Μία ταινία στην οποία «αποτυπώνεται» κατά κάποιον τρόπο ο δρόμος που ακολούθησε η παγκόσμια οικονομία μέχρι που έφθασε στην αμερικανοκινεζική διένεξη για το διεθνές εμπόριο έκανε ζωηρότατη εντύπωση στο πρώην προεδρικό ζεύγος Ομπάμα. Ο Μπαράκ και η Μισέλ αγόρασαν το ντοκιμαντέρ «American Factory» που πραγματεύεται την υπό κινεζική ιδιοκτησία και διοίκηση επαναλειτουργία ενός εργοστασίου στο Οχάιο των ΗΠΑ. Το φιλμ των σκηνοθετών Στίβεν Μπόγκναρ και Τζούλιας Ράιχαρτ έγινε έτσι το πρώτο της εταιρείας παραγωγής του ζεύγους Ομπάμα, της Higher Ground Productions, και θα προβληθεί στην πλατφόρμα Netflix και σε ορισμένους κινηματογράφους στις 21 Αυγούστου.
«H Μισέλ Ομπάμα είπε ότι η ταινία μίλησε μέσα της, γιατί ο πατέρας της εργάστηκε πολύ σκληρά για δεκαετίες για να ζήσει την οικογένειά του και ότι ένιωσε αυτή τη “μεσοδυτική” απόχρωση της ταινίας όταν την είδε» είπε ο Μπόγκναρ. «Η Μισέλ διέκρινε στην ταινία αυτή την οικογένειά της και νομίζω ότι και ο πρόεδρος εντόπισε κάποια πολιτικά θέματα που έχουν σχέση με την παγκοσμιοποίηση» δήλωσε και η Ράιχαρτ.
Η υπόθεση του έργου
Το εργοστάσιο της πάλαι ποτέ κραταιάς General Motors είχε κλείσει το 2008, αλλά επαναλειτούργησε υπό νέα ιδιοκτησία και διεύθυνση το 2014. Η κινεζική εταιρεία Fuyao έγινε το νέο αφεντικό του εργοστασίου και εισήγαγε νέες μεθόδους που δεν ικανοποίησαν τους παλιούς εργαζομένους. Οι Αμερικανοί έγιναν ξένοι στον τόπο τους. «Μας αποκαλούν ξένους» λέει με απογοήτευση ένας εργάτης στο εργοστάσιο του Οχάιο, όπου εκατοντάδες κινέζοι εργάτες πήγαν για να δουλέψουν, μακριά από τις οικογένειές τους. Αυτός ο εργάτης είναι Αμερικανός, όχι Κινέζος, και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις αλλαγές που έφερε ο κινέζος δισεκατομμυριούχος Τσάο Ντεγουάνγκ.
Το «American Factory» αποτυπώνει τη χαρά που προκάλεσε αρχικώς η επαναλειτουργία του εργοστασίου και η γέννηση χιλιάδων θέσεων εργασίας σε μια κατεστραμμένη περιοχή, και στη συνέχεια δείχνει τον θυμό και τη διάψευση των προσδοκιών των ντόπιων. Η νέοι ιδιοκτήτες ήταν σκληροί. Και ξένοι.
Το πρώην προεδρικό ζεύγος Ομπάμα γοητεύτηκε από την υπόθεση της ταινίας αλλά και προβληματίστηκε όσον αφορά ορισμένες από τις «απολήξεις» της διαδικασίας παγκοσμιοποίησης που είχαν ως θύματά τους και αμερικανούς εργάτες. Το «American Factory» προβλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Σάντανς στη Γιούτα. Οι σκηνοθέτες προσπάθησαν να εξερευνήσουν τις ανθρώπινες πτυχές μέσα από τη ζωή στο εργοστάσιο, στο οποίο οι ιδιοκτήτες τούς παρείχαν ελεύθερη πρόσβαση, όπως οι ίδιοι οι συντελεστές του φιλμ ομολόγησαν.
Δείτε το σχετικό βίντεο: