Ως γνωστόν, αυτή την εβδομάδα, μεταξύ Δευτέρας 15 Απριλίου και Τρίτης 16 Απριλίου, η μητρόπολη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δέχθηκε 142 χιλιοστά βροχής, κάτι που ισοδυναμεί με τον μέσο όρο βροχόπτωσης ενάμιση χρόνου! Οπως, όμως, εξήγησε στα διεθνή μέσα ένας μετεωρολόγος, η λεγόμενη «σπορά νεφών» ενδέχεται να έχει επιδεινώσει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί και ίσως συνετέλεσε στο ακραίο φαινόμενο.
Αυτή η απάντηση προέρχεται από τον γενικό προβληματισμό όσον αφορά το αίτιο που προκάλεσε τη νεροποντή και τις καταστροφές στις κατά τα λοιπά υπερσύγχρονες υποδομές και κατασκευές των Εμιράτων. Βέβαια, το μη επαρκές αποχετευτικό σύστημα έπαιξε και αυτό τον ρόλο του, αφού δεν μπόρεσε να απορροφήσει και να παροχετεύσει τα νερά. Το φαινόμενο έχει ενδιαφέρον και από άποψη συγκυρίας, διότι εκεί φιλοξενήθηκε το Cop28 τον περασμένο Δεκέμβριο.
Για την καταπολέμηση της χρόνιας ξηρασίας που πλήττει την περιοχή του Περσικού Κόλπου, τα Εμιράτα καταφεύγουν εδώ και δεκαετίες στην τεχνική της «σποράς νεφών», δηλαδή στην πρόκληση τεχνητής βροχής. Ουσίες όπως ο ιωδιούχος άργυρος διασκορπίζονται στοχευμένα στην ατμόσφαιρα, ευνοώντας την έναρξη της βροχόπτωσης.
Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ημερομηνία εκδήλωσης της νεροποντής και της πλημμύρας που αυτή προκάλεσε, ο μετεωρολόγος των Εμιράτων Αχμέντ Χαμπίμπ δήλωσε ότι «δύο ημέρες πριν από την πλημμύρα τα αεροπλάνα ‘‘σποράς νεφών’’ πραγματοποίησαν επτά αποστολές». Σε αντίθεση με όσα δήλωσε ο Χαμπίμπ, πάντως, το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο των Εμιράτων αρνήθηκε τη χρήση «σποράς νεφών» εκείνες τις ημέρες.
Αυτή η πρακτική της τεχνητής βροχής μπορεί να συνέβαλε στην όξυνση της βροχόπτωσης, που μέσα σε ένα 24ωρο έφερε την προαναφερθείσα τεράστια ποσότητα βροχής, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζονται τα διαρκή στοιχεία του ντόπιου κλίματος, τα οποία χαρακτηρίζονται «ακραία». Σε αυτά περιλαμβάνεται και η υπερβολική ποσότητα σκόνης της ερήμου, η οποία αιωρείται στον αέρα πάνω από το Ντουμπάι.
Η «σπορά νεφών», έγραψε η Repubblica, κάποτε γινόταν με συγκεκριμένα αεροσκάφη, σήμερα όμως οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν την πραγματοποίησή της και με ειδικά drones. Σε περιόδους κλιματικής κρίσης και ξηρασίας, και σε ένα πλαίσιο έλλειψης υδάτινων πόρων, αυτή η τεχνική μελετάται και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε διάφορα μέρη με ερήμους, παντού στον κόσμο.
Υπάρχουν και μετεωρολόγοι που υποτιμούν τις παρενέργειες της τεχνητής βροχής. Αυτοί αποδίδουν τις έντονες βροχοπτώσεις σε κύκλους έντονων καταιγίδων που σχηματίστηκαν στα ζεστά νερά του Περσικού Κόλπου, ενώ άλλοι επιμένουν ότι ευθύνεται η κλιματική κρίση, που έχει ανθρώπινη προέλευση.