Πανοραμική άποψη από την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, η οποία έγινε στο γήπεδο του Πανελληνίου | \Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

H Κόλαση και το Πεδίον του Αρεως

Σε μια έκτακτη, συμβολική και τελικά επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας στο γήπεδο του Πανελληνίου συζητήθηκε η κατάσταση στο μεγαλύτερο και πιο υποβαθμισμένο πάρκο της Αττικής
Ελευθερία Κόλλια

Η κόλαση των ναρκωτικών στο Πεδίον του Αρεως, της εμπορίας και χρήσης μπροστά στα μάτια κατοίκων και περαστικών, ήταν το θέμα της συμβολικής ανοιχτής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας που διεξήχθη στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου· κι έμελλε να μεταφερθεί από τους δρομίσκους του πάρκου, το παλιό Green Park και τη Μαυρομματαίων στον χώρο της συζήτησης, με έριδες, συγκρούσεις (μέχρι και διακοπή της συνεδρίασης επήλθε) και καυτές θερμοκρασίες, κυριολεκτικώς.

Ο προβληματικός κλιματισμός του γηπέδου -είναι αλήθεια ότι βράζουν καζάνια στην Κόλαση- έκανε εξαρχής τις βεντάλιες, αυτοσχέδιες και μη, να αρχίζουν να ανεμίζουν. Η δροσιά όμως παρέμενε ουτοπία. Τον λόγο πήρε πρώτος ο Γιώργος Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε μια από τις παρεμβάσεις του κατά την ιδιαίτερα θερμή -κυριολεκτικά και μεταφορικά- συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στον Πανελλήνιο (SOOC)

Ο δήμαρχος μίλησε για τις γειτονιές που έγιναν πιάτσες, είπε «ως εδώ», προανήγγειλε σειρά συνεδριάσεων του Σώματος στα σημεία της πόλης που πλήττονται περισσότερο, ακόμη και στο «δικό του» Πνευματικό Κέντρο, κάλεσε σε δημόσιο διάλογο κατοίκους και εκπροσώπους των αρμοδίων φορέων. Κατηγόρησε για αδιαφορία-λήθαργο την Περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία (Υγείας, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη), τα οποία έχουν και την ευθύνη, ζήτησε shooting rooms, χώρους επιτηρούμενης χρήσης ουσιών, και δραστική παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. για να κοπάσει η ανομία.

Μερικά από τα βήματα που – όπως τόνισε ο ίδιος ο Γιώργος Καμίνης – έχει κάνει η δημοτική αρχή της Αθήνας:

– Με τον ΟΚΑΝΑ έχουμε συνάψει συμφωνητικό συνεργασίας, προκειμένου να λειτουργήσει για πρώτη φορά Υπνωτήριο 90 θέσεων για αστέγους-ουσιοεξαρτημένους.

– Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια, το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, στην υλοποίηση έργου με στόχο την ενίσχυση του streetwork και της διασύνδεσης των χρηστών με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου σε περιοχές όπως το Πεδίον του Άρεως και η Τριλογία.

– Σε συνεργασία με 6 εξειδικευμένους φορείς, σχεδιάζουμε έργο για τη στέγαση και την παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών στις περισσότερο ευάλωτες κατηγορίες αστέγων δρόμου (πχ. διπλής διάγνωσης ενεργής χρήσης και σοβαρής ψυχικής πάθησης). Στοχεύουμε να εξυπηρετήσουμε 200 άτομα σε βάθος διετίας.

Η συνέχεια απέδειξε ότι οι προσεγγίσεις στο πρόβλημα είναι τόσες, όσες και οι δημοτικές παρατάξεις μέσα στο συμβούλιο. Σε μια μικρογραφία του Κοινοβουλίου – με τις ιδεοληψίες και τα πάθη, που το διακρίνουν – οι επικεφαλής των συνδυασμών ανέλυσαν τις προτάσεις τους, ενδίδοντας στον πειρασμό της κριτικής στο πρόσωπο του Καμίνη.

