Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ελσίνκι, παρακολουθώντας τους παίκτες του να οδεύουν προς μία ακόμα νίκη | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

H Ελλάδα 2-0 τη Φινλανδία στο Ελσίνκι και ο Γιοβάνοβιτς έβαλε πλώρη για Μουντιάλ

Η «γαλανόλευκη» πήρε την πέμπτη νίκη της σε έξι ματς στη League B του Nations League, ωστόσο έχασε την πρώτη θέση από την Αγγλία, πληρώνοντας την ήττα στο «Γ. Καραϊσκάκης» την περασμένη Πέμπτη. Ο αρχιτέκτονας όμως της ελληνικής ομάδας δεν μπορεί παρά να είναι αισιόδοξος
Protagon Team

Η Εθνική Ελλάδας έκανε αυτό που έπρεπε, νίκησε, το βράδυ της Κυριακής, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ελσίνκι, τη Φινλανδία με 2-0, για πρώτη φορά στην ιστορία της εκτός έδρας και ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στον 2ο όμιλο της League B του Nations League με πέντε νίκες σε έξι αγώνες.

Η Ελλάδα έφτασε στους 15 βαθμούς, ισοβάθμησε με τη φημισμένη Αγγλία αλλά την πρώτη θέση κατέλαβαν τελικά τα «Τρία Λιοντάρια», που την ίδια ώρα συνέτριβαν την Ιρλανδία με 5-0, λόγω της καλύτερης διαφοράς τερμάτων.

Οι Αγγλοι κέρδισαν την απευθείας άνοδο στη League Α αλλά ο στόχος παραμένει εφικτός και για την Ελλάδα, θα διεκδικηθεί δε στα μπαράζ του Μαρτίου το 2025.

Μάλιστα, εκτός της ανόδου η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει και μια δεύτερη ευκαιρία για συμμετοχή στα πλέι οφ πρόκρισης για το Μουντιάλ του 2026, όπου η ομάδα του Γιοβάνοβιτς θα μπει στο β΄ γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση.

Αγωνιστικά η Εθνική έλεγξε εξαρχής ελέγχοντας την κατοχή, κάτι που πέτυχε χωρίς ιδιαίτερο κόπο μιας και οι γηπεδούχοι επέλεξαν να οργανωθούν αμυντικά, παίζοντας με τρεις στόπερ και περιμένοντας τον αντίπαλο.

Η ελληνική ομάδα κυκλοφορούσε την μπάλα αλλά ήταν μια ταχύτητα κάτω από τις απαιτήσεις του αγώνα εμφανίζοντας σαφές έλλειμμα φρεσκάδας κι ενέργειας, σαφέστατα επηρεασμένη από την ήττα της Πέμπτης απέναντι στην Αγγλία.

Οι Φιλανδοί δεν άφηναν χώρους, ενώ και οι επιλογές των παικτών του Γιοβάνοβιτς στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου δεν ήταν οι ενδεδειγμένες, με συνέπεια να λείψει η μεγάλη φάση μπροστά από την εστία του Γιόρονεν.

Αδυναμία υπήρχε και στις στημένες μπάλες, καθώς η «γαλανόλευκη» εκτέλεσε αρκετά κόρνερ στα πρώτα 45 λεπτά αλλά εξαιρουμένων δύο άστοχων κεφαλιών του Μαυροπάνου (8΄, 15΄) σε εκτελέσεις του Μπακασέτα δεν υπήρξε όφελος.

Η συγκριτικά καλύτερη στιγμή σε αυτό το διάστημα σημειώθηκε στο 38΄, με τον Παυλίδη να μπαίνει στην περιοχή και να σουτάρει, τον Χόσκονεν να βάζει την προβολή και την μπάλα να βρίσκει στον Μασούρα και να καταλήγει άουτ.

Εκ διαμέτρου αντίθετο το δεύτερο ημίχρονο, με την ελληνική ομάδα να ξεκινά καταιγιστικά και να ανοίγει το σκορ στο 52΄ με σουτ του Μπακασέτα από έξοχη κάθετη του Κουλιεράκη.

