Υπάρχει το πολιτικό ζήτημα: για μια ακόμη φορά η Αγκυρα επιμένει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον Ταγίπ Ερντογάν του οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016 και για μια ακόμη φορά από το Μαξίμου αποφεύγουν να απαντήσουν.
Και υπάρχει και το εθνικό ζήτημα: μετά την απόφαση απελευθέρωσης και των τελευταίων τεσσάρων από τους Οκτώ, λόγω παρέλευσης του 18μηνου που αποτελεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης, η Αγκυρα προέβη σε μια ευθεία απειλή για απαγωγή τους από ελληνικό έδαφος.
Η απειλή διατυπώθηκε επισήμως, από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μπεκίρ Μποζντάγ το βράδυ της Δευτέρας.
Μετά το υπουργικό συμβούλιο, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Μποζντάγ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην είδηση της αποφυλάκισης των τελευταίων τεσσάρων εκ των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο το καλοκαίρι του 2016 από την Ελλάδα, αφού διέφυγαν την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος με ελικόπτερο. Η Τουρκία επιμένει ότι οι Οκτώ είναι πραξικοπηματίες και απαιτεί την έκδοσή τους για να τους δικάσει –και προφανώς να τους καταδικάσει. Επιμένει δε ότι σε συνομιλία που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το πραξικόπημα, ο τελευταίος του είχε υποσχεθεί ότι θα τους παραδώσει, αλλά τελικά αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω της παρέμβασης του Αρείου Πάγου.
«H Ελλάδα που έχει υποφέρει από πραξικοπήματα υποστηρίζει και υποθάλπει τους πραξικοπηματίες της οργάνωσης του Γκιουλέν. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε», τόνισε ο Μποζντάγ.
- Διαβάστε: Βίντεο με τους Οκτώ θυμήθηκε η Αγκυρα
Εσπευσε, δε, να επιτεθεί κατά του κ. Τσίπρα: «Με κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει στην Eλλάδα ο κύριος πρωθυπουργός της, αμέσως μετά το πραξικόπημα, είχαμε ένα θετικό κλίμα ότι αυτοί θα εκδοθούν στην Τουρκία. Ομολογουμένως είχαμε ελπίδες. Σκεφθήκαμε ότι ο κ. Τσίπρας κρατάει τον λόγο του, ότι είναι λόγος ανδρός. Αλλά στην πορεία είδαμε ότι με την ενεργοποίηση των δικαστικών μηχανισμών αυτοί οι πραξικοπηματίες δεν εκδόθηκαν», είπε.
«Θα τους βρούμε και θα τους πακετάρουμε!»
Αλλά ο Μποζντάγ δεν σταμάτησε απλώς στις κατηγορίες για τον λόγο του κ. Τσίπρα. Συνέχισε λέγοντας ότι μπορεί η Eλλάδα να μην τους εξέδωσε ή, ακόμη, να τους εξασφαλίσει και άλλες δυνατότητες και σωματοφύλακες αλλά: «Μπορεί να τους υποθάλπει όπως κάνουν και κάποιες άλλες χώρες. Ο,τι και να κάνουν είναι καθήκον μας να βρούμε εκείνους τους πραξικοπηματίες στρατιώτες της οργάνωσης του Γκιουλέν, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Οπου και να πάνε», είπε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τι είχε συμβεί με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν τη δεκαετία του 1990.
Κοτζιάς: Ατοπες οι δηλώσεις Μποζντάγ
Η απάντηση της Αθήνας ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ αργά το βράδυ της Δευτέρας χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μποζντάγ απαράδεκτες.
«Η μόνη δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι μερίδα τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σχέση πολιτικής και κράτους δικαίου» είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο των δηλώσεων είναι ανάξιο και απαράδεκτο. «Τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικό για αυτούς που κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας τους».
«Εγώ και η κυβέρνησή μας και πριν από όλους ο Αλέξης Τσίπρας», συμπλήρωσε, «κάνουμε πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο πως θα αναβαθμιστεί η χώρα μας διεθνώς και πως θα λύσει τα προβλήματα που έχει ώστε να δυναμώσει».
Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ότι στην δήλωση αυτή υποδηλώνεται πρόθεση των Τούρκων να τους απαγάγουν ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι δεν είμαστε ένα από εκείνα εκεί τα κράτη με τα οποία μπορεί να κάνει παιγνίδια. Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε δικαιούται, ούτε θα της το επιτρέψουμε». Εκτίμησε δε ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης που προέβη στην εν λόγω δήλωση «δεν έχει εμπειρία από διεθνείς σχέσεις και μίλησε κάτω από την επιρροή του προεκλογικού τους αγώνα, με τρόπο απαράδεκτο και απορριπτέο εξαρχής».
Ερωτηθείς επίσης αν φοβάται κλιμάκωση της έντασης μέχρι τις τουρκικές εκλογές ο Ν. Κοτζιάς απάντησε: «Εγώ δεν έχω φόβους με την Τουρκία. Την αναλύουμε, την αξιολογούμε και συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να υπερασπιζόμαστε τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας μας».
Θρασείες, εμπρηστικές και απαράδεκτες χαρακτήρισε από την πλευρά του τις δηλώσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης για τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης για τους Οκτώ, προσβάλλουν την αρχή του Κράτους Δικαίου. Είναι θρασείες και εμπρηστικές και για αυτό απόλυτα απαράδεκτες» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Από το ΠΑΣΟΚ καταδίκασαν επίσης ως απαράδεκτες τις δηλώσεις Μποζντάγ. «Οι απειλές για πειρατικές ενέργειες απαγωγής των Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, παραπέμπουν σε συμπεριφορές περασμένων αιώνων και όχι σε ένα κόσμο που βασίζεται σε αρχές και κανόνες κι εκθέτουν την ίδια τη χώρα του, που δηλώνει ότι επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκή προοπτική». Ωστόσο από τη Χαριλάου Τρικούπη ζήτησαν από το Μαξίμου να απαντήσει ευθέως: «έχει δώσει πράγματι υποσχέσεις ο κ.Τσίπρας στον κ.Ερντογάν για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο;»
Οπως έγινε γνωστό αργά τη Δευτέρα, στα τέλη Μαΐου απελευθερώθηκαν και οι τελευταίοι τέσσερις τούρκοι αξιωματικοί που κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.
Οι Οκτώ έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016 με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν. Κρατούνται σε οίκημα εντός Αττικής κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, υπό τον φόβο απαγωγής τους.
- Διαβάστε: Οκτώ μικροί Οτσαλάν
Η απελευθέρωση των αξιωματικών έρχεται μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πέρυσι ο Αρειος Πάγος είχε αποφασίσει τελεσίδικα τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία καθώς κρίθηκε ότι εκεί δεν θα είχαν μια δίκαιη δίκη.
Αυτό που τώρα αναμένουν είναι να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, εφόσον το επιθυμούν.