Μάλιστα, οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης οχυρώθηκαν στις εγκαταστάσεις ενός μεγάλου εργοστασίου, της χαλυβουργίας Azofstal, όπου εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετοί εξ αυτών.
Ηρωες για πολλούς Ουκρανούς, τα μέλη του Αζόφ παρουσιάζονται από τη Ρωσία ως «φασίστες» και «ναζί» που διαπράττουν βιαιοπραγίες. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, άλλωστε, παρουσιάζεται από το Κρμελίνο ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό και την αποναζιστικοποίηση της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, η Μόσχα συνεχίζει να τροφοδοτεί την πολεμική που προκάλεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή πως ο Αδόλφος Χίτλερ είχε «εβραϊκό αίμα» – μια θεωρία που έχει διαψευστεί από τους ιστορικούς –, με το μήνυμα της αυτό, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις Λαβρόφ προκάλεσαν την οργή του Ισραήλ, με τη χώρα να τις χαρακτηρίζει «σκανδαλώδεις και ασυγχώρητες» και να κάνει λόγο για ένα «φρικτό ιστορικό λάθος».
Την Τρίτη το ρωσικό υπ. Εξωτερικών έριξε και πάλι λάδι στη φωτιά, κατηγορώντας το Τελ Αβίβ ότι «υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς» στην Ουκρανία. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος της, πάντως, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει εβραϊκή καταγωγή.