H απάντηση της Μόσχας στον λιθουανικό αποκλεισμό του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ δεν θα είναι αποκλειστικά διπλωματική, αλλά θα περιλαμβάνει και μέτρα πρακτικής φύσεως, προειδοποίησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χωρίς ωστόσο για διευκρινίσει περαιτέρω.
Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου η κυρία Ζαχάροβα θέλησε να επισημάνει πως «ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι αν η αντίδραση [της Ρωσίας] θα είναι αποκλειστικά διπλωματική».
«Η απάντηση: Όχι. Η απάντηση δεν θα είναι διπλωματική αλλά και πρακτικής φύσεως», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, η οποία ωστόσο δεν θέλησε να διευκρινίσει τι είδους μέτρα σχεδιάζει να λάβει η Ρωσία κατά της Λιθουανίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Λιθουανία απαγόρευσε τη χερσαία μεταφορά αγαθών που υπόκεινται στις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ (ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία), ο οποίος δεν συνδέεται γεωγραφικά μέσω άλλης οδού με τη Ρωσία.
Ηδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, πηγές του Κρεμλίνου προειδοποιούσαν ότι σε περίπτωση που η Λιθουανία μπλοκάρει την μεταφορά αγαθών από τη Λευκορωσία προς το Καλίνιγκραντ, η αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα είναι καταιγιστική, χωρίς και πάλι να διευκρινίζουν τι μπορεί αυτό να σημαίνει .
Στις ρωσικές απειλές «απάντησε» ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, επαναλαμβάνοντας την «προσήλωση της Ουάσινγκτον» στο Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ που προβλέπει «ότι μια επίθεση εναντίον μιας συμμαχικής χώρας είναι επίθεση εναντίον όλων».
Αρθρο 5 Συνθήκης του ΝΑΤΟ
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι ένοπλος επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων εξ αυτών στην Ευρώπη ή στη Βόρειο Αμερική θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, σε περίπτωση τέτοιας ένοπλης επίθεσης, καθένα από αυτά, ασκώντας το αναγνωριζόμενο από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας, θα συνδράμει το Μέρος (ή τα Μέρη) που δέχεται την επίθεση, λαμβάνοντας άμεσα, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου με άλλα Μέρη, εκείνα τα μέτρα που θεωρεί αναγκαία, περιλαμβανομένης της χρήσης ένοπλης βίας, για την αποκατάσταση και διατήρηση της ασφάλειας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού.
«Υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζουμε τη Λιθουανία», τόνισε χαιρετίζοντας την εφαρμογή των κυρώσεων από την ευρωπαϊκή χώρα κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, «εισχύσαμε τη δέσμευσή μας στη Συμμαχία, ενισχύσαμε την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, κυρίως αυτές τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στις ρωσικές απειλές».