 

Σε κρεσέντο, ο Ρήγας Αξελός – επικεφαλής της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ «Ανοιχτής Πόλης»– του απέδωσε ότι δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ για τους χρήστες. «Επί δυο θητείες, δεν είδαμε την ανταπόκρισή του στην αγωνία των πολιτών», είπε ο Αξελός σε μία αποστροφή του λόγου του– παράδοξη είναι η αλήθεια εκτίμηση, αφού αν μη τι άλλο ο Καμίνης το Πεδίον του Άρεως το ‘χει κάνει σημαία, θίγοντας το πρόβλημα περισσότερες από μία και δυο φορές.

Ο ίδιος έκανε και τη βασική επίθεση στον δήμαρχο λίγες ώρες αργότερα, όταν ο τελευταίος αποφάσισε να κάνει δηλώσεις στις κάμερες. Το σόου ήταν ηχηρό, ο Αξελός αξιοποίησε τις γνώσεις ορθοφωνίας –εκ της ιδιότητος του ηθοποιού– που διαθέτει, και στεντορεία τη φωνή διατύπωσε κατηγορώ στο πρόσωπο του Καμίνη, ενώ αποκάλεσε «ερπετά» τους παριστάμενους δημοσιογράφους, πλήρως συντονισμένος και με μέλη της κυβέρνησης που δεν συμπαθούν τον ταλαίπωρο αυτό κλάδο.

Η ένταση – ναι, έγινε Κόλαση– έδωσε τη θέση της στη διακοπή της συνεδρίασης κι αυτή με τη σειρά της σε μαζικές αποχωρήσεις, με τον δήμο να εκδίδει ανακοίνωση ειδικά για την περίπτωση της «Ανοιχτής Πόλης»: «Η αποχώρηση της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ από την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, είναι προσχηματική. Ενοχλημένη από τη δημοσιότητα που προσέλαβε το δημοτικό συμβούλιο στον “Πανελλήνιο” επιχείρησε να το τορπιλίσει, με στόχο να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στο Πεδίον του Άρεως».

Ούρα, σύριγγες και καμένο ξύλο

Ηταν πολλοί αυτοί που πήραν τον λόγο στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, οι παρεμβάσεις των κατοίκων ήταν όμως αυτές που κατάφεραν να προκαλέσουν αίσθηση στον χώρο.

Ανέδιδαν την απόγνωση εκείνων που ευτύχησαν κάποτε να ζουν σε έναν από τους ωραιότερους δρόμους της Αθήνας, για να δυστυχούν σήμερα, μη μπορώντας να ανοίξουν ούτε το παραθυρόφυλλο τους· από τη μυρωδιά του καμένου ξύλου (ακόμη και παγκάκια), στις φωτιές που καίνε όλη τη νύχτα έξω από το Green Park, από τη μπόχα των ούρων στις εισόδους των πολυκατοικιών, εκεί που μπορεί κανείς να παραπατήσει το ξημέρωμα στα σύνεργα της χρήσης, τις ενέσεις, τα λάστιχα, τις ζυγαριές.

Πολλοί πολίτες έσπευσαν να παρακολουθήσουν την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας με θέμα την κατάσταση στο Πεδίον του Αρεως (SOOC)

Η Βασιλική Χατζοπούλου, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για το Πεδίον του Άρεως, ομολόγησε φόβους και συνήθειες («ζητάμε βοήθεια από τους γείτονες, για να περάσουμε από δύσκολα σημεία») που έχουν κάνει τη ζωή της διαφορετική, μετά και τη διάρρηξη στον επαγγελματικό της χώρο σε απόσταση αναπνοής από το Πάρκο, το Πάσχα που πέρασε. Η ίδια μίλησε και για τον «τοίχο»–Δούρου, Ρένα Δούρου, περιφερειάρχη Αττικής, μη προσπελάσιμο στους πολίτες που αγωνιούν, και τις 4.500 υπογραφές τους στο όνομα του Πάρκου: «Μήπως θέλουν να μας διώξουν από τα σπίτια μας;».

