Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε παλαιότερες δηλώσεις του για την Ελλάδα. Τώρα μιλάει πάλι για αυξημένη εποπτεία της χώρας | REUTERS/Francois Lenoir
Επικαιρότητα

H κυβέρνηση σβήνει τη «φωτιά» Ντομπρόβσκις με την εποπτεία για τα 32 δισ.

«Μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα, επί Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης» ήταν το σχόλιο του Στέλιου Πέτσα στα όσα δήλωσε στα «Νέα» ο λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν για καθεστώς ελέγχου από την ΕΕ στα ποσά που θα λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υψώνει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ
Protagon Team

Η αρχή έγινε με το πρωτοσέλιδο των «Νέων» που επικαλούμενα δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, έγραψαν: «Σφήνα εποπτείας για τα 32 δισ. ευρώ». Η εφημερίδα αναφερόταν στο πακέτο στήριξης που είναι να λάβει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, και υπαινισσόταν ότι με βάση τα λεγόμενα του Λετονού αυτή η βοήθεια θα δινόταν υπό όρους.

Αυτό το πρωτοσέλιδο των «Νέων» δημιούργησε έναν μικρό πολιτικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση η οποία από τους πανηγυρισμούς βρέθηκε στην αμήχανη θέση να ακούει την αντιπολίτευση να καταγγέλλει νέο μνημόνιο.

«Μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα, επί Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης», απάντησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσθέτοντας ότι οι Ελληνες ξέρουν πως η προηγούμενη κυβέρνηση μας έβαλε σε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και μας άφησε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι ειδικά για τα κονδύλια των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε πως «δεν υπάρχουν όροι και περιορισμοί που έχουν να κάνουν με μνημονιακές υποχρεώσεις», σημειώνοντας πως «εμείς θα υποβάλλουμε σχέδιο που θα δουλεύει προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εποπτείας απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και πρόσθεσε: «Είμαστε μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Μην μπερδεύονται οι Ελληνες. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια, με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης της οικονομίας».

Υποστήριξε παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ωφελημένες χώρες, καθώς οι προτάσεις της Επιτροπής πληρούν τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσεις.

«Δεν έχουμε εικόνα ότι πάμε σε παράτασης της εποπτείας» δήλωσε από την πλευρά του στο Open o υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Η αλήθεια είναι ότι ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ξεκάθαρα ότι οι δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να εμπεριέχονται στο ελληνικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για τη αξιοποίηση των πόρων που αναλογούν στη Ελλάδα από το ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης.

Απαντώντας στα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν έχουμε εικόνα ότι πάμε σε παράταση της εποπτείας.

Διευκρίνισε πάντως ότι είναι προφανές ότι στη διάρκεια της διευρυμένης εποπτείας μέχρι το 2022, η δημοσιονομική διαχείριση και τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι εντός πλαισίου της ευρύτατης εποπτείας, παρακολουθούνται τα δημόσια οικονομικά, σε σχέση και με τη σύνδεση με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

«Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Ο,τι υπήρχε ισχύει ως το 2020. Το Ταμείο Στήριξης ξεπερνά το 2022, επομένως δεν μπορώ να σκεφτώ πρόσθετους ειδικούς όρους. Δεν αλλάζουν οι όροι της Εποπτείας. Οι δημοσιονομικοί στόχοι υπάρχουν, έχουν τεθεί. Είναι κοινός στόχος να ανακάμψει η χώρα» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε να το σκέφτεστε!

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις του Βάλντις Ντομπρόβσκις έδωσε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να υψώσει τους τόνους με τον εκπρόσωπο του κόμματος Αλέξη Χαρίτση να επιστρατεύει το περίφημο «ούτε να το σκέφτεστε!».

Είπε αναλυτικά ο κ. Χαρίτσης:

«Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, κ. Ντομπρόβσκις, περί αυστηρής εποπτείας σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείο Ανάκαμψης, ξυπνούν μνήμες για τη χώρα μας που πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας.

Η πρόταση της Κομισιόν είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς σπάει επιτέλους το ταμπού δεκαετιών της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, που στοίχισε ακριβά στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και περισσότερο από όλες στην ελληνική.

Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η αναγκαία ενίσχυση δεν θα συνοδεύεται από σκληρή επιτροπεία και «αιρεσιμότητες» που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές μνημονιακές περιόδους.

Αντί, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης να μοιράζει ανέξοδες διαβεβαιώσεις στο εσωτερικό ότι το πακέτο της Κομισιόν δεν θα περιλαμβάνει μνημονιακούς όρους, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα και να ζητήσει ξεκάθαρες απαντήσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα κι από τους πολιτικούς του φίλους. Ο ρόλος του πρωθυπουργού – θεατή των εξελίξεων στον οποίο αρκείται μέχρι σήμερα βλάπτει τη χώρα και τους πολίτες της.

Η απάντηση των ευρωπαϊκών λαών και των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης στις επιδιώξεις του κ. Ντομπρόβσκις και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή στους ομογάλακτους της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, για επιστροφή στον καταστροφικό φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης είναι σαφής: Ούτε να το σκέφτεστε!».