Ακόμη και στη λεζάντα της φωτογραφίας του Κρίστιαν Μίτσκοσκι με τους υπουργούς του από το πρακτορείο Reuters, γίνεται λόγος για «μακεδονική Βουλή στα Σκόπια» εξού και το θάρρος που πήρε ο πρωθυπουργός της γείτονος να αναφέρέται μονίμως σε «Μακεδονία» σκέτο | REUTERS/Ognen Teofilovski
Επικαιρότητα

H Aθήνα απαντά στον Μίτσκοσκι: To erga omnes στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση

Προς τελικό (;) ξεκαθάρισμα στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ για την εφαρμογή της Συμφωνίας, αν και όλα δείχνουν ότι η νέα ηγεσία στα Σκόπια δεν θα συμμορφωθεί στις νουθεσίες της Δύσης
Protagon Team

Στις συνεχείς παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών -που από ό,τι φαίνεται δεν έλυσε οριστικά το ονοματολογικό της γείτονος- από τη νέα ηγεσία στη Βόρεια Μακεδονία, με τελευταίο κρούσμα τους εξυπνακισμούς του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Κρίστιαν Μίτσκοσκι ,κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησής του, αλλά και τις προσβλητικές του δηλώσεις προς το πρόσωπο του υπουργου Εξωτερικών, Γιώργού Γεραπετρίτη,  η Αθήνα απάντησε με μία υπενθύμιση: αυτή του erga omnes (ισχύς έναντι όλων) της Συμφωνίας που προκλητικά επιλέγουν να ανγοούν στα Σκόπια.

«Τα νομικά κείμενα δεν ερμηνεύονται με βάση την εικαζόμενη βούληση και την επιθυμία καθενός αλλά με βάση το γράμμα και το πνεύμα τους. Ο τεχνικός νομικός όρος erga omnes, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση», σημείωναν διπλωματικές πηγές με αφορμή τις δηλώσεις Μίτσκοσκι.

«Γι’ αυτό άλλωστε», συμπλήρωναν, «δεν είχε ποτέ προκύψει στη Βόρεια Μακεδονία οποιοδήποτε ζήτημα νομικής ερμηνείας από την υπογραφή της Συμφωνίας».

Είχε προηγηθεί η απάντηση του  Κρίστιαν Μίτσκοσκι στη δήλωση του κ.Γεραπετρίτη από το Λουξεμβούργο και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι η νέα ηγεσία στα Σκόπια παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη Συμφωνία (των Πρεσπών) είτε δεν την αντιλαμβάνεται», παρατήρησε απαξιωτικά ο νέος πρωθυπουργός της γείτονος και επανέλαβε το λεγόμενο «δίπορτο» στην εφαρμογή της: Οτι δηλαδή στα επίσημα έγγραφα του κράτους και στις επαφές του στο εξωτερικό θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), ενώ στις δημόσιες εμφανίσεις του και στις δηλώσεις στο εσωτερικό θα αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία», αφού όπως λέει, αυτό αποτελεί «ανθρώπινο δικαίωμα».

«Εχω το ατομικό δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα που θέλω για την πατρίδα μου», επέμεινε ο Μίτσκοσκι σε τηλεοπτική του συνέντευξη κατά τη διάρκεια της οποίας αποκαλούσε συνεχώς τη χώρα του «Μακεδονία».

Το βέβαιο είναι ότι οι προκλήσεις αυτές θα κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα και η Αθήνα πρέπει να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, με πρώτο «στίβο» την προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ (9-11 Ιουλίου, Ουάσινγκτον) – αν και όπως όλα δείχνουν, οι σχετικές «νουθεσίες» προς τη νέα ηγεσία στα Σκόπια δεν αρκούν, χωρίς βέβαια να παραβλέπεται και ο ρόλος άλλων παραγόντων, όπως για παράδειγμα ο ρωσικός (που θα ήθελε να δει -οπότε και ενθαρρύνει- μία αναταραχή στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας).

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως ήταν σαφής:  «Βεβαίως θα το θέσω (στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ) και νοµίζω ότι θα έχω πάρα πολλούς συµµάχους. Θα καταλάβουν τα Σκόπια ότι δεν µπορούν να παίζουν µε την Αθήνα σε ένα τέτοιο θέµα», προειδοποίησε στην τελευταία του συνέντευξη στον Real FM.