| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

H Swatch μηνύει τη Μαλαισία επειδή κατάσχεσε ρολόγια στα χρώματα του Pride

«Τα ρολόγια δεν προωθούν καμία σεξουαλική δραστηριότητα· είναι απλώς μια διασκεδαστική και χαρούμενη έκφραση της αγάπης και της ειρήνης», αναφέρεται στην αγωγή
Protagon Team

Τον περασμένο Μάιο, υπάλληλοι του μαλαισιανού ΥΠΕΞ επέδραμαν σε 11 καταστήματα της Κουάλα Λουμπούρ και κατάσχεσαν 172 ρολόγια, αξίας περίπου 15.000 ευρώ, μέρος της συλλογής Pride της Swatch. Το «έγκλημα» των συγκεκριμένων ρολογιών ήταν ότι είχαν τα χρώματα του ουράνιου τόξου και αποτελούσαν μέρος της συλλογής Pride της εταιρίας.

Ενα μήνα αργότερα, η Swatch Malaysia κατέθεσε αγωγή εναντίον της μαλαισιανής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times. «Εκ όσων γνωρίζουμε, η εικόνα ενός ουράνιου τόξου και το ακρωνύμιο «LGBTQIA2S+» δεν είναι απαγορευμένα στη Μαλαισία», αναφέρει η Swatch στην αγωγή, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Με την αγωγή, η εταιρία ζητά να επιστραφούν τα αντικείμενα και να αποζημιωθεί για ζημιές. Λέει ότι η κατάσχεση δεν είχε κανένα νομικό έρεισμα και ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον οποίον τα ρολόγια θα μπορούσαν να διαταράξουν τη δημόσια τάξη.

«Τα ρολόγια δεν προωθούν καμία σεξουαλική δραστηριότητα· είναι απλώς μια διασκεδαστική και χαρούμενη έκφραση της αγάπης και της ειρήνης», αναφέρεται στην αγωγή.

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στην ισλαμική Μαλαισία και οι ποινές για τοσυγκεκριμένο «αδίκημα» περιλαμβάνουν τον ραβδισμό και τη φυλάκιση.

Τον Μάιο, ο Νασρουντίν Χασάν, ηγέτης του Ισλαμικού Κόμματος της Μαλαισίας (Malaysian Islamic Party – PAS), ανέβασε στα social media μια φωτογραφία του Κρις Μάρτιν, τραγουδιστή των Coldplay, στην οποία κρατούσε μια σημαία LGBT, και ζήτησε να ακυρωθεί η συναυλία του συγκροτήματος στην Κουάλα Λουμπούρ, που είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Τα μέλη του PAS έχουν ζητήσει να χαρακτηριστούν ψυχικά ασθενή τα μέλη της κοινότητας LBGT. Ο Νικ Χάγιεκ τζούνιορ, εικεφαλής του Ομίλου Swatch, έκανε μια δημόσια δήλωση, στην οποία καταδικάζει τις κατασχέσεις και τονίζει το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης.

«Η Swatch πάντα προωθεί ένα θετικό μήνυμα για τη χαρά της ζωής», είπε. «Αυτό δεν έχει πολιτικό πρόσημο. Αναρωτιόμαστε πώς οι αρχές της Μαλαισίας θα κατορθώσουν να κατασχέσουν όλα τα πανέμορφα ουράνια τόξα που εμφανίζονται χιλιάδες φορές τον χρόνο στον ουρανό της χώρας».