Μίλησαν και εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων, όπως οι οροθετικοί και οι πρώην χρήστες, που διεκδικούν ρόλο στη λήψη των αποφάσεων, ακόμη και ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Αττικής, Γιώργος Παπαδομιχελάκης, που κοινοποίησε ότι –υπό το βάρος και των επιθέσεων που έχουν σημειωθεί– εξετάζεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Μεταφορών η μεταφορά της αφετηρίας των λεωφορείων από το Πάρκο στο Νομισματοκοπείο ή την Εθνική Αμυνα.

Το περιβόλι των προτάσεων

Τη δημοτική αρχή πολιόρκησαν με προτάσεις τους πολλοί εκ των δημοτικών συμβούλων και επικεφαλής συνδυασμών, της αντιπολίτευσης.

Ο Βασίλης Καπερνάρος εισηγήθηκε καταγγελία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που ούτως ή άλλως έχει υποχρέωση στην τήρηση της νομιμότητας. Ο Ηλίας Κασιδιάρης τόνισε ότι θέλει πιο ισχυρή και παρεμβατική Δημοτική Αστυνομία, μόνο στην Ελλάδα δίνει μόνο κλήσεις.

Ο Νίκος Σοφιανός διαφώνησε κάθετα με τα shooting rooms (ισχυρίστηκε ότι αποδυναμώνουν την προσπάθεια ένταξης σε προγράμματα θεραπείας) και τη διαφήμιση της μαστούρας – κάνναβης, σημείωσε ότι αυτές που λείπουν από το Πάρκο είναι οι απλές δράσεις, από τον φωτισμό ως την καθαριότητα.

O Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος, στην παρέμβασή του (INTIMENEWS)

Ο Νικόλας Βαφειάδης ζήτησε να περιέλθει το Πεδίον του Άρεως στα χέρια του δήμου Αθηναίων, πεπεισμένος ότι όσο είναι στην Περιφέρεια, και θα βρωμάει, και ναρκωτικά θα έχει. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου τόνισε ότι θέλει ένα Πάρκο – χώρο ελεύθερο, διαφώνησε με την τακτική που δείχνει με το δάχτυλο τον εξαθλιωμένο χρήστη, αλλά και την «πολιτική ποινικοποίησης, όχι θεραπείας» που είναι υπαρκτή.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η Περιφέρεια, εκπροσωπούμενη από πολυπληθή (10-15 ατόμων) ομάδα με «αρχηγό» την αντιπεριφερειάρχη Ερμίνα Κυπριανίδου, ήταν εκεί, απουσία της κυρίας Δούρου. Η αντιπεριφερειάρχης εστίασε στις συνεργασίες με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, στο φιλόδοξο πιλοτικό κοινωνικό πρόγραμμα streetwork που θα αρχίσει τον Σεπτέμβρη, έβγαλε την ατζέντα της να θυμηθεί τα ποσά που έχουν διατεθεί από το ΠΕΠ Αττικής, υπογράμμισε ότι το Πάρκο καθαρίζεται, το πράσινο του τυγχάνει περιποίησης, στα ξέφωτα του παίζει πια η Καμεράτα.

«Το Πεδίον του Άρεως είναι ήδη στην επόμενη μέρα», τόνισε η Κυπριανίδου. Δεν είπε ψέματα, μα ούτε και αλήθεια. Γιατί το Πεδίον του Άρεως δεν είναι Χάιντ Πάρκ, ούτε Σέντραλ Πάρκ, απέχει ακόμη και από το να μοιάσει κάπως στον Εθνικό Κήπο. Και θέλει πολύ δρόμο – πόσο άραγε; – ώστε να ξαναγίνει πόλος αναψυχής, χωρίς κινδύνους για την ασφάλεια και την ψυχική ηρεμία των επισκεπτών μέρα μεσημέρι.

Δυο τοξικομανείς που τρέκλιζαν, αν και προχωρούσαν α λα μπρατσέτα, έξω ακριβώς από το Πάρκο, ήταν η απόδειξη, όταν «σχόλασε» η συγκέντρωση στον «Πανελλήνιο»…