Ενας ουκρανός στρατιώτης πηδά από τανκ, στο Μικολάιφ | REUTERS/Anna Kudriavtseva
Επικαιρότητα

The Guardian: Θα χυθεί πολύ ακόμη αίμα στην Ουκρανία

Οι εκτιμήσεις του ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας στο μέτωπο κάνουν λόγο για την αντεπίθεση των Ουκρανών στη Χερσώνα, την ανάγκη τους για περισσότερα βαριά όπλα και τον φόβο τους να σταματήσει η βοήθεια από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που χάσουν οι Δημοκρατικοί τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, κάτι που θα σημάνει και την πτώση του Κιέβου
Protagon Team

Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει πριν από την έλευση του χειμώνα, δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος την Πέμπτη, όμως οι Ρώσοι έχουν άλλη γνώμη.

Η Μόσχα ξέρει ότι ο χειμώνας θα δυσκολέψει την καθημερινότητα εκατομμυρίων Δυτικών, λόγω των ελλείψεων σε ρεύμα και αέριο και τις τιμές των αγαθών στα ύψη.

Θεωρεί έτσι το Κρεμλίνο, ότι η Δύση θα υποχρεωθεί να μαλακώσει τη στάση της απέναντί του και θα πιέσει τους Ουκρανούς να συμφωνήσουν σε ένα τέλος του πολέμου με τους όρους που θέλουν οι Ρώσοι.

Από την άλλη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει ότι η Ουκρανία όχι μόνο δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, αλλά θα πάρει πίσω και την Κριμαία, την οποία ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσάρτησε το 2014.

Αυτό σημειώνει η Νίμο Ομερ, αρθρογράφος του Guardian που θέτει κάποια ερωτήματα στον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας στο ουκρανικό μέτωπο, Λιουκ Χάρντινγκ, για το τι μέλλει γενέσθαι και δημοσιεύει τις απαντήσεις του.

Τι ελπίζει να πετύχει η Ρωσία;

Ο στόχος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει πολλές φορές. Αρχικά ήταν να ρίξουν την κυβέρνηση του Ζελένσκι και να βάλουν στη θέση της μία που να υπακούει στον Πούτιν. Οταν το Κίεβο δεν έπεσε, οι Ρώσοι στράφηκαν στο Ντονμπάς. «Αυτό οδήγησε σε μία σκληρή μάχη τριών μηνών στο στυλ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με έμφαση στο πυροβολικό, στο οποίο οι Ρώσοι έχουν σαφές πλεονέκτημα», είπε ο Χάρντινγκ.

Ετσι, οι Ρώσοι κέρδισαν εδάφη στο Ντονμπάς, και τώρα ολόκληρη η επαρχία του Λουγκάνσκ είναι στα χέρια τους.

«Τώρα όμως, έχουμε μπει στην τρίτη φάση του πολέμου», προσθέτει, στην οποία οι Ουκρανοί έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση στη Χερσώνα, μία πόλη που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από την αρχή της εισβολής.

Ο λόγος που διάλεξαν αυτή την περιοχή για αντεπίθεση είναι η στρατηγική της θέση ως κόμβος μεταφορών και ενός περάσματος-κλειδιού στον ποταμό Δνείπερο. «Είναι λογικό να θέλουν να την ξαναπάρουν», λέει ο Χάρντινγκ, ο οποίος όμως προσθέτει και έναν ακόμα λόγο: «Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η Χερσώνα είναι μία νέα Μπούτσα: ένα τόπος εκτελέσεων, απαγωγών και τρομοκρατίας», από τη μεριά των Ρώσων.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο όμως, ότι οι Ουκρανοί θα τα καταφέρουν, λέει ο ίδιος που μίλησε σε στρατιωτικούς διοικητές των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. «Δεν έχουν αρκετά βαριά όπλα. Η Ρωσία έχει τρομερό πλεονέκτημα όσον αφορά την δύναμη πυρός, τα πυρομαχικά, τις οβίδες, τους εκτοξευτήρες πυραύλων. Για την Ουκρανία, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και αιματηρά».

Ποιες είναι οι πιθανότητες αποκλιμάκωσης;

Η συμφωνία των δύο πλευρών για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ήταν ένα θετικό βήμα, που έδωσε κάποιες ελπίδες. Ομως, είναι πολύ εύθραυστη, σημειώνει ο Χάρντινγκ. «Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και δεν μπορείς να κάνεις προβλέψεις, αλλά δεν θα εκπλαγεί κανείς αν η Ρωσία βυθίσει ένα πλοίο με σιτηρά και πει ότι το έκανε η Ουκρανία».

Βέβαια, η συμφωνία μπορεί να είναι μία ανάσα για την ουκρανική οικονομία αλλά είναι επικερδής και για τη Ρωσία, δεν πρόκειται δηλαδή για κίνηση καλής θέλησης από το Κρεμλίνο, προσθέτει.

Ομως, το βασικό σχέδιο των Ρώσων δεν έχει αλλάξει: «Στόχος τους παραμένει να εξοντώσουν την Ουκρανία, τις υποδομές της, το εκπαιδευτικό της σύστημα και τον πολιτισμό της», τονίζει ο δημοσιογράφος.

Καθώς και οι δύο πλευρές εμφανίζονται ανένδοτες, η αποκλιμάκωση φαίνεται απίθανη.

Η απάντηση της Δύσης

Αυτή την εβδομάδα, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους ενός δισ. δολαρίων σε πυραύλους, πυρομαχικά και άλλο εξοπλισμό, το μεγαλύτερο πακέτο μέχρι σήμερα.

Ακόμα κι έτσι όμως, οι ουκρανοί διοικητές λένε ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερα όπλα για να κερδίσουν τη Ρωσία. Για κάθε 100 οβίδες που ρίχνουν οι Ρώσοι σε μία πόλη, οι Ουκρανοί μπορούν να απαντήσουν μόνο με 10.

Τα αμερικανικά συστήματα HIMARS πάντως, έχουν καταφέρει να εξισορροπήσουν την κατάσταση σε κάποιες περιοχές. Οι Ουκρανοί τα χρησιμοποιούν για να καταστρέψουν βασικές υποδομές των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, κέντρα επιχειρήσεων, αποθήκες πυρομαχικών και στρατιωτικά διοικητήρια, με αποτέλεσμα τη μείωση των ρωσικών επιθέσεων.

Ομως, τι θα γίνει αν αλλάξει πρόεδρος στις ΗΠΑ ή αν τυχόν ήττα των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου αναγκάσει τον Μπάιντεν να περιορίσει την αμερικανική βοήθεια στο Κίεβο; Οι Ουκρανοί φοβούνται ότι τότε η προμήθεια των όπλων θα περιοριστεί. «Και τότε, μπορούμε να φανταστούμε ότι η Ουκρανία θα πέσει», προέβλεψε ο βρετανός δημοσιογράφος.