Ο Κάρολος και η Τρας στο Μπάκιγχαμ στις 18 Σεπτεμβρίου | Kirsty O'Connor - WPA Pool/Getty Images
Επικαιρότητα

H Τρας μπλόκαρε το «οικολογικό» ταξίδι του Καρόλου στην Αίγυπτο

Ο βασιλιάς της Αγγλίας θέλει να παρευρεθεί στη Διάσκεψη για το Κλίμα που θα γίνει τον Νοέμβριο στο Σαρμ-ελ Σέιχ και να εκφωνήσει και λόγο, όμως η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας του συνέστησε αποχή - η Νειλοχώρα είναι συμπτωματικά το ντεκόρ
Protagon Team

Αυτό είναι το πρώτο «όχι» που είπε η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας στον νέο βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο τον Γ’. Ο άναξ είχε την έμπνευση να μεταβεί στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο ώστε να συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης για το Κλίμα και να εκφωνήσει και τον σχετικό λόγο, ωστόσο η Τρας τον απέτρεψε. Τουλάχιστον αυτά έγραψαν σε ρεπορτάζ τους οι λονδρέζικοι Sunday Times

Η εφημερίδα ανέφερε ότι «πηγές κοντά στον Κάρολο» λένε πως ο βασιλιάς «απογοητεύτηκε πολύ», αφού είχε καταστρώσει το σχέδιο του οικολογικού ταξιδιού του. Ο Κάρολος θέλει πάρα πολύ η πρώτη του επίσημη βασιλική εμφάνιση εκτός Νήσου να συνδεθεί με τις οικολογικές ευαισθησίες του. Τον Νοέμβριο στο Σαρμ-ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας θα παρουσίαζε «μία σειρά από πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα». Πλην όμως…

Για τις σχέσεις του Καρόλου με την Τρας η Ντάουνινγκ Στριτ λέει ότι δεν έχουν διαταραχθεί, ότι τέλος πάντων ο βασιλιάς έχει επίγνωση ότι ο ίδιος ενεργεί κατόπιν κυβερνητικής συμβουλής: «Οχι, το κλίμα της συνάντησης ήταν εγκάρδιο, δεν υπήρξε κανένας καβγάς».

Πάντως υπάρχει ζήτημα για τριβές, διαπιστώνουν τα διεθνή Μέσα: ο Κάρολος ήταν πάντα «πρωταθλητής της οικολογίας», ενώ η νέα κυβέρνηση των Τόρις «ετοιμάζεται να χαλαρώσει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς – μάλιστα υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί και να εγκαταλείψει τον στόχο περί απαλλαγής από τον άνθρακα μέχρι το 2050».

Οπωσδήποτε ανάληψη βασιλικών καθηκόντων σημαίνει περιστολή κάποιων οικολογικών ακτιβισμών, εδώ όμως μιλάμε για δύο διαφορετικές προσεγγίσεις και προσλήψεις του κόσμου: «Ο Κάρολος είναι ευαίσθητος όσον αφορά το περιβάλλον και τον διαπολιτισμικό διάλογο, δηλαδή προοδευτικός, ενώ η Τρας είναι υπερσυντηρητική. Το πλαίσιο θυμίζει τον καβγά της Ελισάβετ και της Θάτσερ για το νοτιοαφρικανικό απαρτχάιντ».