Πριν οι γηπεδούχοι προλάβουν να το συνειδητοποιήσουν βρέθηκαν να κυνηγούν διαφορά δύο τερμάτων, αφού τέσσερα λεπτά αργότερα (56΄)  σε μακρινή μπαλιά του Μαυροπάνου ο Γιόρονεν απομάκρυνε με το κεφάλι, για να σκοράρει από μακριά με ψηλοκρεμαστό σουτ το Τζόλης το 2-0 και να τελειώσει οριστικά το παιχνίδι.

Στο 90ό λεπτό ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πέρασε στον αγώνα τον Χρήστο Μουζακίτη, ο οποίος έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία της ελληνικής ομάδας που φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο σε επίσημο αγώνα.

«Είναι μια στιγμή που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μια ζωή. Είμαι χαρούμενος που έκανα ντεμπούτο σε αυτή την υπέροχη ομάδα. Μακάρι να εκπληρώσουμε όλους τους στόχους μας», δήλωσε ο Μουζακίτης μετά τη λήξη του αγώνα στο Ελσίνκι.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βίλι Ντελαζό (Γαλλία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Πικαράινεν, Άλχο, Ιβάνοφ

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Μάρκου Κάνερβα): Γιόρονεν, Άλχο (82΄ Νισκάνεν), Χόσκονεν, Ιβάνοφ, Πικαράινεν (67΄ Ολίλα), Χάκανς (75΄ Πούκι), Λοντ, Κάιρινεν, Καμαρά (75΄ Νίσιλα), Κάλμαν, Πογιάνπαλο (67΄ Άντμαν).

ΕΛΛΑΔΑ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Τσιμίκας, Κουρμπέλης (90΄ Μουζακίτης), Μάνταλος (88΄ Ρέτσος), Μπακασέτας (74΄ Πέλκας), Μασούρας (74΄ Σιώπης), Παυλίδης, Τζόλης (88΄ Γιαννούλης).

Γιοβάνοβιτς: Και τώρα το Μουντιάλ

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δήλωσε ικανοποιημένος από την αντίδραση που έβγαλε η Εθνική ύστερα από την ήττα απέναντι στους Άγγλους και η οποία εκδηλώθηκε με την πρώτη εκτός έδρας νίκη της επί της Φινλανδίας.

Ο σέρβος ομοσπονδιακός εκλέκτορας ζήτησε από τους παίκτες του να παραμείνουν ταπεινοί γιατί η πορεία της ομάδας στη διοργάνωση δεν έχει τελειώσει κι επανέλαβε ότι μεγάλος στόχος παραμένει το Μουντιάλ των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιοβάνοβιτς τοποθετήθηκε για:

-Την πρώτη εκτός έδρας νίκη της Ελλάδας επί της Φινλανδίας και τι άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο:

«Συζητήσαμε για αυτό το θέμα, ότι δεν είχαμε κερδίσει εδώ. Ήταν σημαντικό για εμάς να κερδίσουμε για πολλούς λόγους: να αντιδράσουμε, να έχουμε σωστή μετάβαση μετά το παιχνίδι με την Αγγλία, να προσπαθήσουμε μέχρι το τέλος για την πρώτη θέση, την παρουσία μας στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, για να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια με τον καλύτερο τρόπο σε αυτό τον κύκλο παιχνιδιών και δεν ήταν εύκολο μέσα από μια απογοήτευση όπως αυτή με την Αγγλία.

Έπρεπε να ελέγξουμε τον ρυθμό, η Φινλανδία είναι καλή ομάδα στην κυκλοφορία της μπάλας, η βαθμολογική της θέση δεν αντικατοπτρίζει τα παιχνίδια που έχει κάνει. Το καταφέραμε στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, το πρόβλημα ήταν να βρούμε τις λύσεις μέσα σε μια κλειστή άμυνα με πολλούς ποδοσφαιριστές. Δεν είχαμε την αποφασιστικότητα να τελειώσουμε τις φάσεις, ήμασταν… μαλακοί. Δεν κινδυνεύσαμε στην κόντρα, ήμασταν καλοί στις τοποθετήσεις μας, οι πάσες που ψάχναμε στα μεσοδιαστήματα δεν ήταν πάντα καλές και δεν είχαμε καλές συνεργασίες μεταξύ των παικτών κοντά στον επιθετικό.

