Εξι δεκαετίες μετά τον θάνατο της η Μέριλιν Μονρόε εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού και να αποτελεί αποτελεί ένα εμπορικό trademark με μεγάλη δυναμική. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg σαν τα μανιτάρια ξεπηδούν οι ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο που πωλούν παράνομα διαφόρων ειδών προϊόντα με το όνομα και το πρόσωπο της αμερικανίδας ηθοποιού που θεωρείται διαχρονικά ως το σύμβολο του σεξ.
Η εταιρεία Authentic Brands Group LLC στην οποία ανήκουν τα εμπορικά δικαιώματα του ονόματος και της μορφής της ηθοποιού καθώς και της φράσης «Τα Διαμάντια είναι ο Καλύτερος Φίλος της Γυναίκας» κατάφερε να κερδίσει μια σημαντική δικαστική απόφαση. Αυτή η απόφαση της επιτρέπει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία δεκάδων ιστοσελίδων που πωλούν πλαστά αναμνηστικά αντικείμενα (μπλούζες, κονκάρδες, ποτήρια, αφίσες κ.α.) της Μονρόε ο θάνατος της οποίας το 1962, σε ηλικία 36 ετών, εξακολουθεί να συντηρεί ένα πλήθος συνωμοσιολογικών θεωριών.
Η Authentic Brands Group LLC που έχει επίσης τα δικαιώματα του Ελβις Πρίσλει και του Μοχάμεντ Άλι συνεργάζεται με εμπορικούς κολοσσούς όπως η Amazon, η Alibaba, το Ebay, το Joom και το Wish για να μπλοκάρουν την λειτουργία αυτών των παράνομων sites αλλά πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.
Η φύση του Διαδικτύου δυσκολεύει το κυνήγι των παράνομων δραστηριοτήτων. Μια εταιρεία που έχει τα εμπορικά δικαιώματα ενός ανθρώπου ή μια μάρκας θα πρέπει να καταφέρει να κάνει υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας όλες τις νομικές ενέργειες που απαιτούνται εναντίον μιας παράνομης ιστοσελίδας για να προλάβει να παγώσει τους λογαριασμούς της αλλά και να αποκτήσει πιθανώς τα πλαστά προϊόντα πριν οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας αντιληφθούν τι συμβαίνει και εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Πρόκειται έτσι και αλλιώς για μια δύσκολη προσπάθεια που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο αν η παράνομη ιστοσελίδα εδρεύει σε άλλη χώρα.
Τα εμπόδια
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εταιρεία που έχει τα δικαιώματα της Μέριλιν Μονρόε το αντιμετωπίζουν και άλλες παρόμοιες εταιρείες αφού οι χρήστες του Internet, είτε δεν μπορούν να διακρίνουν εύκολα, είτε δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο αν μια ιστοσελίδα που πουλάει αναμνηστικά προϊόντα έχει νόμιμη άδεια για αυτό.
Επιπλέον έχουν αναπτυχθεί διαφόρων ειδών ηλεκτρονικές πληρωμές που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την προσπάθεια να εντοπιστούν και να παγώσουν οι λογαριασμοί μιας ιστοσελίδας που πουλάει παράνομα κάποια προϊόντα. Το πρόβλημα διογκώθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας όπου οι online πωλήσεις εκτοξεύτηκαν, κάτι που έδωσε μεγάλο περιθώριο δράσης σε όσους αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν εμπορικά με παράνομους τρόπους.
Η Διεθνής Ένωση Εμπορικών Σημάτων εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε μια φάση όπου η ετήσια αξία της πώλησης πλαστών προϊόντων και της ψηφιακής πειρατείας στο Διαδίκτυο θα αγγίξει τα δύο τρισ. δολάρια! Είναι δεδομένο λοιπόν ότι θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια οι προσπάθειες πώλησης πλαστών προϊόντων στο Διαδίκτυο όπου επιπλέον είναι πολύ ευκολότερο για τους παρανομούντες να βρίσκουν ασφαλή καταφύγια για τις δραστηριότητες τους.