Πόσο θα ακούσει τελικά η κυβέρνηση την επιτροπή των λοιμωξιολόγων; Αυτό είναι ξανά το ερώτημα που προκύπτει μετά τις νέες δηλώσεις του καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας και μέλους της επιτροπής, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, περιέγραψε ως λάθος τη συγκέντρωση δύο οικογενειών στα σπίτια τις γιορτές. Μάλιστα, είπε ότι όλα τα μέλη της επιτροπής συμφωνούν με τη θέση για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι.
Ομως, μόλις την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι τα Χριστούγεννα θα μπορούν να βρεθούν δύο οικογένειες –«τα Χριστούγεννα, με την οικογένειά μας, με μία οικογένεια ακόμα, μάξιμουμ εννέα άτομα» είχε πει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Alpha (εδώ).
Ο κ. Γώγος είπε ότι ο αριθμός των εννέα ατόμων «δεν παίζει κανέναν ρόλο», καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι και παραδέχτηκε ότι έτσι δημιουργείται σύγχυση.
Η σύγχυση είναι προφανής. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, μιλώντας για το «ρεβεγιόν», εξήγησε πώς αποφασίστηκε ο αριθμός των εννέα ατόμων: «Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος που καταλήξαμε στον αριθμό των εννέα ατόμων στα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Εχουμε πει ότι επιτρέπεται να βρεθούν στο ίδιο σπίτι δύο οικογένειες, οι οποίες κατά μέσο όρο αποτελούνται από εννέα άτομα» είπε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ.
«Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας» αντέτεινε το πρωί της Τρίτης ο κ. Γώγος και πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν, καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια.
«Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση», σημείωσε ο καθηγητής, υπενθυμίζοντας πάντως το γνωστό: ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δεν είναι όργανο που αποφασίζει, αλλά είναι όργανο που γνωμοδοτεί.
Για τα αιτήματα της Εκκλησίας σχετικά με τις λειτουργίες και τους πιστούς κατά τη διάρκεια των εορτών, τα οποία έθεσε τη Δευτέρα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον Πρωθυπουργό, ο κ. Γώγος απάντησε ότι είναι «ήπια» και εκτίμησε ότι η επιτροπή θα δώσει το «πράσινο φως». Ουσιαστικά, δηλαδή, εναπόκειται πλέον στη ΔΙΣ να εγκρίνει τον συμβιβασμό (εδώ).