Το συζητήσαμε στο ημίχρονο, έπρεπε να είμαστε πιο αποφασιστικοί. Σε γενικές γραμμές η αντίδρασή μας ήταν καλή γιατί η Φινλανδία είναι μια καλή ομάδα, αν εξαιρέσουμε τα τελευταία δεκαπέντε λεπτά δεν είχαμε προβλήματα. Με αφήνει ικανοποιημένο η αντίδρασή μας, ο τρόπος σκέψης στον έλεγχο του παιχνιδιού και ότι μπορούμε να είμαστε πολύ πιο καλοί όταν έπρεπε να βρούμε χώρους για να ολοκληρώσουμε τις επιθέσεις».

-Για τον στόχο από εδώ και πέρα:

«Η δεύτερη θέση όπως και να το κάνουμε ήταν δεδομένη εάν κέρδιζε η Αγγλία. Μας λυπεί το γεγονός ότι αν κάναμε καλύτερο παιχνίδι στην έδρα μας με την Αγγλία, ίσως να μπορούσαμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Χάσαμε και είχαμε αυτή την ισοβαθμία, μια νίκη η κάθε ομάδα επί της άλλης. Η πρώτη θέση παίχτηκε στο παιχνίδι στην έδρα μας, το μόνο παιχνίδι στα έξι που η απόδοσή μας δεν ήταν στο επίπεδο που έπρεπε. Μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη απόδοση.

Ο στόχος μας είναι να πάμε στο Μουντιάλ, είναι λογικό και είμαι αισιόδοξος. Τα παιδιά δείχνουν στον αγωνιστικό χώρο ότι σκέφτονται πολύ σοβαρά. Τα παιχνίδια στον όμιλο δεν ήταν εύκολα, έχουμε όμως μπροστά μας και πολλή δουλειά γιατί εγώ είμαι εδώ μόνο έξι παιχνίδια, ήταν πολύ σημαντικό οι παίκτες να κατανοήσουν τον τρόπο παιχνιδιού και τον τρόπο σκέψης μου. Το κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό, έχουμε καλή βάση και μου δίνεται η δυνατότητα στο μέλλον να κάνουμε και κάποια άλλα πράγματα που θα μας ωφελήσουν.

Έχουμε παίκτες και μπορούμε να έχουμε και άλλες επιλογές. Πρέπει να παραμείνουμε ταπεινοί και σοβαροί, οι απαιτήσεις θα είναι μεγαλύτερες και είναι λογικό, θα πρέπει να ανταποκριθούμε. Να είμαστε αισιόδοξοι».

-Το πού μπορεί να φτάσει η ομάδα:

«Επειδή λείπουμε πολλά χρόνια από τις μεγάλες διοργανώσεις νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι, όπως ήμασταν στα έξι παιχνίδια του ομίλου. Θέλουμε να πάμε σε μια μεγάλη διοργάνωση αλλά δεν έχουν αλλάξει πολλά μέσα σε τρεις μήνες, από μια κατάσταση που δεν ήταν καλή έπειτα από τον αποκλεισμό από το Euro.

Δεν έχουμε αλλάξει πολλά, υπάρχει μια γενιά ποδοσφαιριστών που θέλει να αντιδράσει, είναι περήφανη που παίζει στην Εθνική, προσπαθεί. Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε κλέψει κάτι, ό,τι αξίζαμε το πήραμε. Πρέπει να παραμείνουμε ταπεινοί. Στην Ελλάδα ενθουσιαζόμαστε εύκολα και μετά από έναν μεγάλο ενθουσιασμό έρχεται μεγάλη απογοήτευση.

Να έχουμε σοβαρότητα, ταπεινότητα. Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε πολλά πράγματα, ήταν μια καλή διοργάνωση, αλλά δεν έχουμε καταφέρει κάτι που να μας επιτρέπει να είμαστε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε τώρα. Στο ποδόσφαιρο η διάρκεια δείχνει την αξία μιας ομάδας.

Εύχομαι να τους έχω όλους υγιείς, σε καλή κατάσταση και τον Μάρτιο και τα προκριματικά θα είναι σίγουρα πιο δύσκολα από ότι ήταν αυτό το γκρουπ, με περισσότερες απαιτήσεις».