Οπως οι περισσότεροι άνθρωποι, έτσι και ο κάθε πολιτικός επιθυμεί να αφήσει πίσω του κάτι πίσω, που θα τον κάνει να τον θυμούνται και μετά την αποχώρηση του από την πολιτική σκηνή — ή μετά τον θάνατο του.
Προφανώς, το ίδιο σκεφτεται και ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι που εδώ και τρία χρόνια έχει εκπονήσει το πλέον φιλόδοξο σχέδιο της θητείας του: την ίδρυση, από το μηδέν, της νέας διοικητικής πρωτεύουσας της χώρας που θα αντικαταστήσει το Κάιρο σε πολλούς τομείς.
Με την επίσημη πρωτεύουσα των 22 εκατ. κατοίκων να είναι κάτι περισσότερο από πυκνοκατοικημένη, ήταν σχεδόν αδήριτη η ανάγκη ενός plan-b.
Η νέα διοικητική πρωτεύουσα —το όνομα της οποίας δεν έχει ακόμα αποφασιστεί— θα βρίσκεται μεταξύ του Καΐρου και της περιοχής του Καναλιού του Σουέζ και οι αρμόδιες αρχές εργάζονται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση όλων των έργων.
Πάνω από 200 χιλιάδες εργάτες δουλεύουν νυχθημερόν (κυριολεκτικά, οι βάρδιες είναι εναλλασσόμενες και οι εργασίες δεν σταματάνε δευτερόλεπτο…) για το μεγαλεπήβολο σχέδιο των 45 δισ. ευρώ, με στόχο, κατά τις επιθυμίες του Αλ Σίσι, να έχει παραδοθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2020.
Η φαραωνικού επιπέδου πόλη, γεμάτη μεγάλους δρόμους, τεράστιες πολυκατοικίες και υψηλούς ουρανοξύστες, υπολογίζεται πως θα στεγάσει 6,5 εκατ. κατοίκους.
Εκτός από το δικό της διεθνές αεροδρόμιο, στην νέα διοικητική πρωτεύουσα θα βρίσκεται το νέο κοινοβούλιο, η κεντρική τράπεζα, ένα νέο προεδρικό μέγαρο οκτώ φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο, 663 νοσοκομεία και κλινικές, ένα πάρκο δύο φορές μεγαλύτερο από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, 2.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα, 1200 τζαμιά – σε ένα θα υπάρχει και ο ψηλότερος μιναρές της Αιγύπτου- και εκκλησίες, κι ένα τεράστιο θεματικό πάρκο, μεγαλύτερο από την Ντίσνεϊλαντ.
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού Nouvelle Observateur, στην πόλη ήδη άρχισε το κτίσιμο του υψηλότερου ουρανοξύστη της Αφρικής, ένας πύργος με ύψος 340 μέτρων που θα είναι έτοιμος μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο.
Με την νέα πρωτεύουσα να χτίζεται, εν πολλοίς, στα πρότυπα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με την (συχνά περιττή…) πολυτέλεια να κυριαρχεί, πολλοί είναι εκείνοι στην Αίγυπτο που ήδη αποκαλούν ειρωνικά την πόλη ως Sisi-City (Πόλη του Σίσι), κάνοντας νύξη στις συχνά υπερβολικές απαιτήσεις και βλέψεις του προέδρου, που ίσως έχει δει και λίγο… ψηλά τον αμανέ.
Θυμίζουμε πως η Αίγυπτος έχει παρελθόν σε τέτοιες… (μωρο)φιλόδοξες οικιστικές πρωτοβουλίες: την δεκαετία του 1970 ο τότε πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ ίδρυσε την «Πόλη της 6ης Οκτωβρίου» 32 χιλιόμετρα έξω από το Κάιρο, μέσα στην αφιλόξενη έρημο, με στόχο να αποτελέσει την έδρα πολλών ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Επίσης, την δεκαετία του 1990, ιδρύθηκε στα περίχωρα του Καΐρου, η Future City (Πόλη του Μέλλοντος) που επίσης φυτοζωεί, ως επί το πλείστον.