Ο Τζο Μπάιντεν στη Χιροσίμα: η ηλικία του ανησυχεί και την Washington Post | Kiyoshi Ota/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

H «Ουάσινγκτον Ποστ» θέτει ζήτημα ηλικίας για τον Μπάιντεν

Η ηλικία του Προέδρου δεν είναι αναπόφευκτα το αποφασιστικό ζήτημα, αλλά είναι πραγματικό, και θα πρέπει να το αντιμετωπίσει, ευθέως, εάν η επιλογή το 2024 είναι μεταξύ του ίδιου και του Τραμπ ή κάποιου άλλου Ρεπουμπλικάνου, επισημαίνει η φιλο-Δημοκρατική εφημερίδα
Protagon Team

Ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος για την κατάσταση της υγείας του και οι ψηφοφόροι δικαίως ανησυχούν για την προχωρημένη ηλικία του, υποστηρίζει η φιλο-Δημοκρατική  Washington Post. Η συντακτική ομάδα της εφημερίδας, εστιάζοντας στην ηλικία του αμερικανού προέδρου, διερωτάται, σε κύριο άρθρο, εάν θα πρέπει να διεκδικήσει την επανεκλογή του, τον Νοέμβριο του 2024, περίπου δύο εβδομάδες πριν τα 82α γενέθλιά του.

«Εν ολίγοις, η ηλικία του Μπάιντεν δεν είναι αναπόφευκτα το αποφασιστικό ζήτημα, αλλά είναι πραγματικό, και θα πρέπει να το αντιμετωπίσει, ευθέως, εάν η επιλογή το 2024 είναι μεταξύ του ίδιου και του Τραμπ ή κάποιου άλλου Ρεπουμπλικάνου. Το κοινό έχει το δικαίωμα να γνωρίζει λεπτομέρειες για την υγεία του, τη σωματική και την ψυχική του υγεία, καθώς και για το τι κάνει για να τη διατηρήσει», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Αν και οι γιατροί του δηλώνουν πως είναι καλά στην υγεία του, υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών προκλήσεων σε μια δεύτερη θητεία και, ενδεχομένως, της επίκλησης της 25ης τροπολογίας περί ανικανότητας του προέδρου να ασκεί τα καθήκοντά του», προειδοποιεί η εφημερίδα.

Το άρθρο της Washington Post που παραδοσιακά υποστηρίζει τον νυν αμερικανό πρόεδρο, αποτελεί αναμφίβολα πλήγμα για τον γηραιό Τζο Μπάιντεν, αλλά είναι αλήθεια πως αντανακλά τις απόψεις μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων, περιλαμβανομένων και πολλών Δημοκρατικών, όπως αναφέρει στην ανταπόκρισή του από τις ΗΠΑ ο Ντέιβιντ Μίλγουορντ της βρετανικής Telegraph, σημειώνοντας πως, νωρίτερα αυτόν το μήνα, μια δημοσκόπηση των ABC/Washington Post αποκάλυψε ότι το 68% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για μια ακόμη θητεία.

Συγχρόνως ανησυχητικό για τους Δημοκρατικούς είναι επίσης το γεγονός πως μόλις το 44% πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι μόνο τέσσερα χρόνια νεότερος από τον Μπάιντεν, είναι πολύ μεγάλος για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Παρόλο που ο Τραμπ παραμένει επίσης μη δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων, η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ξεπερνά κατά πολύ τον διάδοχό του στην προεδρία των ΗΠΑ από την άποψη της πνευματικής οξύτητας και της σωματικής υγείας ενώ οι σποραδικές γκάφες του Μπάιντεν απλά ενισχύουν τις αμφιβολίες των ψηφοφόρων για μια δεύτερη θητεία.

«Υπάρχει μια λογική βάση για τις ανησυχίες όσον αφορά την ηλικία του Τζο Μπάιντεν. Τα συχνά λεκτικά του λάθη δεν συμβάλλουν στον μετριασμό τους», επισημαίνει η Washington Post. Ο αμερικανός πρόεδρος τείνει να ξεχνάει και να δυσκολεύεται στο αποκαλούμενο multitasking, όπως πολλοί υγιείς μεν ηλικιωμένοι δε άνθρωποι. Κατά κάποιο τρόπο, όμως, αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα – είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό, οπότε είναι λογικό οι αμερικανοί ψηφοφόροι να αναμένουν πως αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και πιθανώς θα επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια μιας ενδεχόμενης δεύτερης θητείας του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Η μικρή μεν αλλά ολοένα αυξανόμενη υποστήριξη που χαίρει ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος επίσης επιδιώκει να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, καταδεικνύει επίσης την αναταραχή που επικρατεί στο κόμμα. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται περιθωριακός υποψήφιος, ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ – ο πατέρας του οποίου δολοφονήθηκε ενώ ήταν υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο τον Ιούνιο του 1968 – έχει την υποστήριξη έως και του ενός πέμπτου των Δημοκρατικών, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Αν και οι πιθανότητες να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα είναι περιορισμένες, θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.