Ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν έχει προβάδισμα στην εξέταση των αρχείων του καθεστώτος Ασαντ | REUTERS/ CreativeProtagon
Επικαιρότητα

H MIT «αλωνίζει» στη Δαμασκό και ο Ερντογάν πανηγυρίζει

Τα αρχεία του μπααθικού κράτους έπεσαν στα χέρια της τζιχαντιστικής γκρούπας του Τζολάνι, δηλαδή στα χέρια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Ετσι εξαργυρώνει η Αγκυρα την υποστήριξη, επί 13 χρόνια, των τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ, καθώς και τη φιλοξενία τριών εκατομμυρίων σύρων προσφύγων στην τουρκική επικράτεια
Protagon Team

Το γεγονός ότι η ΜΙΤ, η τουρκική μυστική υπηρεσία, «αλωνίζει» στη Δαμασκό έπειτα από την επικράτηση των τζιχαντιστών επιβεβαιώνεται από τον γαλλικό ιστότοπο Intelligence Online (ΙΟ), η συντακτική ομάδα του οποίου αποτελείται από εξειδικευμένους στο θέμα δημοσιογράφους. Στο σχετικό κείμενο της ΙΟ παρέπεμψε και η Repubblica (Γκαμπριέλα Κολαρούζο), οπωσδήποτε με κάποια έκπληξη.

Το κεντρικό θέμα του δημοσιεύματος είναι το εξής: οι προστατευόμενοι του Ερντογάν, οι τζιχαντιστές του πρώην τρομοκράτη Τζολάνι και νυν «ηγέτη» της Συρίας, κατέχουν πλέον το υλικό που άφησε πίσω του το καθεστώς Ασαντ, δηλαδή «ιστορία 40 ετών γραμμένη σε χιλιάδες φακέλους, αρχεία, σκληρούς δίσκους», κ.λπ. Κατά το ρεπορτάζ, εκεί υπάρχουν πληροφορίες «για όσους συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, για τους αγνοουμένους, για τους τόπους ταφής και τις σχέσεις της μπααθικής Συρίας με άλλες χώρες».

Πώς οι τζιχαντιστές και οι πάτρωνές τους, οι Τούρκοι, βρήκαν άθικτο τέτοιον σπουδαίο θησαυρό; Η εξήγηση που έδωσαν οι Γάλλοι ήταν απλή: «Η πτώση της Δαμασκού ήταν τόσο γρήγορη, που οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας δεν πρόλαβαν να καταστρέψουν ή να εξαφανίσουν πολλά από αυτά τα αρχεία, τα οποία κατέληξαν στους αντάρτες με επικεφαλής την γκρούπα του Τζολάνι». Εννοείται ότι «οι μυστικές υπηρεσίες όλου του κόσμου θέλουν να πάρουν στα χέρια τους τα μυστικά του Ασαντ, όμως η ΜΙΤ είναι ένα βήμα μπροστά».

Ο ΙΟ λέει ότι οι ξένες κυβερνήσεις έχουν αναθέσει στους κατασκόπους τους να αποκτήσουν τα αρχεία του Ασαντ, ωστόσο «ο έλεγχος αυτών των αρχείων από την ομάδα του Τζολάνι εγγυάται στην Τουρκία το διαγούμισμά τους». Ετσι, η ΜΙΤ «έστειλε ήδη επί τόπου πράκτορές της και επιπροσθέτως υποδεικνύει ότι η όποια πρόσβαση στα αρχεία του Ασαντ περνάει από την Αγκυρα». Δεκατρία χρόνια η Τουρκία «ανάστησε» στο Ιντλίμπ τους τζιχαντιστές, φιλοξένησε τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, ξόδεψε χρήμα και χρησιμοποίησε όπλα ηλεκτρονικού πολέμου κατά της Συρίας, οπότε πλέον ανταμείβεται.

Ο πρώτος υψηλόβαθμος εκπρόσωπος ξένου κράτους που έφτασε στην «απελευθερωμένη Δαμασκό», όπως έγραψε η Κολαρούζο, είναι ο επικεφαλής της MIT Ιμπραήμ Καλίν, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, πρώην επικεφαλής της ΜΙΤ, σημειωτέον. Και ο Ερντογάν, ως πρόεδρος των νεο-οθωμανών που ο ίδιος ονειρεύεται, κομπάζει: «Νέα εποχή έχει αρχίσει για τη Συρία».  Η… τουρκική.

Οι Ερντογάν και Τραμπ το 2019 στον Λευκό Οίκο. Μένει να δούμε τι περιθώρια για περιφερειακό παιχνίδι με «έδρα» τη Συρία θα αφήσουν στην Τουρκία οι νέες ΗΠΑ  (REUTERS/Joshua Roberts)

«Στόχος μας είναι να στεριώσουμε τη Συρία», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, «και αναμένουμε ότι όλοι όσοι αναγνωρίζουν ότι σταθερότητα στη Συρία σημαίνει σταθερότητα όλης της περιοχής θα βοηθήσουν στη διαδικασία» – φράση που εμμέσως πλην σαφώς απευθύνεται στους όντως ισχυρούς παράγοντες στο παιχνίδι της Μέσης Ανατολής, δηλαδή στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ.

Στη Δαμασκό η τουρκική παρουσία είναι ορατή πλέον, η πρεσβεία άνοιξε ξανά, ομάδες πολιτικής προστασίας, ΜΚΟ και σύμβουλοι έχουν καταφθάσει από την Αγκυρα για να βάλουν πλάτες. Ακόμη και ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας των τζιχαντιστών που φρουρούν κυβερνητικά κτίρια υπάρχουν Τούρκοι, παρατήρησε η Γκαμπριέλα Κολαρούζο.

Ο Τζολάνι έπιασε στον αέρα το μήνυμα του Ερντογάν και έσπευσε να ανταποκριθεί ασμένως: «Η Τουρκία και η Συρία θα έχουν σχέσεις και στρατηγικές και εμπορικές, αφού η πτώση του καθεστώτος συνιστά νίκη όχι μόνο για τον συριακό λαό, αλλά και για τον τουρκικό λαό». Οπερ έδει δείξαι, λοιπόν.