| REUTERS/Yara Nardi/File Photo
Επικαιρότητα

H Σκάρλετ Γιόχανσον κατηγορεί την OpenAI ότι έκλεψε τη φωνή της

Σε ένα νέο επεισόδιο του ακήρυκτου πολέμου ανάμεσα στην Τεχνική Νοημοσύνη και την πραγματικότητα, η χολιγουντιανή ηθοποιός στρέφεται νομικά κατά της εταιρείας του αμφιλεγόμενου γκουρού της TN, Σαμ Αλτμαν: το νέο chatbot που λανσάρισαν έχει τη δική της φωνή –και φυσικά φρόντισαν να παραπέμψουν στην από δεκαετίας προφητική ταινία της, «Her»
Protagon Team

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας κλέβει και τη φωνή μας; Η σταρ του Χόλιγουντ, Σκάρλετ Γιόχανσον, δήλωσε «σοκαρισμένη». Και «θυμωμένη». Η πολυσυζητημένη εταιρεία OpenAI κυκλοφόρησε ένα chatbot με φωνή «απόκοσμα παρόμοια» με τη δική της.

Η 39χρονη ηθοποιός αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία την είχε προσεγγίσει για να «αγοράσει» τη φωνή της στο νέο της chatbot, το οποίο διαβάζει δυνατά κείμενο στους χρήστες αλλά η ίδια είχε αρνηθεί. Οταν όμως το νέο μοντέλο, που ονομάζεται Sky, έκανε το ντεμπούτο του την περασμένη εβδομάδα, οι σχολιαστές έσπευσαν, όπως ανέφερε με το BBC, να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ της φωνής του chatbot και της φωνής της Γιόχανσον στην (τρόπον τινά προφητική) ταινία «Her» του 2013.

Τη Δευτέρα η OpenAI ανέφερε ότι θα αφαιρέσει τη φωνή, αλλά επέμεινε ότι δεν σχεδιάστηκε ώστε να είναι «απομίμηση» της φωνής της Γιόχανσον. Ωστόσο, η ηθοποιός κατηγόρησε δημοσίως την εταιρεία και τον αμφιλεγόμενο ιδρυτή της Σαμ Αλτμαν, ότι αντέγραψαν σκόπιμα τη φωνή της.

«Οταν άκουσα το demo που κυκλοφόρησε, σοκαρίστηκα που ο κ. Αλτμαν τελικά δημιούργησε μια φωνή που ακουγόταν τόσο ίδια με τη δική μου», ανέφερε η Γιόχανσον. «Ο κ. Αλτμαν υπαινίχθηκε μάλιστα ότι η ομοιότητα ήταν σκόπιμη, γράφοντας στο Twitter τη λέξη “Her”, μια ευθεία αναφορά στην ταινία, στην οποία ερμήνευσα ένα σύστημα συνομιλίας ΤΝ, τη Σαμάνθα, η οποία δημιουργεί μια στενή σχέση με έναν άνθρωπο», συμπλήρωσε.

Η ηθοποιός είπε ότι αρχικά είχε προσεγγιστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Αλτμαν για να δανείσει τη φωνή της στο νέο chatbot. «Μου είπε ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθούσα τους καταναλωτές να αισθάνονται πιο άνετα με τη σεισμική αλλαγή φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στους ανθρώπους», προσέθεσε η Γιόχανσον στη δήλωσή της. «Είπε ότι ένιωθε πώς η φωνή μου θα ήταν παρηγορητική για τους ανθρώπους». Η ίδια, τελικά, απέρριψε την προσφορά για προσωπικούς λόγους, όπως είπε.

Δύο ημέρες πριν από την κυκλοφορία του Sky chatbot, πρόσθεσε, ο Αλτμαν επικοινώνησε με τον ατζέντη της, προτρέποντας τη Γιόχανσον να επανεξετάσει την αρχική της άρνηση να συνεργαστεί με την εταιρεία. Προσθέτοντας ότι είχε στο μεταξύ προσλάβει δικηγόρους, η ηθοποιός είπε ότι είχε στείλει δύο νομικές επιστολές στην εταιρεία.

«Σε μια εποχή που όλοι παλεύουμε με τα deepfakes και την προστασία της εικόνας μας, της δουλειάς μας και της ταυτότητάς μας, πιστεύω ότι αυτά είναι ερωτήματα που αξίζουν απόλυτη σαφήνεια», έγραψε.

Σε μια δήλωση που κοινοποιήθηκε στο BBC από την Open AI, ο Αλτμαν αρνήθηκε ότι η εταιρεία είχε προσπαθήσει να μιμηθεί τη φωνή της Γιόχανσον. «Η φωνή του Sky δεν είναι της Σκάρλετ Γιόχανσον και ποτέ δεν είχαμε σκοπό να μοιάζει με τη δική της», έγραψε.

«Από σεβασμό για την κυρία Γιόχανσον, σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε τη φωνή της Sky στα προϊόντα μας. Ζητούμε συγνώμη από την κυρία Γιόχανσον που δεν υπήρξε καλύτερη επικοινωνία μεταξύ μας».

Στην ανάρτηση στο ιστολόγιό της, η OpenAI είπε ότι οι πέντε φωνές που χρησιμοποιήθηκαν από το chatbot είχαν δειγματιστεί από ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάστηκε.

Οι νομικές απειλές της Γιόχανσον έρχονται καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει πολλές επικείμενες αγωγές. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι New York Times δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να κάνουν αγωγή κατά της εταιρείας επειδή είχε χρησιμοποιήσει «εκατομμύρια» άρθρα που δημοσιεύθηκαν από τον οργανισμό μέσων ενημέρωσης για να εκπαιδεύσει το μοντέλο ChatGPT AI.
Και τον Σεπτέμβριο, οι συγγραφείς Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν και Τζον Γκρίσαμ ανακοίνωσαν επίσης ότι θα κινηθούν νομικά επειδή τα πνευματικά τους δικαιώματα είχαν παραβιαστεί για την εκπαίδευση του συστήματος.