Έφτασε στην Ελλάδα ο πρώτος αεριοστρόβιλος τύπου HA, της General Electric. Πρόκειται για την «καρδιά» της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, που κατασκευάζει η Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Ο αεριοστρόβιλος της GE καθιστά τη μονάδα την πιο αποδοτική σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η τουρμπίνα βρίσκεται ήδη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, τις οποίες επισκέφθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προκειμένου να δει από κοντά τον σταθμό παραγωγής που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς της «καθαρής» ενέργειας.
«Ξεναγήθηκα σε μια σπουδαία επένδυση, από έναν έλληνα επιχειρηματία, τον Ευάγγελο Μυτιληναίο», δήλωσε ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε: «Αυτή η μονάδα, όπως μου εξήγησαν οι μηχανικοί, είναι από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικά στην Ευρώπη και τον κόσμο».
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ παράγουν περίπου ενάμιση τόνο διοξειδίου του άνθρακα ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας. Ο νέος αεριοστρόβιλος μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα 250 κιλά, για την ίδια παραγωγή ενέργειας. Δηλαδή μειώνει τις εκπομπές ρύπων κατά πέντε φορές.
«Η μονάδα αυτή έχει ισχύ 826 μεγαβάτ. Μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος από τους λιγνίτες που η κυβέρνηση έχει σκοπό να αποσύρει στο πλαίσιο της συνολικής απολιγνιτοποίησης», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος (φωτογραφία κάτω), μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ομάδας δημοσιογράφων, στον σταθμό του Αγίου Νικολάου.
Η παραλαβή και η τοποθέτηση του αεριοστροβίλου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος και πιο αποδοτικός στο είδος του, αποτελεί ορόσημο για την εταιρεία. Η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ προχώρησε με βάση το χρονοδιάγραμμα, παρά τις αντιξοότητες που έχει επιφέρει η πανδημία. Στο τέλος του έτους, περί τα Χριστούγεννα, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του τεχνολογικού επιτεύγματος. Έτσι, η εν λόγω μονάδα, θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει σχεδόν το 50% της ενεργειακής ζήτησης που σήμερα προέρχεται από λιγνίτη.
«Πολλοί λίγοι περίμεναν ότι το εργοστάσιο αυτό θα τελείωνε στην ώρα του, λόγω της πανδημίας. Όπως βλέπετε, είμαστε πολύ κοντά να τελειώσουμε στην ώρα μας. Ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας –η παλιά ΜΕΤΚΑ– ήταν για εμάς εγγύηση επιτυχίας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ανέλαβε να φέρει εις πέρας την κατασκευή ενός τόσο φιλόδοξου έργου που θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας της Ελλάδας και στο να καταστεί η Mytilineos σημείο αναφοράς για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος.
Από τη μεριά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύτηκε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόταση για τον Μηχανισμό Αποζημίωσης Διαθεσιμότητας Ισχύος (CRM), η λειτουργία του οποίου κρίνεται απαραίτητη για τις ευέλικτες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου με χρήση φυσικού αερίου. Μάλιστα, ο υπουργός θα υποδεχτεί στις 13 Μαΐου την αντιπρόεδρο της Κομισιόν για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, με την οποία θα συζητήσουν διά ζώσης το ζήτημα.
Η λειτουργία της νέας εξελιγμένης μονάδας αναμένεται να καταστήσει τις τιμές πιο ανταγωνιστικές για τον καταναλωτή. Ταυτόχρονα, η Mytilineos ξεκινά ακόμα ένα μεγαλόπνοο έργο. Την 1η Ιουνίου μπαίνει η πρώτη μπουλντόζα για την κατασκευή ηλιακών πάρκων στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, συνολικής ισχύος 1500 μεγαβάτ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, διοχετεύοντας στην αγορά περισσότερη «πράσινη» ενέργεια. Για τον λόγο αυτό, σήμερα 19 Απριλίου, ξεκινούν από την εταιρεία οι διαδικασίες έκδοσης πράσινου ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των κεφαλαίων θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να επιτύχει την απολιγνιτοποίηση γρηγορότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μέχρι το 2030 σχεδιάζεται η ηλεκτροπαραγωγή να καλύπτεται κατά το 60% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι ενδεικτική η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις εγκαταστάσεις της Μυτιληναίος ΑΕ στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, τον Οκτώβριο του 2019.