Δεν έτρωγαν απαραίτητα κρέας σκύλου τις τελευταίες δεκαετίες οι περισσότεροι Νοτιοκορεάτες, από την άλλη όμως δεν είχαν κανένα πρόβλημα με την πανάρχαια αυτή γαστριμαργική συνήθεια της χώρας. Οι νεότερες γενιές, ωστόσο, αγάπησαν τα σκυλιά ως κατοικίδια και η χώρα οδηγήθηκε σε μια θεαματική στροφή, προχωρώντας στην απαγόρευση της σφαγής τους.
Στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στην Εθνοσυνέλευση της χώρας οδήγησε, εν μέρει, η διεθνής κατακραυγή. Σε μεγαλύτερο βαθμό, όμως, οι πιέσεις ήταν εσωτερικές. Η Ανι Κο είδε τα πράγματα «αλλιώς» όταν εργάστηκε ως εθελόντρια για την Humane Society International.
Η δουλειά της την οδήγησε σε φάρμες που εκτρέφουν σκύλους για σφαγή, με το κρέας τους τελικά να καταλήγει σε πιάτα που κάποιοι ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην αποφυγή της κούρασης που προκαλείται από τα ζεστά και υγρά καλοκαίρια της χώρας.
Η Κο υιοθέτησε τον DeeJay, ο οποίος είχε σωθεί από μια φάρμα σκύλων. «Για περίπου δύο χρόνια έβλεπα τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στις φάρμες σκύλων, και αυτό ήταν μια σημαντική εμπειρία» είπε η Ko, μέλος του ηλεκτρικού ροκ ντουέτου Love X Stereo, στον Guardian.
«Oταν είσαι σε ένα εστιατόριο δεν βλέπεις τη διαδικασία. Αλλά αυτό αλλάζει μόλις βρεθείς σε μια φάρμα και δεις πόσο φρικτή είναι η κατάσταση, πόσο άσχημα φέρονται στα σκυλιά, κάτι που σε κάνει να καταλάβεις ότι είναι λάθος από πολλές απόψεις» συμπλήρωσε.
Με τα χρόνια οι ακτιβιστές έχουν τεκμηριώσει τη σκληρότητα του κλάδου. Τα σκυλιά ζουν υπό άθλιες συνθήκες, σε κλουβιά, μέσα σε ένα τραγικό περιβάλλον, μολυσμένα από ασθένειες και κόπρανα, ενώ συχνά εγκαταλείπονται με πληγές, χωρίς θεραπεία. Τα ταΐζουν με απορρίμματα τροφίμων που περιέχουν συχνά επιβλαβή συστατικά. Τα θανατώνουν με απαγχονισμό, ξυλοδαρμό ή ακόμη και ηλεκτροπληξία.
Οι κτηνοτρόφοι, πολλοί από τους οποίους είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και βλέπουν το εμπόριο κρέατος σκύλου ως διέξοδο από τη φτώχεια, υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί τον τελευταίο καιρό.
Παρά τη φρίκη που επισήμαναν οι ακτιβιστές, λίγοι πολιτικοί φάνηκαν πρόθυμοι να δράσουν. Η κατανάλωση έχει μειωθεί εδώ και δεκαετίες και πλέον περιορίζεται κατά μεγάλο βαθμό στους ηλικιωμένους Νοτιοκορεάτες. Αλλά ο κλάδος ανθεί. Υπάρχουν περίπου 1.150 φάρμες εκτροφής και θανάτωσης σκύλων, ενώ 1.600 εστιατόρια πωλούν πιάτα με κρέας σκύλου, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της χώρας. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι κάθε χρόνο σφάζονται έως και 1 εκατομμύριο σκυλιά.
Το 2022 ακτιβιστές βρήκαν έναν απρόσμενο σύμμαχο στον νεοκλεγέντα πρόεδρο Γιουν Σουκ-γεόλ και τη σύζυγό του Κιμ Κίον Χι.
Οι ψηφοφόροι γνώριζαν ότι ο συντηρητικός Γιουν θα επέλεγε πιο σκληρή στάση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και θα προσπαθούσε να ανατρέψει τις προοδευτικές εσωτερικές πολιτικές του φιλελεύθερου προκατόχου του Μουν Τζε-ιν. Αλλά κανείς δεν φανταζόταν ότι θα ήταν φανατικός υποστηρικτής της εκστρατείας που κορυφώθηκε με την πρόσφατη απόφαση της εθνοσυνέλευσης να καταστήσει παράνομο το εμπόριο κρέατος σκύλου από το 2027.
Ο Γιουν και η Κιμ, οι οποίοι έχουν πολλά σκυλιά, δεν είχαν κρύψει την αντίθεσή τους στην κατανάλωση κρέατος σκύλου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, υπάρχουν περισσότερα από 6 εκατομμύρια σκυλιά που ζουν προστατευμένα, ως κατοικίδια, στη Νότια Κορέα, και η ζήτηση για κρέας σκύλου έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Korea Research International, που έγινε για λογαριασμό της ομάδας για τα δικαιώματα των ζώων Aware, διαπίστωσε ότι το 93% των Κορεατών δεν έχουν καμία πρόθεση να καταναλώσουν κρέας σκύλου, ενώ το 82% υποστηρίζει την απαγόρευση – σε σχέση με 73% το 2022. Στην Εθνοσυνέλευση, 208 ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης, ενώ δηλώθηκαν μόλις δύο αποχές.
Ο υπουργός Γεωργίας Σονγκ Μι-ριουνγκ είπε ότι η ποινικοποίηση του εμπορίου αντικατοπτρίζει τη μετατροπή της Νότιας Κορέας σε μια κοινωνία που δίνει προτεραιότητα στην καλή διαβίωση των ζώων. Πολλοί πιστώνουν στον Μουν, ο οποίος ήταν πρόεδρος την περίοδο 2017-22, ότι ενίσχυσε την εκστρατεία κατά του εμπορίου. Το 2017 υιοθέτησε την Τόρι, έναν σκύλο διάσωσης, και τέσσερα χρόνια αργότερα είπε ότι ήρθε η ώρα να απαγορευτεί η κατανάλωση κρέατος σκύλου.
Ο νόμος προβλέπει περίοδο χάριτος τριών ετών πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση, καθώς και οικονομική βοήθεια για τους κτηνοτρόφους. Ωστόσο, πολλοί στη βιομηχανία τον καταδίκασαν ως επίθεση στον τρόπο ζωής τους.
Ο Τζου Γιανγκ-μπονγκ, επικεφαλής της Εθνικής Ενωσης Παραγωγών Κρέατος Σκύλου, είπε ότι οι παραγωγοί βρίσκονται σε «κατάσταση απόγνωσης». «Αυτή η απαγόρευση δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία» ανέφερε ο Τζου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Οι άνθρωποι επωφελούνται πολλαπλά από την κατανάλωση κρέατος σκύλου. Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί, αλλά είναι παράλογο να απαγορεύουμε σε κάποιους να τρώνε ό,τι τους αρέσει. Είναι σαν να έχουμε γίνει μια “δημοκρατία των σκύλων”. Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που περπατούν με σκυλιά παρά με μωρά».
Η Κο αναγνωρίζει ότι το κρέας σκύλου υπήρξε πηγή πρωτεΐνης μετά τον πόλεμο, όταν εκατομμύρια Κορεάτες πάλεψαν με τη φτώχεια και τον υποσιτισμό. «Τότε τα σκυλιά βρίσκονταν παντού, οπότε σκέφτηκαν πως ήταν μια προφανής επιλογή» είπε στον Guardian. «Αλλά πλέον οι άνθρωποι θέλουν τα ζώα για συντρόφους».