| Shutterstock
Επικαιρότητα

H ΕΛΣΤΑΤ «αμφισβητεί» την Eurostat: Στο 2,4% και όχι στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Επιβράδυνση και μάλιστα μεγάλη του ρυθμού αύξησης των τιμών ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον μήνα που πέρασε, όπου σε ετήσια βάση καταγράφηκε μια κάποια συγκράτηση στις ανατιμήσεις στα τρόφιμα
Protagon Team

Σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού τον Οκτώβριο ανακοίνωσε, την Παρασκευή, η ΕΛΣΤΑΤ: ο πληθωρισμός μετρήθηκε στο 2,4%, τον μήνα που πέρασε, από 2,9% τον Σεπτέμβριο και έναντι 3,4% τον Οκτώβριο του 2023.

Η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 2,4% σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο, έρχεται να αμφισβητήσει την πρόβλεψη της Eurostat, η οποία με βάση προκαταρκτικά στοιχεία είχε υπολογίσει τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στο 3,2% για τη χώρα μας.

Ο γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2024 δεν παρουσίασε μεταβολή, ανέφερε η ΕΛΣΤΑΤ.

Η αύξηση του γενικού ΔΤΚ κατά 2,4% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2023, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

– 1,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αλεύρι και άλλα δημητριακά, πίτσες και πίτες, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά και αυγά, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, καφέ.

–1,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

– 5,0% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

– 3,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

–3,6% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

– 0,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά.

–1,3% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

–1,5% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, εφημερίδες-βιβλία και χαρτικά είδη, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.

–2,8% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

–6,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

–2,3% στην ομάδα Αλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

– 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές υπηρεσίες.

Η διευκρίνιση της ΕΛΣΤΑΤ

Με αφορμή τον τίτλο του άρθρου, η ΕΛΣΤΑΤ έστειλε μια διευκρίνιση προς το Protagon σχετικά με τη μεθοδολογία καταγραφής του πληθωρισμού στη χώρα μας:

Για την παρακολούθηση του πληθωρισμού σε εθνικό επίπεδο χρησιμοποιείται ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Consumer Price Index – ΔΤΚ), ενώ για τη σύγκριση του πληθωρισμού μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιείται ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Harmonized Index of Consumer Prices – ΕνΔΤΚ). Και οι δύο δείκτες υπολογίζονται για τη Χώρα μας από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Η κύρια μεθοδολογική διαφορά τους έγκειται στο ότι ο ΕνΔΤΚ καλύπτει τις καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποιούνται στην οικονομική επικράτεια της Χώρας, ανεξάρτητα από το αν γίνονται από μόνιμους ή μη μόνιμους κατοίκους (π.χ. τουρίστες), ενώ ο ΔΤΚ καλύπτει τις δαπάνες των ιδιωτικών νοικοκυριών των μόνιμων κατοίκων. Αυτή η διαφοροποίηση επηρεάζει τη συμμετοχή των αγαθών στους δύο δείκτες.

Στο τέλος κάθε μήνα, η Eurostat δημοσιεύει την πρώτη εκτίμηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης με βάση τη μεταβολή του ΕνΔΤΚ των χωρών, η οποία περιλαμβάνει την πρώτη εκτίμηση, από την ΕΛΣΤΑΤ, της μεταβολής του ΕνΔΤΚ για την Ελλάδα. Η τελική εκτίμηση του ΕνΔΤΚ ανακοινώνεται από όλες τις χώρες έως τα μέσα του επόμενου μήνα. Συγκεκριμένα, η Eurostat ανακοίνωσε στις 31/10/2024 ότι η πρώτη εκτίμηση για τη μεταβολή του ΕνΔΤΚ στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο ήταν 3,2% (https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-euro-indicators/w/2-31102024-ap), ενώ στις 8/11/2024, η ΕΛΣΤΑΤ, δημοσίευσε την τελική εκτίμηση στο 3,1% (https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/DKT90/2024-M10).

Την ίδια ημερομηνία (8/11/2024), η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε επίσης τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου 2024 για την Ελλάδα, στο 2,4%, που βασίζεται στην ετήσια μεταβολή του ΔΤΚ και όχι του ΕνΔΤΚ. (https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/DKT87/2024-M10).